Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Rozen-trilogie van Jennifer Donnelly

op 14 april 2019 door

De serie bestaat uit de volgende delen:

deel 1: De Theeroos

deel 2: De Winterroos

deel 3: De Wilde roos

Het gehele verhaal speelt zich af rond de kinderen van Paddy en Kate Finnegan, die uit Dublin naar Londen zijn verhuisd in de hoop een beter leven tegemoet te gaan.
Charlie is de oudste zoon, die samen met zijn vader voor het inkomen zorgt, door naast zijn werk allerhande klussen te verrichten en handeltjes op te zetten. Een jongen van de straat, die geleerd heeft te overleven.
Fiona, die aan het begin van het verhaal 17 jaar is, en – net als haar vader – werkzaam is in de theefabriek, maar die een goede “neus” blijkt te hebben voor het mengen van (nieuwe) theesoorten.
Seamie, een jongere zoon, die ruim 12 jaar scheelt met zijn oudere broer en zus, maar op zijn leeftijd al begint te beseffen wat de wereld inhoudt. Hij kijkt vooral op naar zijn oudste broer Charlie. 

Het verhaal begint rond 1880 in één van de armste wijken van Londen, aan de Noordoever aan de Theems bij de Burtons Theehandel. Voor de arbeiders een zwaar leven, hard werken, een karig loon en slechte arbeidsomstandigheden. Langzaam aan begint het verzet te groeien, zijn er pogingen om een vakbond van de grond te krijgen, maar dit gegeven leidt weer tot verzet bij de hoge heren; het kost uiteindelijk vader Paddy zijn leven, waardoor een groot deel van de inkomsten van het gezin Finnegan wegvalt en het gezin daarmee nog dieper weg zakt in armoede. In rap tempo verliezen ook Moeder Kate, de baby-zus Eileen en Charlie hun leven, en besluit Fiona samen met Seamie de oversteek te maken naar Amerika, het land van de toekomst.

Door heel hard te werken, en slim handelen weet zij zich op te werken en zet een theehandel aldaar op, mengt haar eigen varianten en opent een keten van thee-salons.
Als vermogende dame gaat ze terug naar Londen, ze heeft daar nog een klus te klaren: het wreken van de dood van haar vader. 

Het 2e deel pakt het verhaal verder op. We zitten dan rond de eeuwwisseling en in de hoogtijdagen van het Kolonialisme. We gaan verder met Charlie, die de identiteit van Sid heeft overgenomen, een onderwereld-baas die de touwtjes in de oude wijk van Londen langs de Theems stevig in handen heeft. De armoede is nog steeds groot, de gezondheidszorg afwezig en goed onderwijs is ver te zoeken. Er komt een arts naar de wijk, die vanuit haar gegoede opvoeding en sociale status weet hoe het zou moeten, maar nog niet begrijpt dat het in de volksbuurten heel anders werkt. Toch komt er een kliniek in de wijk, en moet Sid weer voor zijn leven vrezen; hij verdwijnt naar één van de overzeese gebieden in Afrika, maar ook daar is het leven hard, maar ach, als jongen van de straat lukt dat Sid wel, maar die mooie dokter vergeten is een ander verhaal. 

Het 3e deel pakt het verhaal weer op in de aanloop naar de 1e Wereldoorlog en speelt zich af rond de jongst zoon Seamy, die inmiddels zich heeft ontwikkeld tot een bekende wereldreiziger, en aan expedities naar de Zuidpool heeft deelgenomen. Ook is het een bekende bergbeklimmer, die zijn hart heeft verloren aan de dochter van de expeditie-leider, Willa. Sinds een ernstig ongeval tijdens het bergbeklimmen gaat zij op 1 been door het leven, en heeft ze zich toegelegd op het fotograferen van de bergen, van de mensen en van de natuur. We maken kennis met Max von Brandt, een Duitser die perfect Engels spreekt, familie in Engeland heeft en gevlucht lijkt te zijn voor de ontwikkelingen in en rond Duitsland. Maar wie is Max?
En dan gebeurt het onvermijdelijke: de oorlog breekt uit en zet de gehele wereld in vuur en vlam. Seamy gaat in dienst bij de Marine, Willa wordt oorlogsfotograaf en komt in de woestijn terecht en ook Max komen we tegen in het Midden Oosten. Het thuisfront zet zich in om het leven aldaar draaiende te houden en de terugkomende gewonden te verzorgen.
Het is een taaie strijd die de mensen 4 jaar lang voeren, maar dan uiteindelijk komt toch de wapenstilstand en kunnen we de balans op maken bij de diverse gezinnen, wie zijn er gesneuveld en wie zijn er nog? En hoe gaan we verder in 1919, na de oorlog in een veranderende wereld? 

Het zijn 3 dikke boeken (ieder deel omvat zo’n 700 bladzijden) en de wortels van de rozenstruiken lopen ondergronds door alle drie de verhalen en verbindt de levens van de kinderen van de Finnegan-clan.
We zien door het gehele verhaal heen de personen ouder worden, we maken kennis met een volgende generatie en de ontwikkelingen rond het wereldse en sociale maatschappelijke gebeuren, en daardoor sluiten de boeken ook heel goed op elkaar aan.

Ook krijgen we in ieder deel een blik op een ander werelddeel: Amerika als land van de toekomst, Afrika met haar inlandse bevolking en het wild in de ruige natuur, de woestijn in het Midden Oosten met haar bedoeïen, kamelen en levensstijl.
Kortom, een lust voor het oog en gegarandeerd voor vele uren leesplezier voor iedereen die van een goede roman houdt, waar liefde de hoofdrol speelt, met een vleugje historie.

Voor mij voor de gehele serie 4 en halve ster.



Reacties op: Verslag Rozen-trilogie van Jennifer Donnelly

Gerelateerd

Over

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly

Jennifer Donnelly is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid v...