Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Claire Fuller - Rusteloze grond

op 09 december 2022 door

Deze bijdrage is geschreven door de redactie van Boekenpost, tijdschrift voor lezers en leesclubs

Over het boek
Julius en Jeanie, 51 jaar, wonen nog steeds bij hun moeder Dot in een verouderde cottage in het graafschap Wiltshire. Hun vader overleed jong na een ongeluk tijdens het werk op het land.

Als Dot plotseling sterft, komt er veel op de tweeling af. Er blijkt nauwelijks geld te zijn, ze worden uit hun huis gezet en ontdekken gaandeweg dat Dot veel voor hen verzwegen heeft.

Het opbouwen van een nieuw leven in een wereld waarin je je nauwelijks staande kunt houden is moeilijk en er zijn maar enkele dorpsgenoten die echt hulp bieden.


De auteur

Claire Fuller (Oxfordshire, 1967) volgde een opleiding tot beeldhouwer, maakte vervolgens carrière in de marketing en besloot rond haar veertigste om romans te gaan schrijven.

Met haar eerste boek, Our Endless Numbered Days (2015, in vertaling Onze eindeloze dagen) won ze een Engelse debutantenprijs. De twee romans die volgden (Swimming Lessons, 2017 en Bitter Orange, 2018) waren succesvol maar werden bij ons niet uitgebracht.

Unsettled Ground (2021) werd bekroond met de Costa Novel Award en haalde de shortlist van de Women’s Prize for Fiction. In april 2023 verschijnt haar vijfde roman, The Memory of Animals.

De website van Claire Fuller.


YouTube

Claire Fuller over Unsettled Ground en de bekroning met de Costa Novel Award (circa 2 minuten).

Discussietips
1. Een paar regels uit de traditionele ballade ‘Scarborough Fair’ vormen het motto van de roman. Hoe zijn deze met het boek in verband te brengen?

2. Het eerste hoofdstuk beschrijft het sterven van Dot, vanuit haar beleving. Hoe heb je deze pagina’s ervaren?

3. Welk beeld kreeg je aanvankelijk van Dot en in hoeverre veranderde dat in de loop van de roman?

4. Welke reden(en) heeft Dot gehad om dingen te verzwijgen voor haar kinderen die ze wel deelde met anderen? In hoeverre kun je begrip opbrengen voor haar handelen?

5. Welk beeld heb je gekregen van de omgekomen vader van Julius en Jeanie?

6. Hoe ontwikkelt de relatie tussen Julius en Jeanie zich na het overlijden van Dot? In welke opzichten reageren ze verschillend op de gebeurtenissen? In hoeverre hebben zij geheimen voor elkaar?

7. Wat betekenen de cottage en de tuin voor Julius en Jeanie?

8. Welke invloed heeft het feit dat ze niet goed kan lezen en schrijven op Jeanie?

9. De laatste alinea op pagina 94 beschrijft hoe Jeanie als ze de supermarkt verlaat, voorbijloopt aan een bordje bij de uitgang boven een doos met diverse producten. Wat zal er op dat bordje gestaan hebben?

10. Jeanie is door Dot onder valse voorwendsels altijd thuisgehouden. Maar wat maakt dat Julius nooit zelfstandig is gaan leven?

11. Welke betekenis heeft muziek in het leven van Julius en Jeanie?

12. Wat beweegt Catherine Rawson om Jeanie en Julius te vertellen dat ze een schuld hebben bij haar en haar man?

13. Waarom wi Jeanie, als ze eindelijk in de bezittingen van Dot een flink geldbedrag vindt, dit direct gebruiken voor het aflossen van schulden?

14. Er zijn diverse ‘onthullingen’ in de roman waardoor Julius en Jeanie te weten komen dat dingen anders liggen dan zij altijd hebben gedacht. Zijn dit zaken die de roman spannend maken voor jou of zijn er vooral andere factoren die maken dat je verder wilt lezen?

15. De roman speelt in onze tijd. Welke indruk maakt de beschrijving van de leefomstandigheden van de diverse personages op je?

16. Wat is de invloed van de relatie tussen Shelley Swift en Julius op de verhouding tussen broer en zus?

17. Wie van de dorpsbewoners tonen zich nu echt betrokken bij Julius en Jeanie?

18. De laatste drie hoofdstukken spelen een jaar na de beschreven periode. Hoe heb je deze sprong in de tijd ervaren?

19. Op de laatste pagina zegt Bridget tegen Jeanie naar aanleiding van het aanbod van Rawson: ‘Denk erom dat je ja zegt, oké?’. Jeanie reageert met ‘Tot straks.’ Wat zal Jeanies antwoord zijn denk je?


YouTube

Bespreking van de roman op het kanaal Bel’s Books (7 minuten).

Achtergronden
1. Engelstalig interview met Fuller op de website van uitgeverij Penguin.

2. Uitgebreid interview op YouTube (ruim 50 minuten) op het kanaal van Eric Karl Anderson.

3. Gesprek tussen auteurs Claire Fuller en Ron Rash over Fullers roman op het YouTube-kanaal van Powell’s Books (ruim 56 minuten).

4. De Nederlandse auteur en advocate Britta Böhler bespreekt Unsettled Ground (in het Engels) op haar YouTube-kanaal (ruim 9 minuten).

5. Elders op Hebban: de bespreking door Hebban-recensent Inge Drewes en reacties van Hebban-lezers van Rusteloze grond.

6. Meer over het nummer Scarborough Fair waaraan Fuller het motto van haar roman ontleende.

7. De tekst van het lied Polly Vaughn dat in de roman diverse keren voorkomt.


Alle artikelen van De Leesclubassistent



Reacties op: Claire Fuller - Rusteloze grond

Gerelateerd

Over

Claire Fuller

Claire Fuller

Claire Fuller is schrijfster van romans en korte verhalen. Ze heeft gestudeerd a...