Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Esther Freud - Meneer Mac en ik

op 13 oktober 2021 door

Deze bijdrage is geschreven door Marlene Lunter


Over het boek
In 1914 arriveert het Schotse kunstenaarsechtpaar Mackintosh in een kustdorpje in Suffolk. De dertienjarige Thomas Maggs raakt gefascineerd door hen. De man, Mac genoemd, is net als Thomas kreupel, zwerft ook graag door de natuur en langs de zee en tekent ook. Als de oorlog uitbreekt, wantrouwen de dorpelingen Mac. Hij is immers een vreemdeling en dan tuurt hij ook nog de zee af met een verrekijker.

Thomas verdeelt zijn aandacht en zorg tussen Mac en zijn vrouw en zijn moeder, die met moeite de touwtjes aan elkaar knoopt in de pub die ze met haar alcoholistische en agressieve man drijft. Ook gaat Thomas’ aandacht uit naar haringkaakster Betty, op wie hij een oogje heeft.

Esther Freud beschrijft in Meneer Mac en ik een belangrijk jaar uit het leven van de jonge Thomas die in de verwarrende en beangstigende tijd van de Eerste Wereldoorlog volwassen wordt.


Over de auteur

Esther Freud (Londen, 1963) is de  dochter van de bekende kunstschilder Lucian Freud (1922-2011) en Bernardine Coverley. De familienaam doet uiteraard denken aan Sigmund Freud en inderdaad: de beroemde psychiater was haar overgrootvader. Haar zus Bella heeft bekendheid gekregen als modeontwerpster, haar grootvader Ernst als architect.

Haar vader was in haar jeugd grotendeels afwezig, haar moeder nam haar twee dochters op jonge leeftijd mee naar Marokko, waar ze twee jaar als nomaden rondtrokken. Buitenstaanders bleven ze toen ze zich rond 1970 in Engeland vestigden in een commune op het platteland in Sussex. Freud bezocht daar een antroposofische school waar ze pas rond haar elfde leerde lezen. Toen ze zestien was, keerde ze met moeder en zus terug naar Londen.

Na een acteeropleiding had Freud een kortstondige loopbaan als actrice, waarin ze onder andere een optreden had in de ook bij ons uitgezonden televisieserie Doctor Who. Als schrijfster debuteerde ze in 1992 met de (verfilmde) roman Hideous Kinky, gebaseerd op haar ervaringen als kind in Marokko. Sindsdien volgden tot 2014, toen Mr Mac and Me uitkwam, nog zeven romans, daarna duurde het tot 2021 voor ze met I Couldn’t Love You More een nieuwe roman publiceerde.

De website van Esther Freud


Discussietips

1. Welke overeenkomsten en welke verschillen zie je tussen Mac en Thomas?

2. Hoe staat Thomas tegenover Margaret?

3. Mac is iemand die erg in zichzelf is gekeerd. Toch merkt hij Thomas, die hem vaak onopvallend volgt, op. Hoe verklaar je dat?

4. Mac denkt dat je voor een bepaald leven bent geboren (p. 135). In hoeverre zou Thomas het met hem eens zijn?

5. Welke gevoelens roept Thomas’ vader bij jou op? In hoeverre kun je begrip voor hem opbrengen?

6. Vind je Thomas’ moeder een sterke of een zwakke vrouw? Wat bepaalt je mening?

7. Waarom zou Thomas’ moeder het geheim van Thomas’ kreupelheid hebben verzwegen? En hoe denk je erover dat ze het hem uiteindelijk vertelt?

8. Hoe is de band tussen Thomas en zijn zusters?

9. Wat vind je van de houding van Runnicles, de schoolmeester, tegenover Thomas?

10. Thomas denkt dat de vogels die Mac in zijn tekeningen verstopt Mac zelf symboliseren. Wat denk jij?

11. Thomas komt uiteindelijk toch op zee terecht. Zou dat ook zijn gebeurd zonder de oorlog? Waarom wel of niet?

12. Welke rol speelt het bovennatuurlijke in de roman?

13. ‘Kunst is een bloem’, zegt Mac tegen Margaret. ‘Het leven is het groene blad’ (p. 93). Wat bedoelt hij hier precies mee volgens jou?

14. Hoe zouden Mac en zijn vrouw Thomas beschrijven?


Achtergronden
1. Op YouTube is de documentaire Charles Rennie Mackintosh – a Modern Man (1996) te bekijken.

2. De website van het Charles Rennie Mackintosh genootschap biedt veel informatie over het Glasgow van Mackintosh, beeldmateriaal en een ‘tijdlijn’.

3. Meer over Walberswick, dat model stond voor het dorp waar Thomas opgroeit, en over Southwold, de grote plaats in de buurt.

4. Bekijk een afbeelding van de Fritillaria, de plant die Mackintosh schildert in het boek en die het omslag van de roman siert.


Alle artikelen van De Leesclubassistent



Reacties op: Esther Freud - Meneer Mac en ik

Gerelateerd

Over