Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vang de haas van Lana Bastašić

op 09 augustus 2022 door

Het boek

Twaalf jaar nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien, krijgt Sara een telefoontje van Lejla, haar beste vriendin van vroeger. Sara woont al jarenlang in Dublin terwijl Lejla in hun moederland Bosnië is gebleven. Lejla vraagt haar naar Mostar te komen om samen op zoek te gaan naar Armin, Lejla’s broer die lang geleden vermist is geraakt.

Sara twijfelt of ze wel moet gaan, ze noemt Dublin nu eindelijk haar thuis en ze voelt er weinig voor om terug te keren naar het land dat ze ontvluchtte vanwege de burgeroorlog. Maar diep vanbinnen weet ze dat ze toch dat vliegtuig zal nemen, rechtstreeks terug naar haar verleden.

Vanuit Mostar vertrekken de vriendinnen op een roadtrip richting Wenen. Hun reis legt op prachtige en soms pijnlijke wijze de verschillen bloot tussen de jonge vrouwen die ooit zo’n sterke band hadden maar van wie de identiteit door de oorlog zo anders is gevormd.

'Vang de haas van Lana Bastašić is een prachtige roadnovel, waarbij twee jeugdvriendinnen een reis maken door een verdeeld land, de weg volgend langs heden en verleden waarbij de oorlog nooit ver weg voelt. Het begrip identiteit vormt de rode draad in het verhaal. Identiteit verscheurde het land en de vriendschap, maar wederzijds begrip helpt om de scherven te lijmen.' – Myra Schmitz, Dekker vd Vegt Boekverkopers

Tien vragen aan... vertaler Pavle Trkulja

Waar komt jouw liefde voor de taal (of talen) waaruit je vertaalt vandaan?

Bij ons thuis werd altijd Servo-Kroatisch gesproken, tenzij we Nederlandse vrienden over de vloer hadden. Via verschillende kinderboeken (in mijn moedertaal) kreeg ik veel verhalen mee die mijn fantasie op hol deden slaan. Zo werd mijn moedertaal me, ook al woonden we in Nederland, alsnog bijgebracht. Iedere zomer die we in Bosnië doorbrachten pikte ik ook weer talloze spannende verhalen op die ik dan weer aan mijn Nederlandse vrienden doorvertelde. Vertaler worden was niet meer dan een logische stap.

Naar het interview



Reacties op: Vang de haas van Lana Bastašić

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lana Bastasic

Lana Bastasic

Lana Bastašić (1986) is geboren in Zagreb, in voormalig Joegoslavië, emigreerde ...