Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Exodus uit de vuurtoren - Dina-Perla

op 23 augustus 2018 door

Van een onzeker meisje tot een sterke vrouw

Dina-Perla woont met haar halfbroer Avi en psychisch zieke moeder in een portiekwoning in Amsterdam Oud-Zuid. Met haar vader en halfbroer Asch heeft ze weinig contact. Tot en met haar achttiende jaar gaat het meisje gebukt onder geestelijke kwellingen van haar moeder en lichamelijke mishandelingen van haar grote broer. In het orthodox- joodse milieu waar Dina-Perla opgroeit sluiten ze de ogen voor haar problemen. Gelukkig vindt ze een luisterend oor bij buren en de ouders van een vriendin. Meteen na de middelbare school trouwt Dina-Perla met haar grote liefde Max. Door dit huwelijk ontsnapt ze niet alleen aan haar zieke moeder en gewelddadige broer, maar ook aan het streng orthodoxe milieu. Tien jaar na haar exodus blikt Dina-Perla terug op haar jeugdjaren.

Het verhaal wat Dina-Perla vertelt, is erg indrukwekkend. Ze bespreekt in haar boek onderwerpen waar niet makkelijk over gepraat wordt zoals: kindermishandeling, falende jeugdzorg en het leven van de Amsterdamse orthodox- joodse gemeenschap. Ondanks dat ik erg onder de indruk ben van wat de schrijfster te vertellen heeft, heb ik wel drie hele grote minpunten voor uitgeverij Aspect.

Taalgebruik   Er komen veel taal-en stijlfouten in het boek voor. Ook lopen zinnen raar en springt het verhaal regelmatig van de hak op de tak. Ik kan me zo voorstellen dat Dina-Perla het verhaal vol emotie geschreven heeft en dat ze al haar oude zeer er tijdens het schrijven uit heeft gegooid. In zo’n proces let je misschien niet goed op de zinsbouw. Voordat een boek naar de drukker gaat moet het grondig worden gecorrigeerd. De vele fouten doen echt afbreuk aan het aangrijpende verhaal. Enkele voorbeelden:

  • Bij de souvenirzaak in de P.C. Hoofdstraat kocht moeder bijna de hele zaak leeg en lachte flirterig naar de verkoper. Gelukkig hield    de koekoek uit de mahoniehouten klok het thuis niet lang uit. Zora van de kledingzaak aan de Beethovenstraat haalde het zelfs op    moeders foto. (?)
  • Ik weet geeneens of ik het ga halen.
  • Geen hap door de kil.
  • Die venten met pistool.

2.De titel van het boek   De titel van het boek begrijp ik niet helemaal. Op blz 115 beschrijft Dina-Perla haar slaapkamer als een vuurtoren. Een vuurtoren is een baken, een plek waar je veilig bent. Waarom dan een uittocht uit de enige plek in huis waar je je al die jaren nog een beetje veilig hebt gevoeld? De uittocht van Dina-Perla is ook veel groter, ze laat de hele omgeving waarin ze opgegroeid is achter zich (het strenge orthodoxe milieu).

3. Recensies   Nieuwsgierig geworden naar wat anderen over dit boek te melden hadden, besloot ik eens wat recensies te lezen. Wat mij opviel was dat de meeste recensies zeer lovend waren en dat de recensenten, op een enkele na, niets melden over de vele fouten in het boek. Het boek kreeg op de diverse sites gemiddeld 4 en 5 sterren. Bij Bruna stonden 9 recensies, waarvan er 6 door dezelfde persoon geschreven waren. Bij Bol.com stonden 29 recensies. Maar liefst 21 mensen hadden het boek hier met 5 sterren beoordeeld!  Vreemd genoeg werd het boek op de site van Blz.nl en Libris.nl niet éen maal beoordeeld! Ook bij Hebban.nl scoorde het boek heel goed. Met 35 stemmen een gemiddelde van 4,5 ster! Van de 35 recensies bleken er 30 nogal twijfelachtig te zijn. Bij bijna al deze lezers stonden maar één of enkele boeken vermeld en de enige recensie die ze geschreven hadden was ……. het boek van Dina-Perla! En natuurlijk was hun favoriete boek; je raad het al, Exodus uit de vuurtoren.

8ad31b7ace9e9a78cf45dee87a35e254.jpgTip voor de uitgeverij: Mocht dit boek ooit nog eens herdrukt worden meldt dit boek dan bij Hebban aan als leesclub boek. Dan wordt het boek door een groep willekeurige en serieuze lezers besproken en van een recensie voorzien! Het verhaal is trouwens ook echt geschikt als leesclub boek. Er komen veel interessante stukken voorbij waarover je met elkaar in discussie kunt gaan.

Een keer per jaar ga ik samen met vriendinnen een avondje mozaïeken. Terwijl ik bezig was de vuurtoren van Noordwijk te maken bedacht ik mij dat deze vuurtoren op dit boek lijkt. Als je ervan dichtbij (kritisch) naar kijkt, zie je alleen maar kleine losse steentjes. De steentjes worden pas één geheel als ze netjes zijn gevoegd.  Beste Dina-Perla, zoek iemand die dit voegwerk voor jou kan doen. Wanneer de schrijffouten verwijderd zijn en de tekst lekker loopt, hou je echt een heel bijzonder verhaal over. Wedden dat de lovende recensies dan vanzelf komen? Ik wens je veel succes!

En ja, ik weet het. Ik maak ook veel schrijffouten in mijn recensies. Zodra mijn vriendin weer terug is van vakantie pakt ze de rode pen weer op.



Reacties op: Exodus uit de vuurtoren - Dina-Perla

Gerelateerd

Over