Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: Out of the Mountain's Shadow

op 13 mei 2021 door

Half april scrolde ik weer eens door NetGalley en een aantal boeken trokken mijn aandacht, waaronder een historische roman met een verhaal in WO2 en een nieuwe van Jenny Colgan.

Die eerste kreeg ik meteen de volgende dag! Die tweede kreeg ik helaas niet omdat of mijn profiel een te laag feedback percentage had (dat zou zeker kunnen omdat ik net in de voorgaande dagen twee boeken toegewezen had gekregen en ik die natuurlijk nog niet van feedback had voorzien), of dat ik niet genoeg informatie in mijn bio heb staan (er staat genoeg dus dat kan de reden niet zijn) of ze hadden de limiet voor te vergeven boeken bereikt (laat ik het daar maar op houden dat doet het minste pijn) of ik kom uit een regio waar ze geen rechten voor hebben (die vond ik zo vaag want Jenny haar boeken worden bij mijn weten wereldwijd gelezen).

In elk geval spoorde die negatieve e-mail, twee weken na de aanvraag, me wel aan om de boeken die ik had gekregen dan maar zo snel mogelijk te gaan lezen zodat mijn profiel een hoger feedback percentage krijgt en ik wellicht bij een volgende Jenny Colgan wel tot de gelukkigen behoor.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg 

Over de auteur

Rose Alexander heeft meer carrières gehad dan waarschijnlijk strikt noodzakelijk is, waaronder tv-producent/regisseur, freelanceschrijver voor diverse media, waaronder de Guardian en lerares Engels op de middelbare school, en niet te vergeten cocktailserveerster, meloenplukker en interieurontwerper. Maar haar passie is altijd schrijven geweest en ze is nu de auteur van vijf romans.

Rose is de auteur van de bestseller 'Garden of stars' (Carina / HarperCollins, juli 2016), 'Under an Amber sky' (HQ Digital, mei 2017) en 'Along the endless river' (Canelo, januari 2021). Deze roman, Out of the mountain's shadow' (Canelo) zal in juni 2021 verschijnen.

Als Alex Day schreef ze de psychologische thriller The missing twin (Killer Reads / HarperCollins, augustus 2018) en The best of friends (One More Chapter, april 2021).

 

Over het boek

Een geheim uit het verleden dat de kracht heeft om de toekomst van een vrouw te veranderen ...

1939: de oorlog is uitgebroken en in Albanië neemt Bekims familie een joodse familie die op de vlucht is uit nazi-Oostenrijk in hun huis op. De jaren van oorlog zullen zijn leven op onvoorstelbare manieren vormgeven terwijl Bekim van Hannelore gaat houden en er alles aan doet om haar te beschermen. Maar zal hij genoeg zijn om haar te beschermen?

2019: Na een schokkend ontslag neemt Ruth een lange vakantie in Zuid-Italië, waar ze bevriend raakt met de Zak. Als de stervende vader van Zak hen vraagt om een mysterie uit zijn verleden op te lossen, grijpt Ruth deze kans aan. Ruth en Zak reizen door zijn vaderland Albanië en haasten zich om de heilige voorwerpen te vinden die tijdens de oorlog in de bergen verborgen waren.

 

Mijn Feedback

Ik hou erg van historische fictie, een van mijn favoriete auteurs is Diney Costeloe en ik denk dat dit boek van Rose Alexander zeker een boek is voor mensen die van Diney's boeken houden. Het verhaal wisselt tussen 2019 en de periode tussen 1939 en 1945 waarin we Bekim, zijn familie en de familie Frankl’s en dus Hannelore volgen.

Een klein minpuntje wat ik kon vinden was dat ik het niet zo logisch vond dat je een boek of een stapel papieren met een levensverhaal, geschreven door je vader, aan iemand die je net hebt ontmoet, geeft. Maar dat verandert niets aan hoe het verhaal op me overkwam toen ik las over Albanië, een land dat zo lang gesloten is geweest voor de rest van de wereld. Albanië heeft veel Joden geholpen in WO II en is hier erg bescheiden over. Bekims verhaal is een compilatie van verhalen die je kunt lezen op de website van Yad Vashem over BESA, een erecode die de Albanezen hebben.

Afwisselend lees je Bekims verhaal in de oorlogsjaren en Ruth en Zak in het heden, dit is een perfecte mix. Zak is de zoon van Bekim die inmiddels zo’n dertig jaar in Italië woont en Ruth ontmoet die in een appartement in de straat waar hij woont, verblijft. Zak die Ruth het levensverhaal van zijn vader vertelt en Ruth, als voormalig onderzoeksjournalist, verdiept zich volledig in het verhaal van Bekim en Hannelore. Natuurlijk zegt ze ja tegen Zak als hij haar vraagt om met hem mee te gaan naar Albanië, waar ze ook zijn ouders ontmoet.

Ik vond het heel mooi hoe het verhaal eindigde en vond de mix van fictie en feiten perfect gedaan! Nogmaals een absolute aanrader voor de liefhebbers van de boeken van Diney Costeloe, ik hoop dat het boek voor de Nederlandse markt vertaald wordt zodat het voor een nog brede publiek beschikbaar wordt.

C = 9 | A = 8 | W = 8 | P = 8 | I = 9 | L = 8 | E = 9 | Score 8.43 = 4 sterren



Reacties op: NetGalley: Out of the Mountain's Shadow

Meer informatie

Gerelateerd