Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Het dorpje Happiness

op 19 januari 2021 door

In de zomer deden Celesta en ik een gezellige buddyread met het eerste boek van Cockleberry Bay. Ik las dat boek destijds in het Engels, scande wel snel door het Nederlandse boek heen, en Celésta las het boek dus in het Nederlands. Het was ons goed bevallen in dat leuke dorpje dus toen we een boek over een ander dorpje zagen waren we beiden meteen enthousiast. We gaven ons op voor de leesclub maar helaas we werden beiden niet ingeloot. Toen twijfelden we even of we het dan nog wel zouden buddyreaden, ik had al een ander boek op het oog wat Celésta ook erg leuk leek. Maar toch besloten we af te reizen naar Happiness. Ik ging het boek lezen en Celésta ging het boek luisteren. Ook ik luisterde enige hoofdstukken omdat ik een luisterboek nodig had voor mijn wandelingen.

 

Over het boek:

Willow, de hoofdpersoon in 'Het dorpje Happiness' van Holly Martin, heeft behoefte aan een nieuwe start. Haar relatie is net voorbij en iedereen in het dorpje waar ze woont, heeft er een mening over. Als Willow een advertentie ziet om een jaar lang gratis in het dorpje Happiness te wonen, lijkt het een droom. Ze pakt haar koffers en vertrekt. De droom blijkt te mooi om waar te zijn: het dorpje is lang niet zo lieflijk als op de foto’s en de meeste pittoreske pandjes bevinden zich in erbarmelijke staat. Maar Willow geeft niet zomaar op en gelukkig staat ze er niet alleen voor.

'Het dorpje Happiness' van Holly Martin is het eerste deel van een heerlijke feelgoodserie over vriendinnen Willow en Ruby. Perfect voor de fans van Nicola May en Jenny Colgan.

 

Het lezen:

We appten onderwijl met elkaar en kwamen erachter dat we Cockleberry Bay leuker vonden dan Happiness.
We besloten een deel van de vragen van de leesclub te beantwoorden. Dus hieronder vind je onze antwoorden.

Derhalve is dit verslag dus niet spoilervrij!

Foto midden is van het dorpje Hope Cove in Devon, volgens de website een van de 'most beautifull villages' in de UK.

88936a3845c2bc252c026fcf49e10aab.jpg 

Vraag 1: Cover en titel

a. Wat vind je van de cover?

Francisca: De cover vind ik geweldig en alleen al daarom zou ik het boek kopen, mits het niet al bij Bookchoice zat.

Celesta: De cover vind ik prachtig om te zien. Toen ik dit boek voor het eerst tegenkwam online werd ik direct door de prachtige voorkant getroffen.

b. Vind je de cover bij het boek passen?

Francisca: Op zich wel, je ziet een dorpje aan de kust met een strand en het straalt zomer uit.

Celesta: Ja, het geeft een fijn dorps sfeertje. Een cover in de trant van de covers van Santa Motefiore of Katie Fforde, een foto van zo’n Engelseachtig dorpje had er wat mij betreft ook niet misstaan.

c. Vind je de titel goed gekozen bij het boek? Zo ja waarom? Indien nee waarom niet?

Francisca: Ja en nee, het gaat over het dorpje maar dat is toch maar zijdelings, het gaat meer over de hotel-de-botel relatie van Willow en Andrew, de cadeautjes die ze overal verstoppen en het slagen van de open dag van Happiness.

Celesta: Ja, dit eerste boek is een daadwerkelijke kennismaking met Happiness als dorp, dus ik vind de titel goed gekozen.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 2: Schrijfstijl

a. Wat vond je van de schrijfstijl?

Francisca: Ik vond er heel veel herhaling in zitten, dat merkte ik eigenlijk pas goed toen ik het luisterde. Ik dacht wacht even heb ik per ongeluk op 30sec terug getikt? Terwijl dit niet kan omdat mijn telefoon in mijn jaszak zit.

Celesta: Ik sluit me bij jou aan Francisca. Het verhaal had voor mij niet echt vaart en inderdaad, veel herhaling! Wellicht valt dat inderdaad meer op als je luistert. De ‘stomende’ scènes begonnen me op een gegeven moment ook wat veel te herhalen. Zodra ik al luisterend aanvoelde dat er weer wat aan zat te komen had ik op een gegeven moment wel zoiets van ‘daar gaan we weer, nu weten we het wel’. 

b. Wat vond je van de humor in het boek?

Francisca: Ik vond een paar dingen humoristisch…Willow die zich in de kast verstopte met enkel een strik om haar blote lichaam, dat zag ik zeer beeldend voor me en daar moest ik wel om grijnzen.

Celesta: Er zaten wel wat grappige passages in het boek. Inderdaad de scene waar Francisca het over had. Ook moest ik grinniken om het stukje waarin Andrew Willow aanpraat dat ze een revérence moet maken wanneer ze kennis maakt met Kitty en Ken.

c. Kon je je inleven in de personages?

Francisca: Niet echt…zo halsoverkop als Willow deze relatie indook…

Celesta: Eerlijk? Totaal niet. Ik denk vooral dat dat komt doordat ik het op sommige vlakken zo ongeloofwaardig vond. Want inderdaad, binnen twee dagen, nadat je met een gebroken hart bent weg gegaan uit je vorige woonplaats, iets beginnen wat direct zo serieus wordt ... ik vond dat raar. Dus nee, inleven lukte me niet en ik denk dat dat mij ook wel wat leesplezier heeft ontnomen.

d. Er is verschijnt een tweede deel in de Happiness reeks, ga je deze lezen?

Francisca: Ik heb deel 2 al gekocht dus zal het wel gaan lezen. Ik hoop dat het leuker is dan dit deel.

Celesta: Ik twijfel. Enerzijds wil ik toch wel ergens weten hoe het verder gaat, anderzijds denk ik dat deze serie gewoon niet mijn ding is. Zeg ik dat echt? Ja, dat zeg ik echt!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 3: Personages

a. Had je een lievelingspersonages?

Francisca: Nee niet echt

Celesta: De enige die echt bleef hangen was de dame van het postkantoor. Zoals ze werd beschreven met haar roze suikerspinkapsel had ik een soort dame Edna in gedachte. Helaas heeft ze toch te weinig indruk gemaakt, want ik weet haar naam al niet meer en daarbij, ze kwam bar weinig voor in het boek.

b. Was er een personages dat je niet kon verdragen tijdens het lezen?

Francisca: Ik irriteerde me aan zowel Willow als Andrew, bovenaan de bladzijde was er onenigheid en vijf regels verder was het alweer uitgepraat. Ik vond dit niet altijd even realistisch. Ook vond ik Lottie en Morgan net blaadjes aan een boom…

Celesta: Ik sluit me helemaal aan bij jou Francisca, dit was exact wat ik ook heb ervaren.

d. Vond je de personages diep genoeg uitgewerkt?

Francisca: We kwamen veel te weten over het verleden van de twee hoofdpersonen en dat vind ik altijd wel prettig als dat gebeurt.

Celesta: Wat ik verfrissend vond was dat het personage Andrew doof is en dat daar op een mooie, nette en soms ook humoristische manier over wordt geschreven. In het nawoord bleek ook dat de schrijfster er goede research op heeft gedaan en dat voelde ik terug in haar woorden en dat vond ik een mooie verdieping van het personage Andrew. 

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 4: Durf

a. Zou jij in het dorp kunnen wonen?

Francisca: Kunnen zou ik dat denk ik wel, het is geen groot dorpje en het ligt mooi aan de kust dus dat maakt veel goed.

Celesta: O ja, lijkt me heel erg leuk! In een ander leven dan hé, of mag ik man en kinders meenemen? ;-)

b. Willow heeft alles achter zich gelaten aan de hand van een advertentie, zou jij dat zelf durven?

Francisca: Wellicht als ik in eenzelfde situatie zou zitten en het niet uitmaakte waar ik werkte wellicht wel. Een jaar gratis ergens wonen in een leuk dorpje aan de kust is natuurlijk wel erg aantrekkelijk.

Celesta: Nou, precies, als je in een situatie zit waarin je toch al weinig te verliezen hebt, lijkt het me een mooie kans en leuke uitdaging!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 5: liefde

a. Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?

Francisca: Nee niet echt, wel dat je iemand aantrekkelijk vindt bij een eerste keer zien of dat je lustgevoelens voelt maar een bliksemflits bij een handdruk nee dat niet.

Celesta: Daar kan ik heel simpel in zijn: Ja! Ik heb het zelf meer dan 15 jaar geleden mogen ervaren. Ik viel als een blók voor een hele leuke jongen. Die nu mijn man en de vader van mijn kinderen is ;-).

b. Vond je het kunnen dat ze zo vlug iets met elkaar begonnen? Waarom wel? Waarom niet?

Francisca: Anders was het boek veel dikker geweest en dat had ik denk ik niet getrokken dus wat dat aangaat was het maar goed dat ze zo vlug iets met elkaar begonnen. Maar dat ze beiden steeds zeiden het langzaamaan te doen en dat niet deden en het maar bleven herhalen werd ik erg moe van.

Celesta: Ik vond dit zo’n ongeloofwaardig gebeuren. Ik heb me er erg over verbaasd en enorm aan geïrriteerd ook wel. Het kwam zo naïef over allemaal. En inderdaad, elke keer maar dat verhaal over rustig aan doen en dat dan vervolgens niet doen ... beetje vermoeiend.

c. Heb je het zelf ooit al mee gemaakt liefde op het eerste gezicht?

Francisca: Nee

Celesta: Zie a :)

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 6: Doofheid en thema's

a. Wat vond je hiervan? Begreep je Andrew dat hij dit voor zichzelf wilde houden en zelf Willow in eerst instantie hier in buiten sloot.

Francisca: Met zijn verleden was het begrijpelijk, alleen ze gingen meteen zo de diepte in dat het niet handig van Andrew was om Willow hier deels in buiten te sluiten

Celesta: Zoals ik al eerder zei, ik vond het bijzonder dat dit thema in een Feelgood verwerkt is, erg leuk. En ja, ik snap best dat je als nog betrekkelijke nieuweling in een klein dorp en zeker met zijn rugzakje als gepeste jongen, je daarmee een beetje op de vlakte houdt. 

b. Wat vond je van Willow haar reactie tegen over Ruby?

Francisca: Ik vond Ruby haar reactie erg menselijk want ik denk dat velen zo zouden reageren. Maar zoals Willow zei als je niet weet hoe iets klinkt weet je ook niet wat je mist. Willow probeerde Ruby te laten zien dat er meer is dan de dove persoon.

Celesta: Ik sluit me aan bij jou Francisca, ik heb bij dit stuk niet zo lang stil gestaan moet ik zeggen. Wat ik vooral raar vond was dat Andrew, toen eenmaal uitkwam dat Ruby haar mond voorbij had gepraat, daar zo makkelijk overheen stapte.

c. Waren er buiten doofheid nog thema’s die je tegen gekomen bent in het boek?

Francisca: Ik vind dit altijd lastig thema’s noemen…opknappen van huizen; schilderen waar ze druk mee waren.

Celesta: Overnieuw beginnen, gemeenschapszin, vriendschap en liefde. Dat zijn wat mij betreft een beetje de thema’s.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 7: cadeautjes

a. Wat vond je van de actie van de cadeautjes die Willow uitdeelde aan de bewoners van Happiness?

Francisca: Dat was erg leuk bedacht, om op deze manier de mensen te binden.

Celesta: Ik vond het leuk bedacht en zorgde voor leuke situaties. Een zingende jonge Cliff Richard en een goed bedoeld kookboek wat verkeerd valt. 

b. Vond je Willow een optimist of iemand die weet wat ze doet? Graag met uitleg.

Francisca: Ik vond Willow een optimist, ze zag niet zo snel problemen en dacht eerder in oplossingen.

Celesta: Optimist ... nou ja, laat ik het vrolijk noemen. Opgeruimd en er niet snel onder te krijgen. Maar weten wat ze doet? Nee, dat is niet echt bij mij naar voren gekomen.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgVraag 9: Verwachtingen

Voor we aan een boek beginnen, hebben we steeds een bepaalde verwachting. Is deze voor jou uitgekomen bij dit boek?

Francisca: Ik verwachte een gezellig en vrolijk boek over het reilen en zeilen van een gezellig klein dorpje aan de Engelse kust. Dat is deels waargemaakt, ik ben niet super enthousiast over het boek wat ik dus bij de serie over Cockleberry Bay wel was. Omdat ik deel twee al wel gekocht heb zal ik deze ook nog wel lezen maar grote prio geef ik het niet. Ik gaf het boek 3 sterren.

Celesta: Ik had hoge verwachtingen. Dacht aan het type boek als van Jenny Colgan of de Cockleberry Bay serie. Misschien had ik met die titels de lat wat hoog gelegd, waardoor ik best wel een beetje teleurgesteld ben. Ook voor mij, het zij een magere, 3 sterren.



Reacties op: Buddyread: Het dorpje Happiness

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Holly Martin

Holly Martin

Holly Martin studeerde media aan de universiteit en werkte daarna bij een bank, ...