Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Polish Girl

op 20 mei 2022 door

Na het leuke One-More-Chapter online-event wat ik mocht meemaken kwam er een e-mail met daarin links naar de diverse besproken, maar ook niet besproken, boeken. Dit boek had het kopje read now, ik las de bijbehorende tekst: 'Inspired by a true story of a mother's love and a daughter's hope' en klikte er dus meteen op. Ik downloadde het en zette het op m'n erader. 

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpgOver de auteur

Malka Adler werd geboren in een klein dorpje in de buurt van het Meer van Galilea in het noorden van Israël.

Ze begon haar werk als auteur toen ze 50 werd. Na het volgen van een cursus creatief schrijven werd ze verliefd op het vak.

Malka heeft zes boeken geschreven, waarvan vier over de Holocaust. Ze behaalde haar bachelor- en masterdiploma in educatieve counseling aan de Bar Ilan University en is een gezins- en relatietherapeut, schrijver en begeleider van verschillende leesclubs.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

In het oog van de oorlog
Die de wereld verscheurde
Een moeder wil een zoon
Een dochter heeft een moeder nodig

Winter 1939: Danusha en haar familie worden gedwongen hun huis te ontvluchten wanneer de nazi's Polen binnenvallen. Danusha's moeder, Anna, verandert haar naam en krijgt een baan als huishoudster in een Duits doktershuis in Krakau, waar Gestapo-bijeenkomsten worden gehouden in de keuken...

Haar geheim is hun redding, maar wat Danusha zich het meest herinnert is de eenzaamheid, met alleen haar kleine broertje en het meisje in de spiegel als gezelschap.

Alles wat Anna ooit wilde, was een eerstgeboren zoon. Alles wat Danusha ooit wilde, was een moeder die van haar zou houden als een eerstgeboren zoon. In plaats daarvan kreeg ze er een die een nazi recht in de ogen kon kijken, maar niet in de ogen van haar eigen dochter.

Pas jaren later, wanneer hun buren samenkomen in de woonkamer om Anna's verhalen te horen, realiseert Danusha zich eindelijk dat haar moeder nooit een koude, onkenbare zee was, maar een door storm geteisterde lucht - soms helder, soms donker maar altijd over haar wakend.

Het Poolse meisje is een hartverscheurende en onvergetelijke historische roman van de auteur van de internationale bestseller The Brothers of Auschwitz – perfect voor fans van Antonio Iturbe en Edith Eger.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn mening

Het boek vertelt het verhaal van Danusha, haar kleine broertje en hun moeder tijdens de oorlog en na de oorlog wanneer ze in Haifa, Israël wonen. Danusha vertelt het uit haar geheugen, de ene keer wordt deze herinnering verteld alsof het nu gebeurt en de andere keer wordt het verteld terwijl haar moeder haar vertelavonden thuis heeft. Het verhaal is niet altijd chronologisch en er zijn enkele overlappingen. Bovendien lijkt Danusha zich dingen anders te herinneren dan haar moeder ze vertelt; dit is soms een beetje verwarrend omdat je je afvraagt ​​welke van de twee verhalen nu waar is.

De hoofdstukken beginnen vaak met haar moeder vertellend op haar vertelavonden en langzaam veranderen ze in de gebeurtenis die door Danusha wordt verteld in plaats van door haar moeder.

Tijdens het boek heb je medelijden met de kleine Danusha en vraag je je af waarom haar moeder deed zoals ze deed. Deze vraag wordt beantwoord aan het einde van het boek.

Het boek raakte me echter niet zoals ik had gehoopt, ik heb het zeker wel met plezier gelezen maar had er toch iets anders van verwacht. Ik ben overigens wel benieuwd naar het eerdere boek van de auteur: ‘Twee broers uit Auschwitz’.

Characters = 7 | Atmosphere = 7 | Writing Style = 6 | Plot = 6 | Intrigue = 7 | Logic = 7 | Enjoyment = 7 | Score 6.71 = 3 sterren



Reacties op: NetGalley: The Polish Girl

Meer informatie

Gerelateerd