Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: Mrs. Van Gogh

op 15 januari 2023 door

Ik heb het geluk om auto-approved te zijn bij NetGalley voor de boeken van HarperCollins UK, One More Chapter. En ik kan je zeggen dat die een aantal erg leuke auteurs onder contract hebben: Sarah Morgan, Julie Caplin, Sandy Barker en Christie Barlow om er maar een paar te noemen. Van die auteurs probeer ik dus zeker hun nieuwste boek te lezen maar er komen ook titels langs van boeken waarbij ik niet kijk wie de auteur is en op basis van titel en korte samenvatting beslis dit boek moet ik lezen. 

Dat was dus het geval met het boek Mrs. Van Gogh, het gaat over de schoonzus van Vincent van Gogh, zij trouwde met zijn broer Theo. Ik zag het boek, klikte erop en een paar minuten later stond het al op mijn e-reader. Op mijn maandoverzicht van december schreef ik er al kort iets over, maar hierbij dan het volledige blog, daar het boek nu binnenkort uitkomt, niet alleen in het Engels maar ook in het Nederlands!

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over de auteur

De veelgeprezen debuutroman van dr. Caroline Cauchi Smailes, ‘In Search of Adam’, werd gepubliceerd in 2007 (The Friday Project/HarperCollins). The Big Issue North noemde het boek 'een boeiende en ontroerende lezing van een nieuw talent'. Sindsdien heeft Caroline nog zeven romans geschreven.

Haar huidige academische onderzoek richt zich op de bredere vragen over manieren waarop vrouwen die betrokken waren bij creatieve bezigheden verdwenen uit historische verhalen en hoe ze opnieuw worden verbeeld in de hedendaagse creatieve praktijk. Een stem geven aan tot zwijgen gebrachte vrouwen en nadenken over de functie van poortwachter in het leven van creatieve vrouwen door de tijd heen zijn aspecten die Caroline in overweging neemt in zowel haar kritische als creatieve schrijven. Ze is vooral geïnteresseerd in de ethische en morele verantwoordelijkheden van een romanschrijver bij het fictionaliseren van een echt leven.

Caroline woont aan de Wirral en staat bekend als Caroline Smailes, Caroline Wallace en Caroline Cauchi. Ze is hoofd boekredactie bij BubbleCow en is momenteel de Royal Literary Fund Fellow aan de Liverpool University.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Zij vertelde Vincents verhaal; nu is het tijd voor dat van haar. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Om het uitlekken van een schandaal te voorkomen verhuist de Nederlandse Johanna Bonger in het jaar 1888 naar haar broer in Parijs. Ze groeit uit tot een graag geziene gast in de kunstwereld, zeker nadat ze trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh. Samen ontfermen ze zich over Theo’s broer Vincent, die tevergeefs een carrière als kunstschilder najaagt.

Vincent van Gogh sterft uiteindelijk berooid en anoniem. Decennialang kent niemand zijn werk, totdat zijn schoonzus na de dood van haar man de regie in handen krijgt. Johanna keert terug naar Amsterdam, met in haar koffers een groot aantal als waardeloos beschouwde schilderijen. Maar Johanna ziet wél iets in de kunstwerken. Vastberaden besluit ze alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Vincents werk alsnog tentoongesteld wordt…

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgLeeservaring

Als groot fan van het werk van Vincent van Gogh moest ik dit boek lezen en het stelde me niet teleur.

Brieven, dagboekaantekeningen en in een beschrijvende vertelling leer je over het leven van Johanna Bonger. Het eerste deel van het boek beslaat de tijd vanaf Johanna's verhuizing naar Parijs tot aan Theo's dood. In dit deel zijn Vincent, Hugo, Johanna, maar ook Johanna's broer de hoofdpersonen, maar er zijn ook enkele andere personen die kleinere, en soms grotere, rollen spelen in het leven van de voornoemde personen. Het geeft je ook een idee van het leven in Parijs in die tijd, de Eiffeltoren is in aanbouw en Johanna's broer maakt elke week een foto, met zijn boxcamera, om de bouw van dit grote ijzeren ding vast te leggen. Het is leuk om te lezen over het dagelijkse leven in Parijs en hoe Johanna en Theo elkaar leren kennen en kennis aan elkaar krijgen zoals men toen zo fraai zei.

In het volgende deel zijn Johanna en Theo getrouwd en dit vertelt het verhaal van hun getrouwde leven, hoe ze beiden worstelen maar ook van elkaar houden. De brieven van Vincent en Theo zijn leuk om te lezen, evenals de brieven van Johanna aan haar broer. Soms was het me niet meteen duidelijk van wie de brief was toen ik begon te lezen, maar aan het eind van de brief stond altijd een naam.

De laatste twee, en veel kleinere, delen van het boek spelen zich af na de dood van Vincent en Theo. Hoe Johanna gelooft in Vincents kunst en probeert zijn werken te verkopen en ook tentoon te laten stellen. Voor haar tijd was zij een wilskrachtige en volhardende vrouw, en het Van Gogh Museum, dat ik vaak heb bezocht omdat het niet ver van mijn woonplaats ligt, is daar onder andere het resultaat van.

Ik was een beetje teleurgesteld om te lezen dat er nogal wat gefantaseerd werd, maar al met al geeft het boek je een mooi inzicht in hoe Johanna Vincent van Gogh bij het grote publiek onder de aandacht bracht.

Voor de Nederlandse fans, de Nederlandse vertaling, Mevrouw Van Gogh, komt begin februari 2023 uit. Lees hier alvast een stukje van het NL boek.

Characters = 9| Atmosphere = 9 | Writing style = 9 | Plot = 9 | Intrigue = 9 | Logic = 8| Enjoyment = 9 | Score 8.86 = net geen 5 sterren

09388845472a3dea128a4c600cc8e785.jpg



Reacties op: NetGalley: Mrs. Van Gogh

Meer informatie

Gerelateerd