Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Vogeleiland: Een beklemmende thriller

op 16 april 2021 door

Hebban buzz Vogeleiland

Hoe bijzonder is het als er een buzz leesclub wordt georganiseerd door Hebban met een boek dat nog uit moet komen! Voor 25 lezers was het een gelukje en zat er een leesexemplaar in de brievenbus van Vogeleiland, de nieuwste thriller van Marion Pauw.

Corona, een vooruitleesexemplaar en uitstel van boekrelease

Het zit de boekenwereld niet mee, door corona zijn de boekwinkels al vanaf december gesloten en zijn ze sinds een maand enkel toegankelijk op afspraak. Een boek uitbrengen in deze maanden is dan ook keuze: wel doen of toch liever uitstellen. Vogeleiland stond gepland voor 8 april, maar de release is verschoven naar 3 mei.

Wij, de 25 lezers die wel al een boek hebben mogen ontvangen, hebben dus een primeur en dat wordt als bijzonder ervaren.

Ilja: Superleuk dat wij al in de gelegenheid zijn een boek te lezen dat nog niet in de winkel ligt!

Tineke: Ik vind het ontzettend leuk een boek te lezen voordat het in de winkel ligt. Op mijn eerste buzz kreeg ik gelijk al een reactie van een oud-collega die het boek ook op haar ntl-lijstje heeft. Die heb ik dus lekker jaloers kunnen maken.

Het boek dat we hebben ontvangen is een “ongecorrigeerd leesexemplaar”. Maar gekke dingen hebben we niet kunnen ontdekken, het boek is al helemaal af. Het feit dat het een ‘speciale uitgave” is, valt in de smaak.

Annemarie: Bijzonder! Er zijn niet veel boeken van deze versie gedrukt en hebben we een Limited Edition.

Cover

Over de cover is veel te zeggen. Het is wit met rode opdruk en dat is niet een standaard cover voor een thriller die vaak donkerder van kleur zijn. Met rood is er een gezicht gemaakt en wanneer er beter naar wordt gekeken wordt duidelijk dat het is opgebouwd uit vogels en land, waarmee de connectie naar Vogeleiland is gemaakt.

Ilja: Ik vind de cover geen echte thriller-cover, maar de indringende ogen die je aankijken , de neus van vogels en een eiland als mond, maken het wel een mooie cover.

Tineke: In de cover zie ik in de mond een eiland, in de neus vogels, in een oog de kop van een zeearend die iets in de snavel heeft en de wenkbrauwen kunnen ook muskusratten zijn, dus deze cover past heel goed bij het boek. Hoe vaker ik naar de cover kijk, hoe meer ik er in zie. Ik denk dat veel aspecten van het boek in de cover zijn verwerkt.

Jacqueje: Mij spreekt de cover helemaal niet aan. De kleuren komen wat saai over. Maar nu ik wat beter heb gekeken (dankzij deze leesclub :-)) past het zeker.

Verwachtingen

Marion Pauw schreef eerder spannende thrillers, waaronder de prijswinnende en verfilmde titel Daglicht. Wat verwachten de lezers van deze nieuwe titel? Hoge verwachtingen wisselen af met 'ik laat me verrassen'. Door het leesfragment is in ieder geval duidelijk hoe het boek begint, maar niet iedereen leest het van te voren.

Ineke: Mijn verwachting is best hoog gespannen, omdat ik onlangs voor de eerste keer een boek van Marion Pauw heb gelezen en dat smaakte best naar meer.

Gerthilde: Ik heb het boek binnen. Wat een dreigende titel, welke rol gaan de vogels spelen? Mooie voorkant waaruit al blijkt dat het eiland en de vrouwelijke hoofdpersoon met elkaar verweven zijn? Ik volg Marion Pauw al jaren. Gaat dit boek ook een Gouden Strop winnen?

Silvia: Dit keer het leesfragment niet gelezen omdat ik weet dat deze auteur goede boeken schrijft. Ik was dus ook meteen razend enthousiast om mee te doen. Ik verwacht een spannende thriller, laat me graag verrassen.

Vertelperspectief

Het vertelperspectief wisselt tussen Berend en Nicole die beide van het ik-personage vertellen. (Later in het boek komt er nog een derde persoon bij). Hoe is het de lezers bevallen, wat vonden ze van deze vertelwijze? Was de wisseling tussen deze personages prettig of juist niet?

Boeiend, levendig en prettig, houdt de spanning erin en leuk” zijn als trefwoorden in de antwoorden te lezen. En daarbij wordt er over de schrijfwijze gezegd dat het “Prettig, makkelijk, ontspannen, aangenaam, vlot, duidelijk, kant en klare taal en boeiend“ is. Het levert een goed leesbare thriller op.

Jacqueje: Het vertelperspectief vind ik levendig en prettig. Je leert het verhaal zo van binnen en buiten kennen.

Dini: Vlotte en makkelijke schrijfstijl met korte hoofdstukken, daardoor leest het vlot. Ik had geen moeite met switchen doordat het duidelijk vermeld wordt boven het hoofdstuk en doordat er toch de nodige tijd is verstreken sinds de verdwijning.

Yvonne: Ik vind het boek heel prettig lezen en dat komt inderdaad door de schrijfstijl. geen moeilijke woorden maar kant en klare taal die past bij de situatie.

Spanning

Voor een thriller is spanning van belang. Hoe is die spanning in Vogeleiland?

Het hield mij in de greep, Eerder boeiend dan spannend, niet echt superspannend” worden als beschrijvingen gegeven op de vraag over spanning gegeven en de lezers zijn het er vooral over eens dat het boek een beklemmende sfeer heeft.

Annemarie: Het verhaal hield mij in de greep en ik kon het niet los laten. Ik wilde weten wat er gebeurde.
Ik vond het een andere spanning dan een boek waar men op jacht gaat naar bv een serie moordenaar.

Saskia: Aanvankelijk vond ik het verhaal wel spannend. Zoals eerder vernoemd gaat het meer om onderhuidse spanning. Naar het einde toe wordt het ongeloofwaardig en begon ik me te ergeren.

Marieke leest: Er is vooral sprake van een onderhuidse spanning. Geen directe actie of spannende scenes waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten.

Het boek in 10 woorden

Als je dit boek zouden moeten omschrijven in een zin van maximaal 10 woorden, hoe zou die dan zijn? Een vraag die een prachtige opsomming oplevert over Vogeleiland:

Ilja: Ingrijpend verhaal over het leven van een 'bewust' verdwenen meisje.
Annemarie: Een gezin die onzichtbaar is voor de omgeving.
Ans: Lekker ontspannen lezen maar wel met een laagje onderhuidse spanning.
Ineke: Vader, in een onzichtbaar gezin, die een dubbel leven leidt.
Dini: Een apart en origineel verhaal dat soms wat onrealistisch lijkt.
Anna: Een opmerkelijk , psychologisch goed uitgewerkt verhaal.
Jacqueje: Beklemmend verhaal over de jarenlange impactvolle verdwijning van een pubermeisje.
Marieke S: Psychologische thriller met een grimmig en beklemmend karakter

Conclusie

Het was een rustige discussie omdat het aantal buzzers in de leesclub niet zo groot was en er maar een klein deel de vragen kwam beantwoorden, maar het was daardoor wel gemoedelijk.

Het boek is goed bevallen, de beklemmende sfeer, de natuur en de personages hielden bij de lezers de aandacht vast tot het einde. Voor een aantal lezers was niet alles even realistisch, maar het boek krijgt een prachtige beoordeling.

25 recensies zijn geplaatst en met 2x drie sterren, 21x vier sterren en 2x vijf sterren is Vogeleiland op een gemiddelde van precies vier sterren uitgekomen.

Buzzers, bedankt en graag tot een volgende keer.

Marieke Scheers

 

Foto’s van de vier buzzmomenten zijn op social media terug te vinden onder #hebbanbuzz

 

 



Reacties op: Verslag Vogeleiland: Een beklemmende thriller

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marion Pauw

Marion Pauw

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. Ze schreef onder andere de...