Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Helsingør Sewing Club

op 24 januari 2022 door

De titel intrigeerde me, een naaiclub? Maar dat rijmde niet met de cover waarop een vrouw stond op een aanlegsteiger met een klein bootje ernaast. Dus las ik de korte samenvatting maar ook googelde ik de naam van de naaiclub. Want nee een naaiclub daar draait het dus niet om in dit boek! Het is de codenaam voor een illegale ondergrondse Deense verzetsbeweging die in Helsingør opereerde. Overigens is de Engelse naam voor de beweging volgens Wikipedia Elsinore Sewing Club.

Maar ik denk dat de naam Helsingør meer mensen zal aanspreken dan Elsinore, ik ben in mijn jeugd vaak in deze plaats geweest als we naar Noorwegen reisden en met de boot over gingen naar Helsingborg in Zweden maar had nog nooit van de naam Elsinore gehoord.

Het was een dik boek, mijn iPad gaf ruim 600 blz aan (na importeren in Aobe Digital Editions zie ik 261 blz staan), en de publicatiedatum is 31 januari dus ik voelde wel enige druk dat ik het boek snel moest uitlezen, maar het verhaal pakte me meteen en binnen krap vijf dagen had ik het boek uit. De uitgever HarperCollins UK, One More Chapter is ook actief in Nederland en ik hoop dat ze dit boek vertalen voor de Nederlandse markt want het is een echte aanrader. Perfect voor oa de liefhebbers van de boeken van Diney Costeloe en Ellie Dean.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over de auteur

Ella Gyland groeide op in Noord-Denemarken, maar verhuisde naar Engeland nadat ze was afgestudeerd aan de Universiteit van Kopenhagen. Ze schreef haar eerste boek toen ze tien was.

Tussen die eerste literaire prestatie en nu heeft ze bij de Deense overheid gewerkt, voor een reisbureau, een adviesbureau, in het bankwezen, de ziekenhuisadministratie en voor een districtsrechtbank voordat ze zich als freelance vertaler en linguïst vestigde. Ella begon onlangs serieus te schrijven en won in 2011 de New Talent Award van het Festival of Romance en een Commended from the Yeovil Literary Prize.

Ella woont in Londen en schrijft ook als Henriette Gyland.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Geïnspireerd door het ongelooflijke waargebeurde verhaal van hoe de mensen van Denemarken hun Joodse buren redden tijdens WW2

Helsingør, Denemarken, 1943

Midden in de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit Inger Bredhal zich aan bij het ondergrondse verzet en riskeert ze haar leven om leden van de Joodse gemeenschap in Denemarken te redden en hen te helpen ontsnappen naar Zweden.

Kopenhagen, 2018

Ingers kleindochter, Cecilie Lund, rouwt om de dood van haar grootmoeder wanneer een mysterieuze ontdekking tijdens het opruimen van haar flat verleden en heden kruist. Terwijl lang gekoesterde geheimen eindelijk het daglicht zien, leert Cecilie het verhaal van de moed van haar grootmoeder, en van de kracht van vriendschap, liefde en staan voor wat goed is... zelfs als je alles te verliezen hebt.

Een inspirerend verhaal over de veerkracht van de menselijke geest en de kracht van een gemeenschap.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn mening

Het boek begint met een proloog van eind september 1943. Hoofdstuk één is ineens in 2018, in dat hoofdstuk vindt Cecilie iets in de spullen van haar overleden grootmoeder terwijl ze haar kelder aan het opruimen is. In hoofdstuk twee worden we weer teruggeworpen naar 1943 en maken we kennis met Inger, de grootmoeder van Cecilie. In hoofdstuk vier zijn we weer terug in 2018 en heeft Cecilie een ontmoeting geregeld met iemand uit het verleden van haar oma. Dit deel van het verhaal had naar mijn smaak wat soepeler kunnen verlopen, met iets meer logische links heen en weer. Die werden pas wat logischer na deze eerste hoofdstukken.

Ik heb absoluut genoten van het verhaal van Inger in 1943, ik heb veel boeken gelezen over WO2 maar geen een over wat het Deense volk en Denemarken deden tijdens de oorlog.

De hoofdstukken uit 1943 blijken ineens een dagboek als we in hoofdstuk twaalf weer terug in 2018 zijn. Ze worden overigens niet echt als een dagboek van één persoon verteld omdat ze naast het verhaal van Inger ook het verhaal van haar nicht Gudrun en diens vriendin Bodil vertellen. Het verhaal uit 1943 had mijn grootste interesse, het verhaal uit 2018 was ook mooi bedacht maar toch denk ik dat het voor het logische toch net een beetje anders had gekund, een paar bladzijden meer had niet uitgemaakt zeg maar.

In 1943 lezen we over Inger die een baan heeft gekregen bij de boekbinderij van Erling Kiær. Als je het artikel op Wikipedia leest, zul je ontdekken dat Kiær een van de oprichters en een van de meest actieve leden is van de verzetsbeweging Elsinore Sewing Club. Dat deel van het verhaal is waar, of hij echt een medewerker had met de naam Inger dat heb ik niet kunnne vinden. Maar het hele verhaal over hoe ze werkten en wat ze deden is vast en zeker accuraat en waar. De auteur heeft een interessant verhaal met deze ware feiten geweven en hiermee laten zien wat het Deense volk deed voor hun Joodse medemensen in Denemarken.

Ik vond het leuk om dit boek te lezen en meer te weten te komen over de Deense verzetsbeweging en haar mensen.

 

Ik beoordeel de boeken via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier).

C = 9 | A = 9 | W = 8 | P = 9 | I = 9 | L = 8 | E = 9 | Score 8.71 = 4 sterren



Reacties op: NetGalley: The Helsingør Sewing Club

Meer informatie

Gerelateerd