Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Reading Challenge: Terugblik

op 10 december 2017 door

Het is december en langzaam aan tellen we af tot het einde van het jaar (ik ben in elk geval alvast heel druk aan het aftellen tot het kerstvakantie is!). Tijd om eens terug te gaan kijken naar het afgelopen leesjaar. Het was het eerste jaar dat ik mee deed aan de Hebban reading Challenge. Hoe is me dat bevallen en is het me gelukt? In deze blog deel ik mijn ervaringen met jullie.

De wereld rond

De landenchallenge van Hebban gaf een mooie kans om de wereld rond te reizen. Zelf ben ik daar niet heel actief mee bezig geweest, dus deze challenge heb ik dan ook niet gehaald (en nee, het zit er ook niet in dat ik dat in de komende weken nog even doe!). Toch kon ik het niet laten om even te checken waar ik wel ben geweest. Dit centreert zich toch vooral in Europa (het lijken de echte vakanties wel ;) ). Mijn afstreepkaartje:

d36030905b8d37f21c9fc5374b5a4e58.png

Meer lezen

Mijn doel voor 2017 was om meer te gaan lezen. Ik las altijd heel graag, maar in de drukte van alledag kwam het er eigenlijk nooit meer van. Eind 2016 zag ik op Facebook Hebban voorbij komen en schreef ik me in voor de Challenge. Ik bedacht dat ik dit jaar zou gaan proberen om elke week 1 boek te lezen. Om een beetje een slag om de arm te houden, stelde ik mijn challenge in op 50 boeken.

Eenmaal aan het lezen, bleek ik de smaak echter weer goed te pakken te krijgen en werd mijn challenge ineens appeltje-eitje:

668396fb5ac516f7b507d0b7caebafaa.pngWat heeft mij geholpen om meer te gaan lezen?

In eerste instantie door een doel te stellen dat uitdagend was, maar niet te uitdagend. Die streep steeds verder roze zien worden motiveert, duurt dat te lang, dan demotiveert dat (wat dat betreft word ik ook nooit ouder haha).

Daarnaast ben ik begonnen met boeken te lezen die binnen mijn comfort zone lagen. In mijn geval waren dit fantasyboeken van schrijvers die ik al waardeerde en die makkelijk weglazen. Toen ik eenmaal de smaak van het lezen weer te pakken had, ben ik dat gaan uitbreiden naar andere schrijvers en genres en verbreedde ik mijn horizon steeds een beetje verder.

Wat voor mij het beste gewerkt heeft, was om gewoon dagelijks te gaan lezen. Elke dag plande ik een moment in waar ik een half uurtje lekker met een kopje thee op de bank ging zitten om te lezen. Op die manier zorgde ik ervoor dat ik een dagelijks rustmomentje inlaste (ook goed tegen de stress!) en schoot het lezen er niet zo snel meer bij in. Al gauw begon ik naar dit thee/leesmomentje uit te kijken en werd dat half uurtje soms ook ineens wel een heeel lang half uurtje ;)

Beter lezen

Dit jaar ben ik niet alleen meer, maar ook beter gaan lezen. Daarmee bedoel ik: Met meer aandacht voor het verhaal. Wat mij heel erg heeft geholpen, was om deel te nemen aan leesclubs. Hier kon ik én mijn enthousiasme kwijt over wat ik las én leerde ik heel veel bij van andere lezers. Ook als een boek een keer wat tegenviel, motiveerde het samen lezen om toch even door te zetten. Door ideeën van andere lezers begon ik dan plotseling toch de charme van het boek in te zien en als dat niet zo was, dan konden we tenminste samen mopperen over de minpunten van het verhaal ;)

Aan deze leesclubs deed ik dit jaar mee:

  • Maurice (Boekenclub030)
  • Het einde van de eenzaamheid (Hebban)
  • Het laatste jaar van Marvellous Ways (Hebban)
  • De zes freules (Hebban)
  • Reddende engel (Hebban, deelname met eigen boek)
  • Fuzzie (Boekenclub030)
  • In de schemer fluit de merel (Hebban)
  • Springbonen (Bol.com leesclub)
  • Een hart van steen (Hebban, deelname met eigen boek)

Het voordeel van de online leesclubs is dat ik lekker op mijn eigen tempo mee kan doen. Het meedoen met de reguliere leesclub vind ik ook heel leuk, maar daar haak ik nog wel eens af door drukte of omdat ik last van mijn gezondheid heb. De online leesclubs zijn wat dat betreft een stuk laagdrempeliger en ik ben heel blij dat ik daar dit jaar kennis mee heb gemaakt!

Eindsprint

Mijn doel bleek na een aantal maanden gemakkelijker haalbaal dan ik had verwacht. Ik lees dus op mijn gemakje door tijdens deze laatste weken en hoef dus zelf geen eindsprint meer te maken. Voor degenen die dat nog wel moeten, heb ik een paar tips uit de lijst die ik dit jaar gelezen heb.

Boeken met minder dan 200 bladzijden

  • Alsof het voorbij is - Julian Barnes (160 bladzijden)
  • De spion - Paulo Coelho (176 bladzijden)
  • Fallen in love - Lauren Kate (176 bladzijden)
  • Nacht - Elie Wiesel (144 bladzijden)
  • Laat het stil zijn - Femke Brockhus (160 bladzijden)
  • Ik ben in Rio - Ger Bauritius (134 bladzijden)
  • De droom - Esther Bonse (102 bladzijden)
  • De dagen van de bluegrassliefde - Edward van de Vendel (144 bladzijden)
  • De eigenzinnige prinses en de bonte prins - Robin Hobb (160 bladzijden)
  • De autist en de postduif - Rodaan al Galidi (192 bladzijden)

Boeken met minder dan 100 bladzijden

  • De heks van Duva - Leigh Bardugo (23 bladzijden)
  • De vrouw in de blauwe mantel - Deon Meyer (95 pagina's)

Er zijn dus ook genoeg korte boeken te vinden om nog net even een extra boek te kunnen lezen! Voor iedereen die de challenge nog moet halen: Zet hem op!

Voornemens voor de Hebban Reading Challenge 2018

Ik wacht vol spanning af wat Hebban verzint voor de Reading Challenge 2018. Uiteindelijk vond ik het toch jammer dat ik de landenchallenge niet gehaald heb. Ik dacht dat ik hooguit 50 boeken zou gaan lezen en omdat ik vooral fantasy lag, leek me dat niet iets voor mij. Naarmate ik meer en gevarieerder ging lezen, leek dit toch steeds haalbaarder te worden. Maar tegen die tijd was het al te laat om nog echt mee te gaan doen. Volgend jaar wil ik dus de challenge wel echt gaan doen.

Ik blijk ook makkelijk 50 boeken per jaar aan te kunnen. Voor volgend jaar ga ik mijn doel dan ook op 100 boeken zetten. Daar ben ik dit jaar al overheen gegaan, maar he, 100 boeken is een mooi aantal :)

De leukste ervaringen van dit jaar vind ik toch wel de leesclubs. Volgend jaar hoop ik dan ook weer met een aantal leesclubs mee te kunnen doen!

De Hebban reading challenge helpt je om meer te lezen, maar ook om eens uit je comfort zone te stappen. Ik heb heel wat boeken gelezen dankzij Hebban, die ik anders zo snel niet had opgepakt. De wereldreis heb ik dan misschien niet voltooid, maar wat heb ik genoten van mijn reis door boekenland!

Voor nu: Geniet nog even van die laatste weken en ik wens jullie allemaal een fantastisch nieuwe challenge in het nieuwe jaar.



Reacties op: Hebban Reading Challenge: Terugblik

Gerelateerd