Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

3. Pa Salt, de adoptievader van de Zussen D'Aplièse

op 01 maart 2019 door

We maken kennis met deze persoon al in het begin van het eerste boek van De Zeven Zussen door E.Riley en staat eigenlijk centraal in deze gehele serie, al is het een “onzichtbare” (hoofd)persoon in het gehele verhaal tot nu toe (t/m deel 5, deel 6 en 7 moeten nog verschijnen). Hij is voor mij een zeer intrigerende/fascinerende persoon, een wijs man, een bereisde man die zich begeeft over de gehele wereld, een lieve man die zijn geadopteerde dochters op allerlei mogelijke manieren stimuleert om zich te ontwikkelen tot een mooi mens, kortom een vader die je je allemaal wel zou willen wensen. In alle boeken lees je dat de dochters met veel liefde terugkijken op en terugdenken aan hun adoptievader, en in alle boeken lees je regelmatig de wijze woorden die hij de dochters heeft meegegeven. 

De Gezusters D’Alplièse worden in hun dagelijkse bezigheden opgeschrikt door de boodschap dat hun vader, Pa Salt, is overleden. Ze weten allemaal nog precies waar ze waren en wat ze deden. Na ontvangst van de boodschap reppen ze zich terug naar hun ouderlijk huis in Zwitserland en horen aldaar dat hun geliefde vader niet alleen is overleden, maar ook al is gecremeerd en uitgestrooid op zee. Net als ik zijn de zussen ontsteld: ze kunnen nu geen afscheid meer van hem nemen en blijft dit stukje voor hun (en mij) open.
Wel laat hij hun allemaal een persoonlijke boodschap achter, waarmee zij (als zij dat wensen) hun roots en biologische familie zouden kunnen vinden. En natuurlijk gaat iedere dochter vroeg of laat op zoek naar hun voorouders, anders bestonden de resterende boeken niet. 

Pa Salt, er wordt dus meteen aan het begin van dit verhaal c.q. serie aangegeven dat hij is overleden, maar voor mij blijft de vraag open of hij daadwerkelijk dood is. Ik ben (nog) niet overtuigd.
Geen van de dochters waren thuis, zelfs Maia, die het ouderlijke huis niet écht heeft verlaten maar op het landgoed van Pa Salt haar eigen onderkomen heeft gevonden, was juist op advies van Pa voor het eerst sinds jaren uit logeren bij een vriendin en was dus ook niet thuis. De rest van de Zussen waren al het ouderlijk huis uitgevlogen en bevonden zich overal en nergens.
In alle boeken komt tot uiting dat de zussen er moeite mee hebben dat ze geen officieel gebruikelijk afscheid hebben kunnen nemen (wat ik me heel goed kan indenken), al pakt de ene sneller de draad op dan de ander. 

Maar dan: de ene hoort de haar zo vertrouwde stem door de telefoon, de ander ziet de haar zo vertrouwde persoon tussen het publiek in het theater, de volgende ziet de haar zo vertrouwde persoon naar de uitgang lopen van het vliegveld, of de hun zo vertrouwde persoon komt de dochter steunen op het moment dat ze zwaar gewond zijn of in coma liggen. De zussen zijn er heilig van overtuigd dat ze Pa Salt zien, horen of voelen… en dat wordt ook duidelijk beschreven. Maar Ma ontkent, natuurlijk kan het niet, en zij heeft voor alle situaties een voor de zussen aanvaardbare uitleg. Maar ik ? Ik blijf met een onbevredigend gevoel zitten, al begrijp ik dat de dochters zich laten sussen door Ma. 

Zou Pa Salt de biologische vader zijn van de zussen, is een vraag die ook nog wordt gesteld; zelfs dat is nog een mogelijkheid, maar is die waarschijnlijk? Immers, tot nu toe vinden de dochters hun biologische ouders (moeder én vader, al dan niet levend, maar het wordt duidelijk wie het zijn/waren), en dan zouden al die families liegen over de uiteindelijke biologische vader van de betreffende dochter. Vandaar dat deze optie mij niet echt waarschijnlijk lijkt. 

De serie loopt nog, er volgen naar verwachting nog twee boeken, daarom blijf ik voorlopig nog wel nieuwsgierig naar en geïntrigeerd/gefascineerd door de onzichtbare (hoofd)persoon in deze serie: Pa Salt
Wie of wat is Pa Salt nu werkelijk en is hij nu écht dood, of wilde hij iets bereiken door zijn dood in scene te zetten?
En in hoeverre speelt hierbij nog de oorspronkelijke mythe over de sterrengroep De Zeven Zusters, waar het verhaal op is gebaseerd.


Vol verwachting klopt mijn hart en ik kijk uit naar de laatste twee boeken, in de hoop dat het mysterie dan is opgelost. 



Reacties op: 3. Pa Salt, de adoptievader van de Zussen D'Aplièse

Gerelateerd