Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terugblik op januari

op 01 februari 2018 door

Januari begon voor mij goed met een week kerstvakantie. Hierin kon ik een goede start maken: In die eerste week las ik 6 boeken! Ook was ik de gelukkige winnaar van het Hebban starterspakket, waardoor er nu nog 6(!) extra boeken op mijn leeslijstje zijn bijgekomen. Goede voornemens? Ik lees meer uit eigen kast in elk geval en de rest van mijn boeken haal ik uit de bieb. Wel heb ik stiekem een paar boeken gekocht... En dan nu, tijd voor mijn overzicht van gelezen boeken van deze maand:

1. Lief van je - Roanne van Voorst

Tijdens de Hebban adventskalender zag ik Lief van je voorbij komen en ik was een van de gelukkige winnaars! De recensie moest ik uiterlijk op 31 januari geschreven hebben, dus besloot ik dat dit het eerste boek zou zijn wat ik in 2018 zou lezen. Een indrukwekkende start! De gedachten en gevoelens van hoofdpersoon Reve zijn zo goed beschreven, het is onmogelijk om niet in dit verhaal getrokken te worden. Een aanrader!

Categorie: Een boek dat in 2018 is verscheneneen boek dat zich afspeelt in een oorlog

Sterren: *****

Aantal bladzijden: 249

2. Buitenstaanders - Renate Dorrestein

Nadat ik vorig jaar met veel plezier Reddende engel en Een hart van steen gelezen heb, besloot ik om voor de challenge een boek van Renate Dorrestein te kiezen. Dat werd haar debuut Buitenstaanders. Dit viel me een beetje tegen. Het is een vreemd boek en het verhaal komt traag op gang. In het begin is het allemaal ook maar verwarrend. Over de helft van het boek wist het me echter toch nog te boeien.

Categorie: Een Nederlands debuut - Een boek dat je in één avond uit hebt

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 155

3. Laat los mijn hand - Edward Docx

Dit boek wilde ik al een tijdje lezen en dat heb ik nu dan eindelijk gedaan! Een mooie roadtrip door een deel van Europa. Het eindpunt van deze reis is Dignitas, waardoor dit boek geen vrolijk reisverhaal was, maar een serieuze discussie oproept over het waardig beëindigen van een leven. Een mooi verhaal, al duurde het verhaal wel erg lang.

Categorie: Een roadtrip boek

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 413

4. Thornhill - Pam Smy

Dit boek zag ik een tijdje terug voorbijkomen in de boekenkrant en intrigeerde me meteen. Toen ik een boek zocht voor de categorie graphic novel, viel mijn keus dus meteen op Thornhill. Dit is deels gewoon een boek en deels een graphic novel. Tekst en afbeeldingen wisselen elkaar af en maken het tot een prachtig geheel. Over de inhoud zal ik niet te veel verklappen, maar toen ik het boek dichtsloeg, had ik kippevel! Als je nog niet weet welke graphic novel je wilt lezen voor de challenge, kies dan vooral dit boek!

Categorie: Een graphic novel - Een boek dat je in één avond uit hebt - Een griezelig boek

Sterren: *****

Aantal bladzijden: 537

5. Schaduw kinderen - Linda Jansma

Dit boek was om een of andere reden op mijn wil ik lezen lijstje terecht gekomen, waarom weet ik niet zo goed want ik lees eigenlijk nooit thrillers. Toen ik dit boek bij de bieb zag liggen heb ik deze toch maar meteen geleend. Het boek heeft twee verhaallijnen: de terroristische aanslagen die gepleegd worden en een moord die twintig jaar geleden gepleegd is. Echt spannend wordt het niet, maar het is interessant genoeg om tot het einde door te lezen. De enorme cliffhanger maakt nieuwsgierig naar het volgende deel.

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 350

6. Toen ik je zag - Isa Hoes

Voor de challenge een boek uitgezocht van een bekende Nederlander. Toen ik je zag had ik eerder al eens willen lezen, dus mooi tijd om dat nu te doen. Het viel me echter vies tegen. Het is een opsomming van feiten en het ziektebeeld van Antonie komt eigenlijk heel weinig aan de orde. Het boek raakte maar op één moment: Toen Isa het briefje vond dat ze niet zelf moest gaan zoeken, maar meteen de politie moest bellen. Verder bleef het te veel aan de oppervlakte. 

Categorie: Een boek van een bekende Nederlander - Een waargebeurd boek

Sterren: **

Aantal bladzijden: 254

7. De dagen van de schaduw - Liliana Bodoc

Afgelopen jaar las ik deel 1 van deze serie en nu werd het tijd om deel 2 uit mijn kast te pakken. Het is een mooi en interessant verhaal, maar op een of andere manier kwam ik er toch maar moeizaam doorheen. Ik heb daarom gemengde gevoelens over dit boek. Deel 3 staat nu nog ongelezen in mijn kast, maar die hoop ik ook binnenkort eens te gaan lezen. 

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 317

8. De kronieken van Ulriach de Waanzinnige. Aïn, de dood van de halfling - Atalanta Nehmoura

Dit boek sprak me meteen aan door de prachtige cover. Het lezen viel me echter tegen. Het idee is heel interessant, maar de personages zijn naar mijn mening slecht uitgewerkt en het verhaal komt soms te makkelijk en dus niet realistisch over. Jammer, ik had er meer van verwacht. Misschien geef ik deel twee nog een kans, het idee is namelijk wel echt leuk en wie weet, is deel twee beter geschreven.

Sterren: **

Aantal bladzijden: 268

9. Mazzel tov - Margot Vanderstraeten

Dit boek las ik voor de Club van echte lezers. Een interessant boek over vriendschap die verschillende culturen overstijgt, maar hier ook in zekere zin door beperkt wordt. Hoewel ik verwacht had dat er uitgebreider over de joodse gebruiken geschreven zou zijn in dit boek, was het, mede door de meeslepende vertelstijl, een erg interessant boek om te lezen.

Sterren: ****

Aantal bladzijden: 335

10. Juliana. Vorstin in een mannenwereld - Jolande Withuis

In deze zeer uitgebreide biografie wordt het leven van Juliana uiteengezet. Onder andere door de brieven die Juliana aan vriendinnen schreef, krijg je een goed beeld van hoe de koningin in het leven stond. Een interessant boek, maar door alle namen en feitjes pittig om doorheen te komen.

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 756

11. Kraaien tellen - Lucas de Waard

Interessant om te lezen. Mooie zinnen. Het is geen boek dat ik zal herlezen of lang zal herinneren, maar ik ben wel blij dat ik het gelezen heb.

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 278

12. Sevenster - Alexandra Penrhyn Lowe

Dit is het allereerste boek dat ik niet gelezen, maar geluisterd heb. Dat was even een heel andere ervaring! Het is een interessant verhaal, maar het wist me nergens echt te pakken te kregen. Het spannende gedeelte over geesten wordt te vaak afgewisseld door puberperikelen en er worden teveel zijsporen ingegaan en teveel personages opgevoerd die net zo snel weer van het toneel verdwijnen. Het verhaal verliest hierdoor veel vaart en dit vond ik wel echt een minpunt. Er zijn een aantal mooie passages, maar niet voldoende om het verhaal een niveau hoger te trekken.

Sterren: **

Aantal bladzijden: 336

13. Pilaren van de aarde - Ken Follett

Het kostte me aardig wat tijd om door deze dikkerd heen te raken, maar het was de moeite waard! Het verhaal greep me vast en ik heb er dan ook erg van genoten. De volgende twee delen van deze trilogie komen dan ook zeker op mijn wil ik lezen lijstje te staan.

Categorie: Een dik boek - Het eerste deel van een serie - Een boek van tien jaar of ouder - Een boek waarin religie een rol speelt

Sterren: ****

Aantal bladzijden: 1006

14. Laat me nooit alleen - Kazuo Ishiguro

Jaren geleden zag ik al de film "Never let me go" en daar was ik goed van onder de indruk. Nu heb ik dan eindelijk ook het boek gelezen. Dat komt wat traag op gang, maar daarna: Wauw!

Categorie: Een verfilmd boek

Sterren: ****

Aantal bladzijden: 289

15. 54 minuten

Dit boek kreeg ik van Hebban in het starterspakket. Ik had het boek al op Hebban voorbij zien komen en was er erg benieuwd naar. Leuk om het nu dan ook echt te kunnen gaan lezen! Ik vond het een indringend verhaal waar ik op sommige punten echt helemaal ingezogen werd. Op andere punten vond ik het een slecht uitgewerkt verhaal. Ik had hierdoor een erg wisselende leeservaring.

Sterren: ***

Aantal bladzijden: 311



Reacties op: Terugblik op januari

Gerelateerd