Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Aletta Jacobs

op 15 juni 2019 door

Wie kent de naam Aletta Jacobs nu niet? De vrouw die ervoor gezorgd heeft dat vrouwen mogen stemmen, een recht waar ik dan ook altijd gebruik van maak. Maar wie was zij nog meer? Heel veel meer blijkt wel! En daarom had de NPO dan ook een vijfdelige serie over haar reizen gemaakt.

In een artikel in de krant las ik dat er een vijfdelige serie over het leven van Aletta Jacobs op NPO2 kwam: Aletta's Reis. Ik noteerde dit meteen in mijn agenda en de afgelopen vijf weken zat ik op zondag dan ook voor de tv. De afleveringen zijn via de website van de NPO nog terug te kijken (link onderaan dit artikel).
Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In een vijfdelige historische reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte.

Jacobs reisde samen met suffragette Carrie Chapman Catt, destijds presidente van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. „Dan moet je je voorstellen dat Jacobs al die tijd een schrijfmachine meezeulde”, aldus filmproducent Paul de Bont. „Of ze zich nou verplaatsten per boot, ezel of kameel, dat zware apparaat ging mee. Eigenlijk is dat bijna onvoorstelbaar.”

De reisbrieven die ze schreef, stuurde ze naar De Telegraaf. Vaak ging er nog bijna een maand overheen voordat ze in de krantenkolommen opdoken. De Bont stuitte op de verslagen, omdat ze later ook gebundeld werden in een boek. „Dat Aletta Jacobs in Nederland beroemd was, wist ik wel. Maar ik had er geen idee van dat ze overal in de wereld met gejoel vanaf de kade werd onthaald. Ze was tot ver buiten Nederland een heldin vanwege wat ze voor vrouwenrechten heeft betekend.”

Dat boek 'Reisbrieven uit Afrika en Azië: benevens eenige brieven uit Zweden en Noorwegen' wat Step tijdens de serie meermalen in haar handen had (wat mij dus meteen intrigeerde!) en stukken uit voorlas is gratis te downloaden op de website van Het Gutenberg Project, iets wat ik natuurlijk gedaan heb. Het zal niet gemakkelijk lezen zijn omdat het natuurlijk oud Nederlands is, maar het is wel een boek wat ik, desnoods in etappes, wil gaan lezen.

Aletta's reis: https://www.ntr.nl/Alettas-reis/336#content

Website over Aletta Jacobs: https://web.archive.org/web/20170815182559/http://www.alettajacobs.org/atria/Aletta_Jacobs.html

Van de laatste website komt ook de mooie kopfoto bij dit blog.

Heb jij toevallig de serie ook gekeken?



Reacties op: Aletta Jacobs

Meer informatie

Gerelateerd