Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Lost Bookshop

op 23 juni 2023 door

Begin mei kreeg ik de bloggers nieuwsbrief van OneMoreChapter waarin onze mening gevraagd werd voor het volgende boek van een readalong. Er zijn al vaker readalongs geweest en dan is het heel gezellig en druk in de bloggers whats-app groep. Als ik dan niet meedoe heb ik er vaak spijt van omdat het dan zo gezellig is en er zo leuk over een boek gekletst wordt. Nu werd er in de groep gezegd dat de readalong na half juni zou gaan plaatsvinden, ik had net die dag de mail van Debbie gehad dat ik mocht meelezen met de Hebban Debuutprijs 2023 en durfde dus te stemmen want dit zou dus heel mooi op elkaar aansluiten.

De vier boeken waartussen we konden stemmen waren de volgende:

  • The Lost Bookshop - Evie Woods
  • I Knew You Were Trouble - Pip Fox
  • Savage Beasts - Rani Selvarajah
  • What Would Jane Austen Do? - Linda Corbett

De korte omschrijvingen van de tweede en de vierde vond ik niet meteen heel leuk, bij beiden had ik zoiets van het lijkt op een ander boek en het zou zomaar een dertien in een dozijn kunnen zijn. Savage Beasts en The Lost Bookshop trokken me beiden aan als eens iets anders dan anders en toen heb ik gewoon gekozen op voorkant want wat vond ik de voorkant van dit boek mooi.

Toen we dan ook een paar dagen later de uitslag kregen bleek het boek 47.6% van de stemmen ontvangen te hebben. Dat was een duidelijke winnaar. Er werd in de app-groep al druk over het boek gesproken en toen er ook nog eens gezegd werd dat het boek ook als audioboek via NetGalley te lezen was en een aantal het dan ook zouden gaan luisteren wilde ik datzelfde doen, ik luisterde eerst even een kort audio extract om een van de stemmen te horen en besloot om het lezen te gaan combineren met het luisteren.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over de auteur

Evie Woods is het pseudoniem van Evie Gaughan, bestsellerauteur van The Story Collector, The Heirloom en The Mysterious Bakery On Rue De Paris.

Evie woont aan de westkust van Ierland en ontsnapt aan het gure weer door haar verhalen te schrijven op een verbouwde zolder, waar ze droomt van vloerverwarming. Haar boeken bewandelen de intrigerende grens tussen het alledaagse en het buitenaardse en onthullen de magie die in ons gewone leven bestaat.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

The Keeper of Stories ontmoet The Lost Apothecary in deze suggestieve en charmante roman vol mysterie en geheimen.

'Het ding met boeken,' zei ze 'is dat ze je helpen je een leven voor te stellen dat groter en beter is dan je ooit zou kunnen dromen.'

In een rustige straat in Dublin wacht een verloren boekwinkel om gevonden te worden...

Opaline, Martha en Henry zijn al te lang de bijfiguren in hun eigen leven.

Maar wanneer een verdwenen boekwinkel zijn betovering uitspreekt, zullen deze drie nietsvermoedende vreemdelingen ontdekken dat hun eigen verhalen net zo bijzonder zijn als die op de pagina's van hun geliefde boeken. En door de geheimen van de boekenplanken te ontsluieren, worden ze meegevoerd naar een wereld vol wonderen... waar niets is wat het lijkt.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Mijn lees en luisterervaring

Het boek heeft drie hoofdpersonen en twee tijdlijnen, het verhaal van Opaline, een verhaal dat begint in 1921, en Martha en Henry in het heden. In het luisterboek worden ze allemaal door een andere persoon voorgelezen wat echt heel fijn is. Zo ben je ook niet snel kwijt over wie nu het hoofdstuk gaat, want de drie stemmen zijn echt totaal verschillend. De stem van Henry wordt voorgelezen door Nick Biadon, een wat ouder klinkende stem maar wel een hele fijne stem om naar te luisteren. De stem van Martha wordt voorgelezen door Avena Mansergh-Wallace en Opaline door Olivia Mace.

Ik begon als eerste met lezen en de volgende dag stapte ik tijdens mijn ommetje over op luisteren. Toen werd ik zo enthousiast door de drie stemmen dat ik besloot zoveel mogelijk te luisteren, als ik ging zitten met het e-book dan ook het luisterboek erbij zodat ik zeg maar voorgelezen werd. In bed las ik wel zonder te luisteren maar hoorde ik de stemmen nog in mijn hoofd wat ik erg leuk vond.

Het is dus een boek met twee tijdlijnen, het verhaal van Opaline dat in 1921 begint en het verhaal van Martha en Henry in het heden. Opaline wordt door haar oudere broer, die de man in huis is sinds het overlijden van hun vader, en die gewond terug gekomen is uit WO1, gedwongen om te trouwen. Dit weigert ze en ze loopt weg. Om haar vlucht te bekostigen verkoopt ze een boek. Ze vlucht naar Parijs en komt daar na wat omzwervingen te werken bij een Engelse boekwinkel die ook nog eens echt bestaat. Shakespeare and company, al had het destijds die naam nog niet.

Tegelijk met dit verhaal volg je het verhaal van Martha die haar gewelddadige echtgenoot ontvlucht en in Dublin terecht komt, in Dublin loopt ook Henry’s verhaal die op zoek is naar een verdwenen manuscript.

Het verhaal van Martha en Henry is het meest magische en bovennatuurlijke, het verhaal van Opaline zou maar zo hebben kunnen plaatsvinden in die tijd. De verhalen komen naar het einde heel mooi samen, sommige dingen had ik zeker niet zien aankomen. Eerlijk ik ben niet heel erg van de fantasy boeken en dit boek had dat toch wel deels in zich maar bevatte voldoende historische informatie om ook dat tot een mooie verhaallijn uit te werken.

Ik beoordeel de boeken via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier).

C = 7 | A = 8 | W = 9 | P = 8 | I = 8 | L = 7 | E = 9 | Score 8,00 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgReadalong

Tijdens de readalong kregen we dagelijks een challenge om te volbrengen en in de appgroep werd ook nog een vraag gesteld. Men vind het altijd leuk als je dit soort challenges deelt op je social media en dat heb ik dan dus ook gedaan. Hierbij een paar foto’s van mijn Instagram.

Als je klikt op de hashtag #thelostbookshopreadalong vind je nog veel meer leuke foto's van de rest van de bloggers op Instagram.

016a3a9acbfe400a860745881efce9ab.jpg

60428dca1205d8b14b8fbf06e61aaca6.jpg

 



Reacties op: NetGalley: The Lost Bookshop

Meer informatie

Gerelateerd