Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The Making of Harry Potter

op 10 mei 2019 door

Voor haar 13e verjaardag kreeg mijn dochter een bezoek aan de Warner Bros Studio Tour London ‘The making of Harry Potter’ cadeau. Omdat je dat natuurlijk niet in een dag kan doen plakte ik er wat nachtjes London aan vast. De koffer met Harry Potter pyjama en sokken was snel gepakt! Hierbij het verslag van ons lange weekendje dat bijna geheel in het teken van Harry Potter stond.

 

Donderdag 2 mei vroeg vlogen we naar London, door het slechte weer in London vertrokken we wat later dan gepland. Bij aankomst in London was het super mooi weer en toen we na een klein uur onder de grond bij Tottenham Court Road underground station boven kwamen scheen de zon volop.

We liepen de paar honderd meter naar ons hotel en konden ondanks dat het nog geen 14uur was al inchecken. We stalden onze koffertjes dus op de kamer, legden belangrijke zaken die we niet nodig hadden in de kluis en besloten maar eens rond te gaan wandelen.

Afgelopen oktober was ik voor mijn werk nog in London geweest en had ik in een hotel in dezelfde buurt gezeten dus de omgeving was mij redelijk bekend. De Primark, met de mooie Harry Potter afdeling, bevond zich om de hoek van onze straat. Daar moest dochter natuurlijk als eerste kijken en foto’s maken. Het leuk tasje (£ 10,00) wat ze daar zag hangen hebben we uiteindelijk aan het einde van de dag gekocht.

Weer buiten liepen we een heel stuk Oxford Street af, zagen een bord Hema hangen en moesten even kijken naar het filiaal van Nederlandse winkel in London. In hetzelfde pand bevond zicht een Costa Coffee tentje en hier aten we een lekker broodje als lunch. We liepen weer terug richting Tottenham Court Road en liepen nu die straat in. Ik wees mijn dochter het kantoor waar ik in oktober was geweest, vlak naast de Starbucks. Verderop kwamen we een grote boekhandel tegen: Foyles (107 Charing Cross Rd) en daar wilde ik wel even binnenkijken. Dochter wilde dat ook wel even, zij liep meteen richting de kinder/jeugd boeken en ik keek wat rond bij de stadsgidsjes en plattegronden. Ineens viel mijn oog op een ‘Harry Potter London The Film Location Walk’ kaart (£ 2,99) en liet deze aan mijn dochter zien. Er stonden twee langere wandelingen op en een hele korte. In plaats van verder door de straat te slenteren vond zij het een leuk idee om zo’n wandeling te doen.

We dronken wat bij de Starbucks terwijl we de wandelingen bestudeerden en besloten dat we als eerste voor wandeling 1 zouden gaan. Hiervoor moesten we naar Piccadilly Circus station gaan dus we liepen naar de underground.

9224987292e648a58d34983010a2582a.jpgDe wandeling voert langs 19 punten uit de diverse Harry Potter films, af en toe was het even zoeken waar we heen moesten omdat we de instructies verkeerd interpreteerden, maar de wandeling was erg leuk om te doen! We kwamen ook nog langs andere leuke punten waar dochter graag naar binnen wilde en natuurlijk deden we dat, oa de M&M Store en de Lego Store.
De wandeling eindigde nabij Westminster station en onze voeten waren het toen ook wel zat. We namen de ondergrondse terug naar Tottenham Court Road en aten een maaltijd bij Wasabi Sushi & Bento een tentje wat ik in oktober ontdekt had. Rond half tien vielen we die avond vermoeid in slaap.

Vrijdag, dé dag, we waren beiden al om 6uur wakker en besloten nadat we even hadden liggen lezen om maar op te staan. Het ontbijt was okay en met gevulde magen gingen we terug naar de kamer om de spullen te pakken die we mee moesten nemen die dag. De underground bracht ons in een paar minuten naar Euston Station alwaar we de trein naar Watford Junction moesten hebben.

Op Euston pakten we de trein van 8:34 naar Watford Junction. Daar zaten duidelijk meer mensen in die naar de WB Studio’s gingen!

Zo’n 20 minuten later kwamen we aan op Watford Junction en volgden de bordjes naar de shuttlebus. Daar waren we verbaasd over de al erg lange rij op dit tijdstip. We waren duidelijk niet de enigen die hier verbaasd over waren. De mensen voor ons in de rij besloten namelijk om een taxi te nemen voor £ 7,50. Tja als je entree tijd eraan zit te komen is dat wellicht een wijs besluit. Onze entree tijd was 11:00-11:30 dus wij hadden ruim de tijd. Uiteindelijk hadden wij de 3e shuttlebus en om 9:40 vertrokken we.

Een kwartier later werden we voor de studios afgezet waar ik met mijn uitgeprinte e-mail in de tickets-rij ging staan om onze kaartjes op te halen. 

Wij hadden kaartjes met time slot 11:00-11:30 wat betekende dat we nog een klein uur moesten wachten. Aangezien hier een immens grote winkel is met allemaal Harry Potter spullen en ook spullen uit de Fantastic Beast films keken we hier rond. Het was helemaal niet druk in de winkel, dit in tegenstelling tot later die dag dus ik was erg blij dat we dat rondkijken, en dus alles bekijken, hadden gedaan voordat we aan onze tour begonnen. De prijzen in de winkel zijn alleen minder leuk, een tasje van dezelfde afmeting als die van Madeleine van de Primark voor £ 68,00! Wellicht dat er wel kwaliteit verschil in zit maar een verschil van £ 58,00 vind ik behoorlijk.

Iets voor elf uur werd omgeroepen dat de mensen met het slot 11:00-11:30 nu konden komen. Onze kaartjes werden nog een keer gecontroleerd en we liepen een ruimte in waar van alle films de filmposters uit diverse landen hingen, ook was de kast onder de trap hier te zien.

c07eae521f0c50e1889e58199f5c2d09.jpgEr werden zo’n 100 mensen in de volgende ruimte gelaten en de deuren gingen achter ons dicht. In deze ruimte hingen allemaal levende schilderrijen, deze vertelden allemaal wat, dit werd leuk gedaan en er werd gevraagd om je telefoon op stil te zetten (iets wat mij dus meteen deden en pas ’s avonds in het hotel zetten we beiden het geluid weer aan, we hadden wat appjes gemist bleek)

Toen werden we een luxe filmzaal ingeleid en kregen we een inleidende film te zien aan elkaar gepraat door de acteurs die Harry, Ron en Hermione spelen. Na de film werd het doek opgehaald en keken we tegen de deuren van de Great Hall aan. Deze gingen open en we keken onze ogen uit.

Laat ik zeggen dat ik de alle films steeds heb gekeken nadat ik het betreffende boek had gelezen (boek 7 hebben we nog niet uit!), na het zien van de eerste film zei ik meteen dit was precies zoals ik het mij ook voorgesteld had. Dat kan Warner Bros dus erg goed vind ik. Deze Great Hall was echt geweldig mooi, het lukte mij ook niet echt om hier een goede foto van te maken met al die honderd mensen die er liepen en rondkeken. Na nog een kort verhaaltje en uitleg over het een en ander gingen de zijdeuren open en konden wij op eigen gelegenheid de rest van de tour volgen.

Er is zoveel te zien, om niet te veel spoilers weg te geven voor anderen die hier ook graag heen willen kan ik heel kort zijn je waant je echt in de films! De slaapzaal van de jongens, de common room, de kamer van Dumbeldore, de keuken van de Weasley’s, het verboden bos, de trein….

De meest nieuwe set is Gringotts Bank in. Deze set is echt fantastisch. Zo mooi, de marmeren kolommen, die in werkelijkheid niet van marmer zijn, de kroonluchters, de balies van de tellers. Hier liep je gewoon door de set, super!

De website zegt dat een gemiddeld bezoek 3,5 uur duurt, wij hebben er zo’n 5 uur rondgelopen en ik had er nog wel een uur kunnen rondlopen, om nog eens dit te zien of nog eens een extra filmpje op de digital guide te bekijken of een informatief stukje te beluisteren, maar onze voeten hadden er geen zin meer in.

5d9fec7dea07b8ce9f09a24eddbbf3fa.jpgNa afloop liepen wij naar de kassa om de souvenir guide op te halen, aangezien er een mega rij bij de kassa’s stond vroeg ik het aan een medewerker die net een tasje aan een klant overhandigde met haar aankopen erin. Ze keek ons nogal bevreemd aan toen ik vroeg waar ik het boek kon krijgen ‘is that all?’ was haar vraag, ja dit is alles wat we willen hebben inderdaad, ik wil niets in de winkel kopen, dacht ik bij mezelf, maar ik zei het niet natuurlijk. Met het boek liepen we naar buiten waar we nog in de gereedstaande shuttlebus konden stappen en we de trein van 16:31 haalden.  

Als we bij Tottenham Court Road naar boven komen merken we dat het met bakken uit de lucht komt, op verzoek van dochter eten we bij de McDonalds en daarna lopen we moe maar tevreden naar ons hotel.

Zaterdag pakken we na het ontbijt de rugzak en de kaart met de Harry Potter wandelroute en gingen naar de tube.

Als eerste wilde ik graag naar het monument van het Kindertransport op Hope Square bij Liverpool Street station, wel toepasselijk om hier op 4 mei even langs te gaan vond ik. Daar maakten we wat foto’s en stapten de tube weer in naar Monument station.

8b65ad138077104591caa7bd301b5a4a.jpg

Bij Monument station begon de andere Harry Potter wandeling. We hadden ons alleen verkeken op het weer. Het was super zonnig maar het was maar 10 graden! Wij hadden dus onze verkeerde jassen aan. We liepen dus stevig door om het warm te krijgen. De Leadenhall Market was erg leuk om doorheen te lopen. Er waren alleen nog amper winkeltjes open. De meeste openen pas om 10uur.

We vervolgden onze weg en liepen onder andere over London Bridge. Daar vlak onder heb je Borough Market. Daar wilde ik altijd al eens heen dus dit vond ik erg leuk. De route voerde overigens niet door de markt, maar wij hielden hier even pauze van de tocht en slenterden langs de kraampjes.

Hier is de scene uit de film opgenomen dat Harry in een kamertje zit met uitzicht op de spoorbaan, de huizen staan hier ook erg dicht op de brug. Ook werd er op onze wandel kaart nog melding gemaakt van een pub waar Tom Cruise in een Mission Impossible film wat gedronken had, leuk om te weten toch.

Bij Comptoir Gourmand kochten we twee reuze cookies met witte chocolade. Ik kon maar een klein stukje op, de rest deden we dus in de tas en we vervolgen onze weg. Een andere leuke brug volgde: The Millennium Bridge.

Daarna liepen we tot aan St. Pauls Cathedral waar de wandeling eindigde. We hadden geen behoefte om in de lange rij te gaan staan om de kathedraal te bekijken en liepen dus naar het St. Pauls underground station. Daar namen we de Central Line en stapten uit bij Oxford Circus. Op zoek naar een koffietentje eindigden we bij John Lewis waar we genoten van thee en warme chocolademelk en weer op temperatuur kwamen.

We deden die dag en de dag erna nog meer, maar dat is niet Harry Potter gerelateerd, daarvoor verwijs ik naar mijn Facebookpagina waar ik van elke dag een verslagje geschreven heb, enige overlap met het bovenstaande verslag voor de Harry Potter stukken is natuurlijk logisch. Dag 1, Dag 2, Dag 3 en Dag 4.

aebadfbec9d84046127022571115d7d1.jpg

Tips:

Koop je kaartjes ruim van te voren op de website van de studio: wbstudiotour.co.uk. Ik had onze kaartjes ruim vier maanden van te voren gekocht en toen waren er al aardig wat tijdstippen volgeboekt.
Er zijn bedrijven die een combiticket aanbieden inclusief vervoer in luxe bus van het centrum van London naar de studio’s, deze combikaartjes zijn erg duur.

Ik had voor mijzelf een normaal toegangskaartje £ 43,00 (2018 prijspeil, inmiddels is het voor 2019 £ 45,00) voor mijn dochter had ik een Complete Studio Tour Package (£ 44,95 2018 prijspeil, inmiddels is het voor 2019 £ 46,95), dit hield in dat ze na afloop een souvenir guide kreeg en tijdens de tour gebruik kon maken van een digital guide. Zij had geen zin om met deze digital guide te lopen (hierop staat heel veel extra achtergrond informatie en filmpjes) en ik heb deze derhalve gebruikt. Nodig is deze digital guide niet maar ik vond het net dat even extra geven. Een normaal kinderkaartje 5-15 jaar kost £ 37,00

Wij zijn gewoon met het lokale openbaar vervoer gegaan, een rechtstreekse trein van London Euston station naar Watford Junction station. De trein doet er tussen de 15 en 20 minuten over, de ene trein stopt niet en de andere trein stopt een keer of twee. Let op er zijn ook langzame treinen, de London overground, die doen er 45minuten over. Een retourtje met de trein is voor een volwassene £ 11,20 voor mijn dochter was ik £ 5,60 kwijt (op haar Oyster card had ik de Young Visitor discount laten zetten na aankomst) Dit is de website waarop je de dienstregeling kan vinden en zelfs in pdf kan downloaden.

Zorg ook dat je op tijd in Watford Junction bent, er rijdt een shuttlebus van het station naar de studio’s, deze kost £ 2,50 per persoon voor een retourtje (enkel cash te betalen). Deze bussen rijden gemiddeld elke 20 minuten. Wij waren er op een doordeweekse dag, de Engelsen waren niet vrij, maar we hebben zeker 20 minuten moeten wachten voordat wij in de bus konden.



Reacties op: The Making of Harry Potter

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...