Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dansen met de vijand - Paul Glaser

op 15 februari 2018 door

Tante Roosje

Tijdens een bezoek aan Auschwitz zag Paul Glaser een koffer met daarop zijn eigen achternaam. Bij navraag bleek het om de koffer van zijn tante Roosje, de zus van zijn vader, te gaan. Hoe kwam deze koffer in Auschwitz terecht? Wie was tante Roosje eigenlijk? Waarom had Pauls vader nooit verteld dat hij Joods was? Omdat zijn vader net zo gesloten was als de koffer, besloot Paul op zoek te gaan naar het verleden van tante Roosje en de familie Glaser. Zijn jarenlange zoektocht resulteerde uiteindelijk in een boek, een tentoonstelling én een theaterstuk.

Van 22 november 2017 tot en met 4 maart 2018 is in het Verzetsmuseum in Amsterdam de expositie Dansen met de vijand te zien. Het is mooi om deze tentoonstelling te bezoeken na het lezen van het boek. Dankzij de vele foto’s filmpjes, brieven en polygoonjournaalbeelden, komt Paul Glasers prachtige verhaal echt tot leven. Hierdoor zorgt haar neef Paul ervoor dat Roosje nog eenmaal de show steelt.

Op 4 februari vertelde Glaser in het Verzetsmuseum het verhaal van zijn tante. In de jaren dertig is Roosje Glaser een succesvol danslerares. Samen met haar man leert ze de stijve Hollanders de allernieuwste dansen uit Londen, Brussel en Parijs! Wanneer de Duitsers het in ons land voor het zeggen krijgen verhuist Roosje haar danslessen van de dansschool naar haar ouders zolder. De ambitieuze en knappe vrouw laat zich niets verbieden, ze blijft doorgaan met dansen tot ze wordt verraden. Roosje weet zich in Vught, Westerbork en Auschwitz staande te houden, door haar opgewekte karakter, vlotte babbel en goede uiterlijk. Zelfs in Auschwitz geeft Roosje nog danslessen! Na de oorlog vertrekt ze naar Zweden. In Holland heeft ze niets meer te zoeken. Niet alleen haar eigen man en zwager hebben haar verraden, Roosje voelt zich ook verraden door de Hollandse regering.

Dansen met de vijand is een prachtig boek. Paul omschrijft er zowel zijn eigen zoektocht naar zijn familiegeschiedenis als het levensverhaal van zijn tante. We lezen om en om een hoofdstukje Paul en een hoofdstukje Roosje. Het boek staat vol foto’s en brieven. Ook zijn enkele liedteksten in het boek opgenomen, die Roosje tijdens haar gevangenschap schreef.  Wat ik erg prettig vind, is dat Glaser achter in het boek vermeldt hoe het met enkele belangrijke personen, uit het boek, na de oorlog vergaan is. Het geeft je als lezer een voldaan gevoel te weten dat de verraders van Roosje hun straf gekregen hebben en dat Auschwitz-vriendin Martha een gelukkig leven heeft gehad. Normaal vlieg ik altijd door een nawoord heen, maar ditmaal raakte ik er erg door ontroerd. Op de laatste bladzijden vertelt Paul dat hij enkele jaren terug na afloop van een lezing het Davidsterretje van één van zijn overleden achternichtjes, door een bezoekster, aangeboden kreeg. Het hele verhaal heb ik geen traan gelaten maar ik sloeg het boek met natte ogen dicht….Op de foto is te zien dat Paul het meisje aanwijst.

Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven. Informatie over de voorstellingen: http://jankedekkerproducties.nl/ .

Omroep Brabant Het levensverhaal van Roosje Glaser

                 



Reacties op: Dansen met de vijand - Paul Glaser

Gerelateerd

Over

Paul Glaser

Paul Glaser

Paul Glaser is geboren in 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Hij groeit op in...