Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Love to read: Wahala

op 28 juni 2022 door

Op Facebook zag ik het bericht van Love to Read dat ze vooruitlezers zochten voor het boek ‘Wahala’ Ik stuurde een bericht en ik behoorde wederom tot de gelukkigen die het boek vooruit mochten lezen.

Over de auteur

Nikki May, geboren in Bristol en opgegroeid in Lagos, is Nigeriaans-Brits. Toen ze twintig was, stopte ze met haar studie geneeskunde, verhuisde naar Londen en begon een carrière in de reclame, waarna ze een succesvol bureau leidde. Haar debuutroman Wahala is geïnspireerd op een lange lunch met vrienden. Het boek zal over de hele wereld worden gepubliceerd en zal worden omgezet tot een tv-serie door de BBC. Nikki woont in Dorset met haar echtgenoot en twee schnauzers.

 

Over het boek

Wahala van Nikki May is een heerlijk scherp boek over vriendschap dat volledig aansluit op de huidige tijd. Wahala is de Nigeriaanse term voor ‘onrust’. Ronke, Boo en Simi zijn vriendinnen van Engels-Nigeriaanse afkomst en wonen in Londen. Ronke wil dolgraag de ware vinden en denkt dat Kayode dat is. Haar vriendinnen vinden hem echter maar een loser, een van haar vele, vage Nigeriaanse vriendjes. Boo lijkt alles te hebben wat Ronke begeert – een lieve echtgenoot en een leuk kind. Maar ze heeft het gevoel dat het plaatje niet compleet is. Simi leidt het perfecte leventje, maar toch is ze stiekem bang om door de mand te vallen. Haar man denkt dat ze klaar zijn voor een baby, maar zij is dat niet. Wanneer de charismatische Isobel bij het vriendinnengroepje komt, lijkt ze het beste in iedereen boven te brengen. Maar hoe meer ze zich bemoeit met het leven van de drie vrouwen, hoe meer chaos ze veroorzaakt, en de hechte vriendschap tussen Ronke, Boo en Simi begint barsten te vertonen… Een komische kijk op vriendschap, met een duister randje. Wahala van Nikki May is een onvergetelijke debuutroman die leest als een tv-serie.

 

Mijn mening

Wat een geweldig boek! Drie vrouwen, midden dertig en al jaren vriendinnen. Ze hebben elkaar op de universiteit in Bristsol ontmoet en herkenden zichzelf in elkaar, allemaal half Brits en half Nigeriaans.

Hun levens worden onder een vergrootglas gelegd als Isobel, een oude schoolvriendin van een van de drie, ineens haar opwachting maakt. Dan blijkt ook dat ze allemaal toch eigenlijk niet helemaal tevreden met hun leven zijn als ze van tevoren dachten. Tenminste dit spreken ze niet allemaal hardop naar elkaar uit maar jij als lezer komt dit wel te weten, wat het extra leuk maakt vind ik. Als je je net zoals ik afvraagt wat Wahala nu eigenlijk betekent en het woord gaat googelen, dan weet je dus dat er problemen zullen ontstaan…

Boo is getrouwd met Didier, Fransman en samen hebben ze een dochtertje Sofia. Simi, getrouwd met de Engelse Martin, heeft nog geen kinderen, ze hebben destijds afgesproken hieraan te beginnen zodra Martin veertig wordt, dit is nu dus al bijna. Als laatste Ronke, na diverse mislukte relaties denkt ze in Kayode de ware gevonden te hebben. Kayode is in tegenstelling tot de partners van Boo en Simi, Nigeriaans, de dames proberen Ronke ervan te overtuigen dat Nigeriaanse mannen echt niet deugen, dit heeft voornamelijk te maken met de relatie die Boo en Simi met hun vaders hebben. Ronke haar vader was in haar kinderogen een lieve man die ze op veel te jonge leeftijd verloor. Natuurlijk is niet alles zoals het lijkt en hier en daar denk je echt nee dit kan niet...

Wie enige kennis heeft van Nigeria zal de voorkant van het boek herkend hebben als een Vlisco stof, die grappig genoeg al jaren in Nederland geproduceerd worden. In het boek is er sprake van een feest en iedereen moet kleding laten maken van zo’n stof, wat een prachtig en kleurrijk geheel moet dat geweest zijn.

Mede door dat eerdergenoemde feest, de rol van Isobel en hoe de drie vrouwen zich met Isobel ineens anders gedragen vind ik het boek een combinatie tussen 'Crazy Rich Asians' en 'Sex and the City', ik ben dus erg benieuwd wat de BBC ervan gaat maken.

Characters = 9 | Atmosphere = 9 | Writing Style = 9 | Plot = 9 | Intrigue = 9 | Logic = 8 | Enjoyment = 9 | Score 8.86 = 4 sterren

Ik heb totaal geen kennis van acteurs maar na een uitgebreide Google sessie denk ik dat deze vrouwen en mannen wel passend zijn voor de rollen van Ronke, Simi, Boo, Isobel, Didier, Martin en Kayode. Daarnaast nog een stukje paars met gele Vlisco stof met in mijn ogen sculpturale vormen.

161c80a8e299655c1b76f595a9871434.jpg

Ronke > Susan Wokoma | Simi > Ashley Madekwe | Boo >  Sophie Okonedo | Isobel > Caroline Chikezie

0e0350f359fc7ebb1ceb2ed0268a51f5.jpg

Didier > Kit Harington | Martin > Jack Lowden | Kayode > John Boyega



Reacties op: Love to read: Wahala

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nikki May

Nikki May

Nikki May werd geboren in Bristol, Engeland, en groeide op in Lagos, Nigeria. Na...