Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Love to read: Pleasant Valley

op 23 augustus 2022 door

Op Facebook las ik het volgende bericht van Love to Read: De perfecte buitenwijk. Een verwaarloosd kind.

Chicago, 1973. Pleasant Valley, zo noemt de negenjarige Kite Vickerson haar buurt. Maar achter de keurige witte gevels spelen zich grote drama’s af. Als er een probleemgezin in de wijk komt wonen, hebben de buurtbewoners een zondebok gevonden waar ze al hun frustraties op kunnen richten. Met verschrikkelijke gevolgen…

Pleasant Valley is een toegankelijke, vol vaart geschreven coming-of-ageroman van de Nederlandse schrijfster Jolanda Ivonne Clément. Het gaat over een opgroeiend meisje, een groot geheim en over collectieve schuld en schaamte. Klinkt dit als een boek voor jou? En wil jij het lezen voordat het in de winkels ligt? Scroll dan snel verder!

Ik scrolde dus snel verder, schreef me in en mocht meelezen!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver de auteur

Jolanda Ivonne Clément studeerde marketing, communicatie en (bedrijfs)journalistiek. Ze schreef voor diverse vakbladen in de gezondheidszorg en werkt hoofdzakelijk voor maatschappelijk betrokken organisaties. Haar grote passie is het schrijven van fictie, dat ze verweeft met haar interesse voor geschiedenis, filosofie en de natuur. ‘Mijn fictie verschijnt als een film in mijn hoofd, en de kunst en het genoegen is om die film zo helder mogelijk naar zinnen en scènes te vertalen.’

Jolanda's debuut Oostwaarts verscheen in augustus 2021 bij Ambo Anthos, haar tweede boek Pleasant Valley verschijnt in augustus 2022.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Shannon ‘Kite’ Vickerson is een verlegen meisje van negen jaar dat met haar ouders en zus Margret in een nette buitenwijk van Chicago woont. Bij de Vickersons is alles ogenschijnlijk perfect. Toch durft Kite alleen maar over straat met haar vlieger, waarachter ze zich kan verschuilen.

Als er een probleemgezin met zeven kinderen in de wijk komt wonen, blijkt hoe zwak de fundamenten onder Kites perfecte wereld eigenlijk zijn.

Voor de ogen van de jonge Kite stapelen de drama’s in de buurt zich op en de situatie thuis wordt onhoudbaar. Een verwoestende brand zet alle spanningen in de buurt op scherp.

Jarenlang torst Kite de trauma’s uit haar jeugd met zich mee, totdat ze op haar zeventiende besluit op te graven wat het daglicht niet verdragen kon.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn mening

Dat de vergelijking met ‘Kleine brandjes overal’ gemaakt wordt snap ik zeker. Ik las dat boek ook, keek recent ook de serie die naar aanleiding van het boek is gemaakt en heb van beide erg genoten.

Maar waar ‘Kleine brandjes overal’ begint met een brand en dan een jaar terug gaat om te eindigen bij die brand gaat dat in dit boek toch iets anders. Wat wel gelijk is zijn de sfeer van vroeger die het boek uitstraalt, het verhaal van Kite speelt zich af in 1973, en natuurlijk het wonen in de gegoede buitenwijk waar voor het oog alles perfect is.

Het boek wordt verteld vanuit Kite, die dan nog net geen negen jaar is, de gedachten en zinnen zijn daarom in het eerste deel ook erg kinderlijk, precies zoals een negenjarige zou denken en praten. Kite haar oudere zus Margret van twaalf, die liever Maggie genoemd wil worden, heeft haar toevlucht genomen bij buren. Haar vriendin is enigst kind en er is dus ruimte voor Maggie in dat gezin.

Eigenlijk is er niemand die zich wat van Kite aantrekt, na de brand bij de Finches en het drama wat zich thuis afspeelt belt ze haar opa in Florida. Opa heeft haar gezegd dat ze hem altijd mag bellen. Ze gaat bij opa in Florida wonen en in deel twee van het boek volg je dan ook de groei van de kleine Kite naar de jongvolwassen zeventienjarige Kite.

Kite heeft het goed bij opa, de buikwurmen die ze als negenjarige in Pleasant Valley veel had verdwijnen langzaam en Kite komt weer lekker in haar vel te zitten. Toch kan ze de gebeurtenissen niet naast zich neerleggen en wil ze erachter komen wat er in die fatale nacht is gebeurd.

In het boek voel je de onderhuidse spanning die er in de wijk leeft, hoe mensen achter elkaars rug dingen deden en soms ook openlijk, niet prettig en Kite is daar duidelijk erg gevoelig voor.

Door een telefoontje van haar zus moet Kite de veilige omgeving waar ze in Florida woont achter zich laten en naar Pleasant Valley gaan, dan trekt ze de beerput open en merkt ze dat het in werkelijkheid anders zat dan in haar geheugen, maar hoe, daar kom je dan als lezer samen met Kite achter.

89e82cd02a554df6781e6661461e38fa.jpg

In dit boek hebben auto’s ook een grote rol, ik vermoed dat de auteur wellicht een voorliefde heeft voor oude Amerikaanse auto’s, ze worden elke keer vaak met complete naam en jaartal genoemd, zeker in het begin. Ik heb ze allemaal gegoogeld, ik heb ook een zwak voor die mooie grote bakken, en heb er vier uitgekozen om uit te lichten. De bruine Plymouth Sport Suburban Station Wagon uit 1970 van de moeder van Kite, de witte Studebaker Champion 1950 van de opa van Kite, de rode 1969 Dodge Charger van Sonny en als laatste de 1970-Chevrolet-Chevelle die Kite in het blauw en die Mark Lewis in het zwart had.

0a6ffab2f5e48e062d95c8518d4efe5e.jpg

De achterin het boek vermelde playlist bevatte een groot deel herkenbare songs, jammer dat ze niet als een playlist op Spotify staan, tenminste ik kan ‘m niet vinden, dan had ik ‘m zeker tijdens het lezen van het boek afgespeeld.

Characters = 9 | Atmosphere = 9 | Writing Style = 9 | Plot = 9 | Intrigue = 9 | Logic = 9 | Enjoyment = 9 | Score 9.00 = 5 sterren



Reacties op: Love to read: Pleasant Valley

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jolanda Ivonne Clément

Jolanda Ivonne Clément

JOLANDA IVONNE CLÉMENT is auteur van de roman Oostwaarts (Ambo|Anthos, augustus ...