Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jij kan me helpen - Kristin Harmel

op 21 september 2018 door

De weg gaat niet over rozen

Als Ruby Henderson, in december 1938, in een café wat zit te treuren verschijnt Fransman Marcel Benoit in haar leven. Als vrij snel verruilt Ruby New York in voor het romantische Parijs. Naarmate de oorlog dichterbij komt groeien Ruby en Marcel uit elkaar. Wanneer hun joodse buren worden opgepakt ontfermt Ruby zich over hun dochter Charlotte. Het meisje is als een dochter voor haar. Na de dood van haar man zet Ruby zijn verzetswerk voort. Een van de eerste Britse piloten die ze opvangt, is Thomas Clarke. Via een ontsnappingslijn keert de piloot weer huiswaarts. Zullen Ruby en Charlotte de knappe piloot ooit nog terugzien?

ca05747f4773de61404e35aa098dee5e.jpgToen Kristin Harmel in 2006 onderzoek deed voor haar roman Als we elkaar terugzien stuitte ze op het verhaal van Virginia d’Albert-Lake. Een vrouw die in 1937 met een Fransman trouwde, naar Parijs ging en enkele jaren voor een ontsnappingslijn werkte. Na haar arrestatie werd ze naar concentratiekamp Ravensbrück gebracht. Het dagboek van de oude dame vormt het uitgangspunt voor Jij kan me helpen.

Het verhaal draait om identiteit, oorlog, liefde, moed, rouwverwerking, dapperheid en familie. Wat ik mooi aan het verhaal vind, is dat de schrijfster laat zien dat een hechte familie niet altijd uit bloedverwante hoeft te bestaan. Aan het einde van het boek vinden er twee bijzondere adopties plaats. Deze momenten zijn ontzettend emotioneel.

Harmel heeft meerdere oorlogsboeken geschreven. Het verrassende aan haar boeken is dat ze over onderwerpen schrijft waarover (in ons Land) nog niet zoveel bekend is. Zo lezen we in Zolang er sterren aan de hemel staan over een groep Moslims in Parijs die Joden onderdak bieden en het land uit smokkelen. In Als we elkaar terugzien staat veel informatie over Amerikaanse kampen voor Duitse krijgsgevangenen. In dit nieuwe boek staan de ontsnappingsroutes voor geallieerde soldaten centraal. De verhalen mogen dan wel fictief zijn, maar je krijgt als lezer toch een goed beeld van wat er zich afgespeeld heeft in die tijd.

 ca05747f4773de61404e35aa098dee5e.jpgDe titel van het boek, Jij kan me helpen, slaat op Ruby. Ruby is echt een reddende engel. Ze zet niet alleen haar leven op het spel voor haar geliefde buurmeisje, maar ook voor tientallen onbekende Britse soldaten. Wanneer Ruby zelf in nood verkeerd wordt ze geholpen door twee vrouwen die net zo dapper zijn als haarzelf. De oorspronkelijke titel van het boek is The room on Rue Amélie. Ook deze titel is mooi gekozen. In het appartement op Rue Amelie worden de levens van de drie hoofdpersonen voor eeuwig met elkaar worden verbonden.

De personages in het boek zijn allemaal erg sympathiek. Hoe verder het verhaal vordert des te meer je van hen gaat houden. Ik vind het wat wel wat jammer dat we niet zoveel te weten komen over Charlotte. Wat heeft deze vrouw tussen 1947 en 2002 allemaal meegemaakt?  

De cover van het boek is echt heel toepasselijk. Ruby woonde vroeger met haar ouders aan de rand van een enorm klaprozenveld. Als vijf jarig meisje is ze hier ooit eens in verdwaald. Nu ze, door de oorlog, opnieuw niet weet welke weg ze moet gaan, verlangt ze meer en meer naar de klaprozen van vroeger. De klaprozen staan voor herinneringen, veiligheid en hoop. Steeds opnieuw komen we de klaprozen tegen in het verhaal. Vanaf het eerste hoofdstuk weet je dat één van de hoofdpersonen tussen de klaprozen zal sterven. Wanneer het moment (na 44 hoofdstukken) aangebroken is, is dit vreselijk emotioneel.   

Het had mooi geweest als er een zakje klaprooszaadjes, bijvoorbeeld in de vorm van boekenlegger, bij het boek geleverd werd. Omdat klaprozen ons favoriete onkruid is (het komt elk jaar weer terug) zouden we nog jarenlang aan dit mooie verhaal worden herinnerd!  

ca05747f4773de61404e35aa098dee5e.jpgOp 11 november is het Poppy Day. Op deze dag worden in Engeland de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle andere oorlogen en gewapende conflicten herdacht. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van het Royal British Legion. Er worden op die dag kransen van kunststof klaprozen gelegd en mensen dragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen, een klaproos op hun kleding.

https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/als-we-elkaar-terugzien-kristin-harmel 

https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/zolang-er-sterren-aan-de-hemel-staan-kirstin-harmel 



Reacties op: Jij kan me helpen - Kristin Harmel

Gerelateerd

Over

Kristin Harmel

Kristin Harmel

Kristin Harmel (1979) is een Amerikaans schrijfster van zes romans, waaronder Zo...