Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag Silvermoor: Dubbeltjes kunnen wel kwartjes worden.

op 08 mei 2021 door

Het geheim van Silvermoor is een titel die doet vermoeden dat er een geheim rondwaart op dit grote landhuis. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Liefhebbers van historische romans konden hun hart ophalen toen er een Buzz rondom deze titel werd georganiseerd. Vijftig lezers mochten zich onderdompelen in de mijnwerkerswereld van jaren geleden.

Korte samenvatting

De veertienjarige Tommy is voorbestemd voor een ruig en uitzichtloos leven in de mijnen. Elke dag daalt hij af in het stoffige en benauwde duister, dat een hartverscheurend contrast vormt met de statige huizen net buiten het dorp. Tijdens zijn strooptochten op de uitgestrekte landgoederen fantaseert Tommy over een andere, betere toekomst.

De enige die hem begrijpt is zijn beste vriendin Josie, die zich nooit onderdeel heeft gevoeld van haar familie en pas weet bij wie ze thuishoort als ze Tommy ontmoet. In hun grimmige leven zorgt alleen het mysterieuze, verlaten landhuis dat tussen hun dorpen in staat voor enige afleiding. Heston Manor is na een familietragedie afgesloten en sindsdien onbewoond. Als Josie en Tommy een groot geheim over de bewoners ontdekken, zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn…

De leesclub

Bij een Buzz is de deelname aan de leesclub niet verplicht. Wat wel verplicht is: vier berichten op sociale media plaatsen en een recensie schrijven. Ondanks dat niet iedereen heeft meegedaan aan de leesclub, waren alle recensies op tijd binnen. De laatste paar vragen werden gesteld na de deadline van de recensie. Maar we begonnen met het uitspreken van onze verwachtingen.

Verwachtingen

Tracy Rees is niet bij iedereen onbekend, maar de voornaamste reden tot inschrijving was het genre. Veel lezers zijn gek op historische romans. Anderen schreven zich in omdat het verhaal zich afspeelt in Groot-Britannië. Ook de quote van Riley op de cover heeft wat lezers getrokken. Men verwacht dan ook een inkijkje in de geschiedenis van de mijnwerkerswereld met wat mysterie en een vleugje romantiek. Er wordt gehoopt op een verhaal dat je volledig opslokt.

Eerste indruk

Een kleine week later ontvangt iedereen het boek. Iedereen vindt de cover erg mooi. Positief opvallend is dat de cover doorloopt tot en met de schutbladen. Op de voorkant zie je het grote landhuis, terwijl de binnenkant meer nadruk legt op de kolenmijnen. Veel lezers zijn al begonnen in het boek en vragen zich de link met de titel nog af. Heston Manor lijkt toch mysterieuzer te zijn. Verder vinden veel mensen de korte hoofdstukken fijn, maar een paar moeten wel even wennen aan de schrijfstijl van Rees.

De leesclub

We bespreken de schrijfstijl, de personages, de opbouw en het einde, de thema's en de gebeurtenissen. Men vindt de schrijfstijl van Rees prettig en ongecompliceerd. Ze heeft een beeldende schrijfstijl waardoor ze je zo de wereld van toen in trekt. Het is filmisch; je kunt het zo voor je zien. Door de gedetailleerde beschrijvingen krijgen sommige lezers hetzelfde benauwende gevoel van de mijnen als Tommy.

Het boek kent twee hoofdpersonages, Tommy en Josie. We leren hen kennen als jonge kinderen die langzaamaan jongvolwassenen worden. We volgen hun levens acht jaar lang. Ook al worden ze door de omstandigheden van elkaar gescheiden, hun vriendschap blijft voort duren. Daarnaast leren zij ook andere mensen kennen. Favoriete bijfiguren zijn Dulcie die als surrogaatmoeder dient voor Josie en Manus die met behulp van Tommy voor zichzelf durft te kiezen.

Het verhaal bouwt zich erg langzaam op. Je kunt het vergelijken met een rustig kabbelend beekje, maar op sommige vlakken leek het eerder op een stilstaand beekje. Ook was het verhaal wat voorspelbaar. Al deed dat geen afbreuk aan het verhaal. Het ging vooral om de ontwikkeling van de hoofdpersonages. Een aantal lezers was wel wat teleurgesteld in het einde: een beetje te mooi om waar te zijn.

Rees heeft behoorlijk wat thema's verwerkt in dit boek. Vriendschap, (ouder)liefde, familierelaties en ondrukking springen eruit. Tommy en Josie vechten zich beide een weg uit de onderdrukking met behulp van hun onderlinge vriendschap. Ook andere mensen in hun omgeving helpen hen daarbij, zoals Dulcie. 

Vooral momenten van Tommy ondergronds blijven de lezers bij. Zoals die keer dat hij een ongeluk krijgt en denkt dat hij een langzame dood zal sterven. Ook de blijdschap van Tommy's vader op het moment dat hij gered wordt is herinneringswaardig. De gesloten man laat daar voor het eerst echt zijn liefde voor zijn zoon zien.

Conclusie

Naarmate de vragen vorderde, werd het steeds minder druk in het leesclubcafé. Maar iedereen wist op tijd de recensie te plaatsen en dat is erg prettig. Het geheim van Silvermoor bewijst dat dubbeltjes wel kwartjes kunnen worden. Het boek krijgt van iedere lezer tussen de 3 en 5 sterren. Gemiddeld zitten we dan ook op 4 sterren.



Reacties op: Eindverslag Silvermoor: Dubbeltjes kunnen wel kwartjes worden.

Meer informatie