Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het geheim van het Breeplein - Jan Vermeulen

op 10 mei 2018 door

De orgelzolder

Het is oorlog. Het leven voor Gert en Henk wordt steeds moeilijker. Er spoken allemaal vragen door Gerts hoofd. Hoe moet hij omgaan met een NSB-kind wat bij hem in de klas zit? Zou zijn vader nog wel thuiskomen, nu hij door de Duitsers gegijzeld is? Waar is zijn buurman opeens gebleven? Als domineeszoon Gert en zijn vriend Henk met hun trein in de kerk spelen horen zo opeens een geluid. Koster De Mars stuurt de jongens zonder pardon de kerk uit. Als Gert thuiskomt betrapt hij zijn moeder met een grote pan. Hij snapt er helemaal niets meer van. Waarom doen al die grote mensen zo geheimzinnig? Waarom vertelt niemand gewoon eens wat er aan de hand is?

Het geluid in de kerk wordt veroorzaakt door zes joodse onderduikers die verborgen zitten op de orgelzolder: echtpaar de Zoete en familie Kool (vader, moeder, zoon en schoondochter). De drie dochters van de Zoetes zijn ondergebracht op andere schuiladressen. De baby van Maurice en Rebecca Kool woont bij het kostersechtpaar in huis. De families worden verzorgd door de domineesvrouw en het kostersechtpaar.  Enkele weken nadat Gert dit grote geheim ontdekt heeft wordt er bij de pastorie aangebeld. Een Duitse officier beveelt Gert de kerkdeur open te maken…..

Op de cover van Het geheim van het Breeplein staat dat het boek voor lezers van twaalf jaar en ouder is. Ik vind dat dit adviesleeftijd best wel wat omlaag kan. Er komen in dit oorlogsboek natuurlijk best wel wat heftige scenes voor, zoals de liquidatie van twintig Rotterdammers en een razzia, maar Jan Vermeulen gaat hier heel voorzichtig mee om. Op een paar moeilijke of onbekende woorden na is het boek ook prima te lezen voor wat jongere kinderen. Misschien kan de uitgeverij woorden zoals zionistische federatie, consistoriekamer en orgelregisters, bij een eventuele nieuwe druk, onder aan de bladzijde uitleggen. Mijn (niet kerkelijke) meelezer had geen idee wat deze woorden betekende. De uitgebreide persoonsbeschrijving voor in het boek, de foto’s, krantenartikelen en de uitleg achterin maken het een mooi en compleet boek.

218eec9f70751a54e754a30bde6d1b08.jpgHet boek is uitgegeven door Uitgeverij de Banier. Veel van hun boeken vind je alleen maar in de Christelijke boekhandels terug. In het geval van dit boek is dat erg jammer. Het boek zou eigenlijk in elke Rotterdamse school en bibliotheek moeten staan. De schrijver vertelt een bijzonder stukje Rotterdamse geschiedenis. Het geloof, de kerk en de bijbel komen veel ter sprake in het verhaal. Maar het is niet too much, zoals ik bij veel andere Banier-boeken wel ervaar. In dit geval past goed het bij de tijd en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Lezers krijgen een duidelijk beeld van het leven van een (Gereformeerd) kind in oorlogstijd en maken kennis met de Christelijke waarden, normen en naastenliefde.

Het verhaal is al meerdere malen op papier gezet.

  • De orgelzolder van Anja Matser
  • De orgelzolder van Jaap van Gelderen.
  •  En Ahmed Aboutaleb schreef er enkele hoofdstukken over in zijn boek Droom & Daad.

Meer informatie over dit verhaal vind je op de site van de kerk:  http://www.breepleinkerk.nl/.

Er worden ook rondleidingen in deze kerk georganiseerd. Informatie hierover vind je hier:  http://orgelzolders.nl/rondleidingen/. Scholen die bij deze kerk op bezoek gaan doen er goed aan dit boekje van tevoren te kopen of bij de bibliotheek te lenen. Het is mooi om voorafgaand aan een bezoek wat hoofdstukken voor te lezen, zodat de kinderen goed voorbereid zijn. De hoofdstukken laten zich ook prima los van elkaar lezen. Neem het boek ook mee naar de kerk. Lees de kinderen tijdens de rondleiding een paar maal een hoofdstuk voor en je zult zien dat het verhaal echt tot leven komt.



Reacties op: Het geheim van het Breeplein - Jan Vermeulen

Gerelateerd

Over