Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lauren Groff - Furie en fortuin

op 15 januari 2018 door

Deze bijdrage is geschreven door Marlene Lunter


Over het boek
Furie en fortuin werd genomineerd voor verschillende prijzen. Oud-president Obama noemde het zijn favoriete boek van 2015. Groff begon er aan toen ze aan Arcadia werkte en daarmee vast liep.

De roman handelt over het huwelijk van Lotto en Mathilde. Hij is de erfgenaam van een fortuin, zij stapt met lege handen het huwelijk binnen. Beiden hebben een verstoorde relatie met hun familie en beiden snakken ze naar familiebanden. In het eerste deel beleeft de lezer het huwelijk vanuit Lotto, in het tweede deel ligt het perspectief bij Mathilde.

Het wordt duidelijk dat Groff ambivalente gevoelens over het huwelijk koestert, ze noemt het in veel gevallen vrouwonvriendelijk.

Over de auteur
Lauren Groff werd in 1978 in New York geboren. Ze groeide op binnen de Amish-gemeenschap en behaalde een universitaire graad in ‘fiction’. Ze is getrouwd, heeft twee zonen en een hond. Haar jongere zus Sarah True-Groff (1981) is een succesvol trialeet.

Groff werkt altijd aan verschillende schrijfprojecten en noemt zichzelf een harde werker. Dat harde werken heeft ze meegenomen uit haar jeugd. Haar schrijfproces is omslachtig, ze zou het niemand aanraden: 'Ik schrijf verschillende versies met de hand vooraleer er een computer aan te pas komt. Ik hou van zinnen, hoe ze lopen, hoe ze klinken, daar ben ik heel intens mee bezig. Daardoor verlies ik het overzicht, zie ik niet wat het geraamte is van het verhaal' (Kathy Mathys, Boze vrouwen boven, in: De Standaard, 12-02-2016).

Ze debuteerde met korte verhalen in verschillende bladen, waarvan er twee in Best Americain Short Stories (2007 en 2010) werden opgenomen. Met haar debuutroman The Monsters of Templeton (2008) verwierf ze een plekjes op de shortlist van de Orange Prize. Haar tweede boek was een verhalenbundel, Delicate Edible Birds (2009). Arcadia (2012), haar tweede roman gaat over een jongen die opgroeit in een commune, met een zwaar depressieve moeder.


Discussietips

1. Welke verschillen vielen je op tussen het eerste en het tweede deel? Denk bijvoorbeeld aan verteller, perspectief, stijl, chronologie en sfeer. 

2. Naar welk deel gaat je voorkeur uit? Kun je omschrijven waarom? 

3. Waardoor en hoe wordt de jeugd van Lotto getekend? Hoe zou je hem karakteriseren? 

4. Lotto heeft een grote kinderwens. Hoe komt dat tot uitdrukking?

5. In hoeverre kun je sympathie voor hem opbrengen? 

6. Wat tekent Mathildes jeugd?

7. Mathilde draagt nogal wat geheimen met zich mee. Hoe denk je erover dat ze die niet met Lotto deelt? Wat zou het voor het huwelijk hebben betekend als ze het wel had gedeeld?

8. Hoe zou je Mathilde karakteriseren? In hoeverre kun je met haar meeleven?

9. Waarom wil Mathilde geen kinderen?

10. Heeft Mathilde haar broertje nu wel of niet geduwd? Waar leid je dat uit af?

11. Hoe denk je over de wraakacties die ze uitvoert?

12. Welke overeenkomsten en verschillen zie je tussen Mathilde en Lotto?

13. Hoe zou je hun huwelijk omschrijven?

14. Hoe zouden ze zelf hun huwelijk omschrijven?

15. Welke gevoelens koestert Lotto voor Leo Sen? En Leo voor Lotto?

16. Wat betekent het verblijf van Lotto in de kunstenaarskolonie voor het huwelijk?

17. Welke rol speelt Muvva? Wat drijft haar?

18. Wat zijn Chollies drijfveren? 

19. Hoe verhouden Lotto en Rachel zich tot elkaar? 

20. Hoe leg je de woorden uit de Nederlandse titel uit? In het Engels luidt de titel: Fates and Furies. Hoe leg je deze titel uit? 

21. Hoe kijken Mathilde en Lotto tegen het lot aan?



Reacties op: Lauren Groff - Furie en fortuin

Gerelateerd

Over

Lauren Groff

Lauren Groff

Lauren Groff (1978) werd geboren in Cooperstown, N.Y. Haar werk verscheen eerder...