Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Je recensie óp 20 juni (tijd voor Buzz #4)

op 15 mei 2017 door

De afgelopen weken stond de Hebban eBuzz in het teken van Voor je weggaat van Clare Swatman. Een feelgoodroman die je aan het denken zet en waarbij je af en toe een traantje moet wegpinken. In dit verslag lees je het eindoordeel van de honderd Hebban ebuzzers!

Over het boek
Zoe heeft in Ed haar soulmate gevonden. Het was geen liefde op het eerste gezicht toen ze elkaar tijdens hun eerste studiejaar leerde kennen, maar naarmate ze volwassen worden en elkaar opnieuw tegenkomen vinden ze elkaar opnieuw. Het leven gaat niet alleen maar over rozengeur en maneschijn en ze komen behoorlijk wat hobbels op hun pad. Maar ze houden zielsveel van elkaar.

En dan slaat het noodlot toe…

Terwijl Ed op weg is naar zijn werk, raakt hij betrokken bij een verkeersongeluk en overleeft het niet. Zoe moet leren leven zonder hem, maar zakt weg in een depressie. Ze wilde nog zoveel tegen hem zeggen en terwijl het te laat lijkt te zijn, neemt het verhaal een onverwachte wending.

Leesclub
Tijdens de ebuzz leesclub werden er vrijblijvend leeservaringen uitgewisseld. Het onderstaande is daarvan de samenvatting.

Indrukwekkend proloog
Veel buzzers melden zich enthousiast in het buzzcafé. Ze hebben zin om te beginnen met lezen en gelukkig kon dat ook meteen, want het e-book was zo gedownload.

Vooral het proloog maakte veel indruk op de buzzers. IngeBrun: “Met tranen in mijn ogen de proloog gelezen. Lijkt me een geweldige roman en mijn schoot meteen de tekst te binnen: ga nooit heen zonder te groeten, ga nooit weg zonder een zoen. Wie het noodlot ontmoet, kan het nooit meer overdoen.”

Ook andere lezers waren het met haar eens en meerdere keren werd de link gelegd met Versplinterd van Dani Atkins. LauraLeest: “Heb de proloog met tranen in mijn ogen gelezen en had in het begin al door dat het vergelijkbaar was met Versplinterd. Nu ik al een stuk verder ben lijkt deze vergelijking ongegrond. Ik ben nu met de laatste hoofdstukken bezig en eigenlijk wil ik het boeken helemaal niet aan de kant leggen. Zo benieuwd naar het einde!” 

Schrijfstijl
Voor je weggaat is het eerste boek van Clare Swatman. De buzzers hadden daarom geen vergelijkingsmateriaal. Wat wel veel van de lezers opviel, is dat de auteur veel gebruikt maakt van herhalingen. Helma: “Ik vond het lekker makkelijk weglezen. Niet ingewikkeld en soms misschien een beetje een herhaling van woorden, maar omdat ik het gegeven best interessant vond, stoorde dat me eigenlijk niet.”

Sanne was het met Helma eens: “Ik vond vooral in het begin de zinsopbouw wat gekunsteld, een beetje schools. Precies zoals het geleerd zou moeten zijn en daardoor weinig uniek en zelfs niet pakkend. Dat werd in de loop van het boek wel beter, maar de herhalingen van gevoelens en woorden vielen me wel op en stoorden me soms ook.”

Opbouw
Over de opbouw van het verhaal hadden veel ebuzzers wat te zeggen en de meningen waren verdeeld. Evelien: “Op zich is het leuk bedacht om de sprong terug in de tijd te maken en daarin weer terug naar het heden te komen. Het is een beetje een achterstevoren-verhaal geworden. Leuk bedacht, maar het werd wel erg saai en weinig origineel.”

Inge was wel enthousiast over de opbouw van het verhaal: “De opbouw van het verhaal is best wel vlot. Het begint natuurlijk op de dag dat Ed overlijd. Zonder veel te veel inleiding en kennismaking gebeurt er in het proloog van alles. Daarna begint het eigenlijke verhaal pas. Dan pas maak je kennis met Zoe en haar leven. Ik vind dat wel mooi gedaan en heb ervan genoten.”

Jeannie: Ik vind de opbouw van het verhaal wel oké. In het begin leest het vlot weg, maar de diepgang komt pas later. Dat daardoor het tempo wat wegviel was voor mij geen bezwaar.”

Feelgood
Meerdere buzzers geven aan dat ze het boek helemaal niet zo ‘feelgood’ vinden vanwege het zware onderwerp. Er zitten behoorlijk wat emotionele momenten in het verhaal. Maar zijn de lezers er ook door geraakt? Sanne: Ik ben wel door het boek geraakt, in die zin dat het me heeft doen nadenken. Als mijn partner of kinderen wordt weggerukt uit het leven, heb ik dan spijt? Had ik dn dingen anders willen doen? Ik zei het al eerder; volgens mij is de boodschap: je leeft maar één keer, leef het nu en leef het goed.”  

Patricia is het daar mee eens: “De auteur heeft mij geraakt me het begin van het boek, het overlijden van Ed. De boodschap die ik er uit opmaak is dat je goed na moet denken over beslissingen die je maakt, want achteraf kun je deze niet meer veranderen.”

Annemiek heeft het anders ervaren: “Nee, niet echt geraakt, maar je leeft wel mee met de vraag of Zoe nog een dag met Ed mee zal maken en of het haar lukt om de toekomst te veranderen.”

Beoordeling
Over het algemeen waren de lezers enthousiast over Voor je weggaat met hier en daar wat kanttekeningen. Voor je weggaat is gemiddeld met 3 sterren beoordeeld!

Ellen beoordeelt met drie sterren: “Voorspelbare feelgood. Geen boek wat zal beklijven, maar wel met een wijze les erin.”

Annemiek geeft ook drie sterren: “Vond het geen hoogstandje, maar voor een feelgood wel vermakelijk en lekker weg te lezen.”

Ook Sanne geeft drie sterren: “Een anders dan anders feelgood, met soms een matige uitwerking. Toch las het prima en heeft het me aan het denken gezet.”

Laura Leest beoordeelt met vier sterren: “Voor je weggaat is een tranentrekkende pageturner met een belangrijke boodschap: ga nooit weg zonder gedag te zeggen, zelfs niet als je ruzie hebt.”

n.b. In sommige quotes van leesclubleden heb ik een paar woorden moeten veranderen om de samenvatting spoilervrij te houden. Hierbij is niets aan de inhoud van de quote veranderd.

Dank je wel voor het buzzen en tot de volgende keer!



Reacties op: Je recensie óp 20 juni (tijd voor Buzz #4)

Meer informatie

Gerelateerd

Over