Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harper Lee - Spaar de spotvogel

op 07 maart 2018 door

Deze bijdrage is geschreven door Sabine Kok


Discussietips

1. Atticus voedt als weduwnaar zijn zoon en dochter alleen op. Hoe brengt hij het ervan af? In hoeverre zou het er in het gezin Finch anders aan toe gaan, als zijn echtgenote nog in leven was geweest?

2. Het verhaal bestrijkt ongeveer twee jaar. In hoeverre veranderen Scout en Jem in die tijd? Waaruit blijkt dat?

3. Het motto van het boek is een citaat van Charles Lamb: ‘Advocaten zijn, naar ik aanneem, ook kind geweest’. Waarom heeft Harper Lee voor dit motto gekozen, denk je?

4. Lijkt de band die Scout en Jem hebben op die tussen Atticus en zijn zus, tante Alexandra? Zo ja, in welke opzichten?

5. Behalve Alexandra zijn er nog twee vrouwen die een rol spelen in de levens van Scout en Jem: de zwarte kok Calpurnia en buurvrouw Maudie Atkinson. Wat leren de kinderen van hen?

6. De rechter wijst Atticus de zaak Tom Robinson toe. Hij had deze ook kunnen weigeren. Waarom doet hij dat niet, denk je? Overziet hij van tevoren wat hem en zijn gezin te wachten staat? Waarop baseer je je mening?

7. Harper Lee heeft To Kill a Mockingbird ooit omschreven als een love story. In hoeverre heb jij het boek zo ervaren?


Achtergronden

1. Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van To Kill a Mockingbird verscheen een speciale uitgave waarin vrienden en familieleden van Harper Lee hun visie op het boek geven en bekende Amerikanen als Oprah Winfrey vertellen hoe deze klassieker hen heeft beïnvloed. Titel: Scout, Atticus, & Boo: A Celebration of Fifty Years of To Kill a Mockingbird.

2. Behalve een jubileumuitgave verscheen in 2010 ook een documentaire over het boek: Hey, Boo: Harper Lee & To Kill a Mockingbird. Bekijk de trailer.

3. In 1962 verfilmde Robert Mulligan de roman, met Gregory Peck in de rol van Atticus Finch, die voor deze rol een Oscar won. De film was destijds direct een box-office hit en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. Bekijk hieronder de trailer.

4. Als Scouts tante Alexandra voor langere tijd haar intrek neemt in huize Finch, bakt buurvrouw Maudie Atkinson een Lane-taart om haar welkom te heten, een taart waar volgens Scout zoveel clandestiene drank in zat dat ze er teut van werd. De Lane-taart is een typisch zuidelijke lekkernij, met als belangrijkste ingrediënten pecannoten, rozijnen en whisky. Dit is het recept!

5. Tijdens een van de dameskransjes van Scouts tante Alexandra serveert de kok van de Finches een ‘Charlotte’, een taart met biscuitdeeg en een luchtige vulling. Zelf deze of een andere Mockingbird-lekkernij maken?



Reacties op: Harper Lee - Spaar de spotvogel

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...