De katten van Anne

Deze maand luisterde ik, tijdens het doen van huishoudelijke klusjes, mijn ommetje en het sporten, naar 3 boeken over het leven van Anne Frank. Terwijl ik op sommige dagen met tegenzin in de koude schuur aan het fietsen was en met gewichtjes zat te hannissen, werd ik luid toegemauwd door één van mijn drie katten. Nu mijn operatie met de dag dichterbij komt, weten Willem, Keet en Zoë me elke dag weer op te beuren! Ook Anne Frank had drie katten. Moortje, Mouschi en Moffie zorgden voor afleiding, gaven troost en boden haar gezelschap. Ook had Anne iemand om naar uit te kijken, voor als die nare oorlog voorbij zou zijn.....
1. Het Achterhuis
Hoewel ik het boek al meerdere keren gelezen heb, vond ik het verhaal weer heel erg indrukwekkend. Anne schrijft over haar onzekerheid, irritaties, puberproblemen, angst, verliefdheid, dankbaarheid, eenzaamheid, nieuwsgierigheid, vriendschap en het verloop van de oorlog. Ondanks alle moeilijkheden raakt Anne haar hoop niet kwijt. Het boek wordt voorgelezen door Carice van Houten. Carice stem past goed bij Anne. Vrolijk, af en toe wat snel, soms wat kinderlijk en gewoon niet zo perfect. Ik hou hier wel van. Ik denk dat het door de stem van Carice kwam dat de kattenverhaaltjes van Anne me ditmaal zo opvielen. Carice blijft voor mij gewoon poes Minouche!
- Duur: 9 U 47 M
- Luisterfragment: https://www.storytel.com/nl/nl/books/het-achterhuis-1131805
Op 25 juni is het 75 jaar geleden dat Het Achterhuis voor het eerst in de winkel lag. Ondanks dat er vele miljoenen exemplaren van verkocht zijn, zijn er in Nederland nog heel veel kinderen die het boek niet kennen. Dankzij de actie 'Geef mij maar een boek' komt hier nu verandering in! Van 11 februari tot 31 maart is het boek bij elke boekhandel in Nederland en Vlaanderen voor maar €2,99 te koop! Bij veel boekhandels kun je ook een boek sponsoren. Ze delen ze dan uit aan scholen, buurthuizen, voedselbanken, AMC's en leesbevorderingsprojecten. Ondanks dat ik al 4 verschillende exemplaren van Het Achterhuis in mijn kast heb staan, kwam er deze maand dus weer eentje bij.
Moffie
Moffie is de magazijnkat. Door zijn dikke buik twijfelen Peter en Anne of Moffie een dikke kater of een zwangere poes is. Wanneer de zwart-witte kater onwel wordt brengt Miep hem naar de dierenarts. Met een drankje voor zijn ingewanden knapt de kat weer op. Volgens Miep jatte de kat eten uit andere huizen. Op een dag is hij spoorloos verdwenen.
Vrijdag, 12 maart 1943: Een glas geweckte tong is bedorven. Galamaaltijd voor Mouschi en Moffie. Moffie is nog een onbekende voor je, toch is ze al in de zaak geweest voordat we gingen schuilen. Ze is de magazijn-en kantoorkat en houdt in de opslagplaats de ratten verre. Ook haar politieke naam is makkelijk uit te leggen. Een tijdje had firma Gies & Co twee katten, één voor 't magazijn en één voor de zolder. Het gebeurde wel eens dat die twee elkaar ontmoetten, wat altijd grote gevechten ten gevolge had. De magazijner was altijd diegene die aanviel, terwijl het zolderbeest op het eind toch de overwinning behaalde. Net als in de politiek. Dus werd de magazijnkat de Duitser of Moffie en de zolderkat Engelsman of Tommie genoemd. Tommie is later afgeschaft en Moffie dient ons allen tot amusement als we naar beneden gaan.
2. Buiten is het oorlog - Janny van der Molen
Een prachtig boek voor kinderen die nog te jong zijn om Het Achterhuis te lezen. Tien belangrijke thema's uit het dagboek en het leven van Anne worden in begrijpelijke taal besproken; spelen, familie, oorlog, maatregelen, angst, dagboek, overleven, verliefd, verraad en verschrikkingen. Eigenlijk zou je als je dit boek gaat luisteren, ook een exemplaar in de bibliotheek moeten lenen. Nu mis je niet alleen de indrukwekkende illustraties en foto's, ook begrijp je zo het verhaal beter. Tijdens het luisteren lijkt het verhaal soms van de hak op de tak te springen. Wanneer je het boek voor je hebt, zie je beter dat het verhaal niet chronologisch verloopt, maar dat er in elk hoofdstuk een nieuw thema behandeld wordt. Deze maand verscheen van Janny van der Molens hand opnieuw een mooi boek over het leven van Anne Frank, Vergeet mij niet. In dit boek maak je kennis met alle vrienden en vriendinnen die Anne in haar dagboek noemt. 'Buiten is het oorlog' wordt voorgelezen door Bob Stoop en Diewertje Blok, beide hebben fijne stemmen om naar te luisteren.
- Duur: 3 U 25 M
- Luisterfragment: https://www.storytel.com/nl/nl/books/buiten-is-het-oorlog-anne-frank-en-haar-wereld-93313
Moortje
Voordat het gezin moest onderduiken, woonde de familie Frank met poes Moortje aan het Merwedeplein. Helaas kon de zwarte poes niet mee naar het Achterhuis. Anne gaf haar knikkers en haar kat aan buurmeisje Toosje Kuypers. Helaas heeft Moortje de oorlog niet overleefd.
Zondag, 12 juli 1942: Alleen papa begrijpt mij een enkele keer, maar meestal is hij op de hand van moeder en Margot. Dan kan ik ook niet uitstaan als ze als vreemden erbij zijn, vertellen dat ik gehuild heb en hoe verstandig ik ben, dat vind ik vreselijk, dan spreken ze wel eens over Moortje en dat kan ik helemaal niet hebben, want dat is vooral mijn zachte en zwakke punt. Moortje mis is ik op elk moment van de dag en niemand weet hoeveel ik aan haar denk; altijd als ik aan haar denk, krijg ik tranen in mijn ogen. Moortje is zo lief, en ik houd zoveel van haar, ik maak al droomplannen dat ze weer terugkomt.
3. Na het achterhuis - Bas von Benda - Beckman
In het nawoord van Het Achterhuis staat in het kort vermeld wat er met de achterhuisbewoners en hun helpers na die tragische 4 augustus 1944 is gebeurd. In het boek Na het achterhuis worden hun levens uitgebreid gereconstrueerd. Ik vond het heel confronterend om te horen wat de achterhuisbewoners allemaal hebben moeten doorstaan in de concentratiekampen. Het boek wordt voorgelezen door Hymke de Vries; ze heeft een vriendelijke, rustige stem. Prettig om 8 uur lang naar te luisteren.
- Duur: 8 U 4 M
- Luisterfragment: https://www.storytel.com/nl/nl/authors/239283-Bas-von-Benda-Beckmann
Mouschi
Peter bracht zijn kater Mouschi mee naar het achterhuis. Het duurde even voordat Anne maatjes met de slanke zwarte kat werd. Mouschi zocht vaak het gezelschap van de drie kinderen op. Mouschi bleek een uitstekende dievenverjager. Toen de achterhuisbewoners op een dag geluiden op zolder hoorden, bleken het ratten te zijn die zich te goed wilden doen aan de voedselvoorraad. Wanneer de achterhuisbewoner opgepakt worden, ontfermt Miep Gies zich over de kat. Mouschi wordt kantoorkat.
Dinsdag, 3 augustus 1943: Dat katten niet alleen voordelen brengen heeft Mouschi ondubbelzinnig bewezen. Het hele huis zit onder de vlooien, de plaag neemt met de dag toe. Mijnheer Kleiman heeft alle hoekjes met geel poeder volgestrooid, de vlooien kan dat toch niet schelen. We worden er allen zenuwachtig van, men denkt aldoor iets op arm, been of ander lichaamsdeel te voelen krabben, vandaar dat veel gezinsleden gymnastiekoefeningen doen om staande achter hun been of hals te kijken. Nu wreekt zich de geringe lichaamsbeweging; we zijn veel te stijf om onze nek goed te draaien. De echte gymnastiek is er allang bij ingeschoten.
Woensdag, 10 mei 1944: We zaten gistermiddag op zolder Frans te leren, toen ik opeens achter me gekletter van water hoorde, ik vroeg Peter wat dat te betekenen had, maar deze antwoordde niet eens, rende naar de vliering, waar de plek van het onheil was en duwde Mouschi, die wegens een te natte kattenbak ernaast had plaatsgenomen met een hardhandig gebaar op de juiste plek. Een luid spektakel volgde en de inmiddels uitgepieste Mouschi rende naar beneden. Mouschi was, om nog een beetje kattenbakachtig gemak te ondervinden, op een spleet in de poreuze vlieringgrond op een beetje houtschaafsel gaan zitten. De plas liep dadelijk van de vliering door het plafond naar de zolder en ongelukkigerwijs precies in en naast de aardappelton. Het plafond droop en daar de zoldergrond op zijn beurt ook niet vrij van gaatjes is, vielen er verschillende gele druppels door het plafond in de kamer, tussen een stapel kousen en boeken, die op tafel lagen. Ik lach dubbel van het lachen....
De illustratie bij Moortje is afkomstig uit het boek Alles over Anne van Menno Metselaar en Piet van Ledden (ISBN 978986670741). Moortje kijkt Anne, Otto en Edith vanaf de vensterbank na wanneer ze hun huis verlaten.
De overige illustraties zijn afkomstig uit het boek The cat who lived with Anne Frank van David Lee Miller en Steven Jay Rubin. De geweldig mooie tekeningen zijn gemaakt door Elizabeth Baddeley (ISBN 9781524741501).
Bij dit filmpje over Moortje hield ik het niet droog.....