Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Challenge 2023: Mid Winter-Evaluatie

op 20 januari 2024 door

Zoals ieder jaar is het weer tijd voor de End Year Freak Out, de lijst met vragen die je terug laat kijken op het laatste halfjaar en vooruit laat kijken naar je nieuwe leesjaar, en wanneer kun je dat het beste doen op de kortste dag van het jaar, met buiten regen en wind (storm, zo je wilt) en binnen heerlijke stilte. De boodschappen zijn in huis voor het feestdiner voor one, de oliebollen zijn besteld en de appelflappen zijn net als de kerstboom dit jaar geschrapt. Het ene omdat mijn diabetes-medicatie niet meer leverbaar is omdat het grootschalig is ingekocht door particuliere instellingen om hun cliënten af te laten vallen zodat zij wel de appelflappen kunnen blijven eten en de winstrekening flink wordt gespekt, het andere omdat ik een jong katje in huis heb en niet weet hoe hoog ze gaat springen, maar ook om solidair te zijn met alle leed en ellende in de wereld om ons heen. Alleen het plaatsen op de site heeft enige vertraging opgeleverd. Maar hier is hij dan !

Mijn uitdaging
was voor dit jaar  alleen boeken van de Hebban top 1000 te lezen. Begon ik dit jaar met nog geen 10% gelezen boeken van de Hebban Top 1000, oftewel ik zat onder de 100 gelezen boeken van deze lijst. Ik ging vol enthousiasme op weg en op 21 juni 2023 stond ik op 141 gelezen exemplaren. Kortom, ruim 41 boeken van deze lijst gelezen, dat is op zich een mooie score, maar toch… nog vele te gaan tot ik de 1000 aan kon tikken. Maar dat lukte dit jaar niet meer, want ik heb door een ongeval met operaties en de verhuizing naar andere oorden de Top 1000 noodgedwongen maar even losgelaten. 

Wat heb ik het afgelopen half jaar allemaal dan wel gelezen?
In het begin van de zomer vooral lichte en luchtige kost. Gemiddeld drie-sterren verhalen, soms een vier-ster, en een enkele twee-ster, maar het hielp me de slapeloze nachten door naar de ochtend, vaak met flinke pijnen door mijn gebroken arm. Inmiddels gaat het beter met mijn arm, en heb ik in mijn nieuwe omgeving weer een sportschool ontdekt, waar ik inmiddels samen met een personal trainer weer op de rit probeer te komen. De lijst van deze gelezen boeken is lang, maar niet zo erg interessant. 

Maar... Welke boeken sprongen er wel uit deze periode?
Dat was van auteur Audrey Blake, het creatieve alter ego van schrijfduo Jaima Fixsen en Regina Sirois, te weten de

Nora Beady sage, over de medische wetenschap en chirurgie in de 17e en 18e eeuw, een tijd dat nog veel kinderen stierven bij geboorte, door difterie en kinkhoest, tetanus, maar ook door longontstekingen omdat er geen anti-biotica bestond, en er in geval van nood geopereerd of geamputeerd moest worden zonder enige verdoving. Je zou er toch niet aan moeten denken…
Het is ook het verhaal van Nora, een vrouw in de door mannen gedomineerde wereld van artsen, die door de ego’s van de mannen niet in staat werd gesteld de medische wereld naar een hoger plan te trekken, in het belang van de patiënten, zelfs totaal werd tegengewerkt, gepest en getreiterd. Want vrouwen hoorden in die tijd alleen maar thuis achter het aanrecht en de commode te staan. Wat mij betreft een aanrader, en goed voor 5 welverdiende sterren ! 

Dit verhaal bestaat (vooralsnog) uit de boeken:
deel 1 –De assistente van de chirurg
deel 2 – Het hospitaal van leven en dood 

Wat is volledig weggezakt?
Atlas: Het verhaal van Pa Salt - Lucinda Riley, geschreven door haar zoon Harry Whittaker
Het was al enige tijd geleden dat ik de boeken over de zeven zusters had gelezen, en vooral deel 7 vond ik erg teleurstellend. De verhaallijnen waren bij mij nogal weggezakt, wat ik jammer vond. Maar goed… dit afsluitende boek mocht niet ontbreken.
De verwachtingen waren aan het begin van deze serie hoog gespannen en de boeken waren mega populair, maar er kwam een flinke kink in de kabel door het overlijden van Lucinda, vlak voor de ontknoping in haar laatste boek. Haar zoon Harry heeft de klus afgemaakt, naar het idee van zijn moeder Lucinda. Het boek zal ook wel een plekje in de top 1000 van 2024 bemachtigen, maar of het op plek 1 eindigt? 

Inmiddels wordt het product gekopieerd door andere auteurs, bijv. de verhaallijn over zeven dochters van Soraya Lane
deel 1 – de Italiaanse dochter
Deel 2 – de Cubaanse dochter
Deel 3 – de Zwitserse dochter (verwacht 27 juni 2024) 

Wat was buiten mijn comfortzone?
Een Spaanse trilogie van Juan Gómez-Jurado. Niet zozeer de spanning in een verhaal, maar vooral een Spaanse auteur was buiten mijn comfortzone. Hij heeft me verrast, en ik heb genoten en was goed voor vijf sterren.

Deze serie bestaat uit de volgende boeken:
Deel 1 - De rode koningin
Deel 2 - De zwarte wolvin
Deel 3 - De witte koning 

De geschiedenis herhaalt zich
De afgelopen tijd heb ik de serie Waldfriede van Corina Bomann gelezen. Een verhaal met meerdere lagen: het begint in 1917 net na het beëindigen van de Grote Oorlog (WO-I) met het opstarten van een ziekenhuisje door adventisten in een tijd van grote armoede en tekorten, de opkomst van Hitler en tussen dit alles door ook nog ruimte voor "love", zonder zoetsappig te worden. Het geeft een inkijkje hoe deze periode in Duitsland is beleefd. Een bijzondere serie, en ik kijk uit naar deel 4. Misschien niet passend bij de december (feest) maand, maar inmiddels is het op het wereldtoneel een zeer roerige tijd waar het verhaal voor mij wél bij paste. Mijn gedachten gaan uit naar al die mensen die in ongekende moeilijke tijden hun feestdagen moeten doorstaan. 

Serie Waldfriede van Corina Bomann bestaat uit de volgende boeken:
Deel 1 – Gloriedagen
Deel 2 – Lichtpunt
Deel 3 – Avondrood
Deel 4 – Ochtendglore (verwacht 5 maart 2024)

Welke categorie kon ik nog toevoegen aan het einde van het leesjaar? Young Adult
Terug naar de Hebban top 1000, en eens kijken of daar nog iets interessants tussen zit. Mijn oog valt op de Hongerspelen van Suzanne Collins en laat die nu in de eigen E-bibliotheek zitten? De complete trilogie. Maar, eerlijk gezegd was het niet écht mijn ding.  

De serie bestaat uit de boeken:
deel 1 - Hongerspelen
deel 2 - Vlammen
deel 3 - Spotgaai

En welke mag absoluut niet ontbreken?
Diegene die mij een beetje kennen, weten het… Baantjer !!!
De allernieuwste, wederom geschreven door Peter Römer, met de titel: De Cock en het kind van de rekening.
Het speelt zich af rond de jaarwisseling, dus wat is mooier om dit jaar 2023 af te sluiten met dit boek? Precies… samen op de schouders van mijn geliefde Amsterdamse rechercheur De Cock met ceeooceekaa.

Tot slot: een kookboek
nl. de koolhydraat-arme mini-bijbel met ruim 150 recepten van Elaine Gardner.
Niet omdat ik zo van papieren boeken hou, of van uitgebreid kokkerellen hou, maar nu mijn diabetesmedicijn is gekaapt door het legertje BN'ers, influencers, en anderen die op een gemakkelijke manier willen afvallen, is voeding de komende maanden voor mij van groot belang, en dan met name zo min mogelijk koolhydraten, zout, suiker. Bij mijn verhuizing is de magnetron en het kleine solo bakoventje gesneuveld, en lieve mede-Hebbanners... wat mis ik deze. 
Ik hoop deze binnenkort weer aan mijn inventaris toe te kunnen voegen en ik daardoor wat makkelijker kan kokkerellen.
En een leuk feitje: het vinkt aan het einde van het jaar nog net een nieuwe categorie aan. 

Fantasy - de categorie die in 2023 zonder gelezen boeken overblijft
Staat tegenover dat ik mijn eigen fantasie had, nl. een andere woning. En dat is gelukt !!!

Totaal gelezen boeken in 2023:
ik had ingezet op 52 boeken, iedere week één boek, en het liefst zonder daarvoor geld te hoeven uitgeven om een E-boek te moeten kopen. 
Het werden er in totaal 3 x zoveel = 162 boeken. Tsja, dat ga ik in 2024 écht niet meer halen, want ik heb weer twee tuinen te onderhouden, huisdieren te verzorgen, huis op te knappen...

Wat zijn de plannen voor 2024 op leesgebied?
Het heeft even geduurd, maar ik ben eruit: ik ga eens ontdekken of mijn abonnement op Bookchoice wel waard is naar wat ik betaal. Dus wordt mijn uitdaging voor dit nieuwe jaar de mij toegezonden boeken uit dit abonnement.

Resumé
Het was voor mij een bewogen jaar, 2023 - inmiddels schrijven we al weer enige dagen 2024 en is het nieuwe challenge-jaar gestart. Al hebben jullie (lezers) mijn maandelijkse overzicht het afgelopen half jaar moeten missen, mijn voornemen is dit weer op te starten; kortom, is zou zeggen - tot volgende maand !!  



Reacties op: Mijn Challenge 2023: Mid Winter-Evaluatie

Gerelateerd

Over

Audrey Blake

Audrey Blake

Audrey Blake is het pseudoniem van Jaima Fixsen en Regina Sirois, twee schrijver...

Soraya Lane

Soraya Lane

Soraya Lane droomde er haar hele leven van om te schrijven. Nu is ze fulltime a...

Juan Gómez-Jurado

Juan Gómez-Jurado

Juan Gómez-Jurado (1977) is een Spaanse auteur en journalist, gebore...

Corina Bomann

Corina Bomann

Corina Bomann (1974) woont op het Duitse platteland, waar ze in alle rust kan sc...

Peter Römer

Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur en begon zijn carri...