Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Een romantisch debuut met heksen en jagers

op 03 november 2019 door

Serpent & Dove

Met vijftien geselecteerde deelnemers en vier mensen die met een eigen exemplaar meededen trapten we deze zeer gewilde leesclub af. Het boek volgt twee perspectieven: dat van Lou, een jonge heks die haar verleden probeert te ontvluchten, en Reid, een chasseur (oftewel: jager) die op heksen zoals Lou jaagt en ze verbrandt op de brandstapel. Door een misverstand worden Lou en Reid gedwongen met elkaar te trouwen, zonder dat Reid weet wat Lou werkelijk is. Dit gedwongen huwelijk zorgt voor veel wrijvingen tussen de twee, maar uiteindelijk lijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht...

Op de achtergrond dreigt daarnaast nog een grote confrontatie te komen tussen de heksen en de chasseurs - één waarin Lou en Reid midden in vast komen te zitten.

Romantiek, magie en actie: dit debuutboek van Shelby Mahurin beloofde het allemaal. Wat vonden de deelnemers echter uiteindelijk van dit boek?

De personages

Lou en Reid zijn de twee hoofdpersonages wiens perspectieven we volgen in het boek. Wat vonden de deelnemers van deze twee en hoe ze zich ontwikkelden in het boek?

Roxanne: "Beide personages zijn leuk. Lou is alles behalve beschaafd of gehoorzaam zoals verwacht wordt van een vrouw in die tijd. Ze is ook niet de typische damsel in distress en kan zichzelf in de meeste gevallen wel redden. Reid is gelovig opgevoed en houd zich aan de regeltjes. Maar hij is niet de typische man die de vrouw als eigendom mag zien na huwelijk en doen met de vrouw wat ie wilt, ik heb wel het gevoel dat ie respect heeft voor het andere geslacht. In het begin zie je echt het rebelse in Lou en Reid wordt daar gek van, maar naarmate het boek vordert en ze elkaar beter leren kennen, warmen ze naar elkaar op en zie je wel een overgang naar dat er iets meer komt."

Do: Ik vond beide personages leuk! Daarnaast vond ik ook wel dat ze beiden een karakterontwikkeling doormaakten naarmate het verhaal vorderde. Ik vond het interssant dat ze beiden niet echt likeable zijn in niet begin, en dat je ze samen beter leert kennen.

Elise: "Ik vind dat de auteur Lou en Reid duidelijke karaktereigenschappen heeft toegewezen (misschien had ze hier wat genuanceerder in mogen zijn). Dit maakt echter wel dat ze tot me spraken en ik het verhaal echt voor me kon zien."


Er zaten ook een aantal bijpersonages in het boek, waaronder Coco, een Dame Rouge en beste vriendin van Lou, en Ansel, een jonge rekruut die een chasseur hoopt te worden. Bijpersonages ondersteunen de hoofdpersonages, maar worden niet altijd even goed uitgediept. Wat vonden de deelnemers van de bijpersonages en hoe ze werden uitgewerkt? Willen ze meer van hen zien in deel 2? 

Silke: "De bijpersonages hadden voor mij wat meer uitgewerkt mogen worden; Zeker omdat de schrijfster hen wel interessante verhaallijnen toekent. Jammer dat ze er verder niets mee doet. Zo blijven ze een beetje kartonnen figuurtjes op een theaterpodium, waar ze eigenlijk een actieve rol hadden moeten spelen."

Lotte: "Er is niet heel diep in gegaan op de levens van de bijpersonages. Degene die bij mij nog het meeste opriep was Ansel. Ik ben dan ook wel benieuwd wat er van hem terecht gaat komen en of we nog meer van hem gaan horen in het vervolg."

Martina: "Ik ben heel erg benieuwd naar het tweede deel en of de bijpersonages dan een grotere rol gaan krijgen. Ik moet me aansluiten bij de rest: De bijpersonages worden niet bepaald goed uitgewerkt (gemiste kans) omdat zoals Silke al zegt, deze personages hebben aardig interessante verhaallijnen. Ik ben dan vooral benieuwd naar Coco, vanwege de heksenkring en het bloedheks zijn. Ook ben ik nog niet helemaal tevreden met Célie, over haar wil ik ook graag nog meer weten."

De worldbuilding en magie

Dit debuutboek introduceert een nieuwe wereld waarin heksen en chasseurs bestaan. Er worden veel Franse woorden en invloeden gebruikt. Wat vonden de deelnemers van de worldbuilding?

Elke: "Ik vond de worldbuilding redelijk vlak. Er wordt met termen gestrooid over verschillende heksen, maar de wereld wordt nergens eigenlijk 'beschreven'. Ik kon me niet goed een voorstelling maken van de wereld waarin Lou en Reid in leefden, waardoor ik het af en toe moeilijk vond om te visualiseren wat ik nu eigenlijk aan het lezen was."

Esther: "De wereld had naar mijn mening wat uitgebreider beschreven mogen worden. Het bleef allemaal wat oppervlakkig. Misschien dat dit in het tweede deel meer aan bod komt. Ik hoop het! Desalniettemin was het verhaal wel goed te volgen, dus ik heb er verder geen ‘last’ van gehad."

Zelda: "De sfeer van het boek vond ik ronduit prachtig. Waar ze zijn, in een eind 19e/begin 20e eeuws aanvoelende omgeving, vond ik heerlijk. Je rook de straten, je hoorde het geroezemoes van mensen toen de heksen in aantocht waren, de etiquette van die era."


Dit boek introduceert verscheidene magiesystemen die de verschillende soorten heksen hebben. De Dames Blanches gebruiken bijvoorbeeld de natuur en de omgeving om zich heen om magie aan te onttrekken terwijl de Dames Rouges hun eigen bloed gebruiken. Wat vonden de deelnemers van de magie in het boek?

Manon: "Ik vond het leuk dat er heksen zijn met verschillend soorten magie. Er mocht hier wel wat meer uitgebreider over geschreven worden. Het werd een beetje afgeraffeld. Wel denk ik dat in het tweede boek het meer duidelijk is wat Bloedheksen nou precies kunnen doen. Verder werd er niet zoveel gezegd wat iedere heks nu precies kon met haar magie. Dus ik hoop dat niet alleen de bloedheksen naar voorkomen maar ook dat er wat meer aandacht word besteed aan de algemeenheid van de magie van de verschillende heksen stammen."

Manuela: "De magiesystemen zijn, voor zover ze besproken werden, goed te volgen. Waar Coco's magie vooral van binnenuit komt (bloed), vereist Lou's magie een prijs. In de natuur is alles in balans en dat merk je aan Lou's krachten ook. Dat vond ik erg mooi en geloofwaardiger."

Cindy: "De verschillende soorten magie hadden wat mij betreft beter uit de verf mogen komen. Voor mij blijft het wat aan de oppervlakte.  Het idee erachter dat iedereen zijn eigen manier van het omgaan met de magie heeft, vind ik een prima gegeven. Zo wordt het meer gekoppeld aan de persoon, maar ik denk dat de auteur het daarmee voor zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt."

De schrijfstijl en vertelperspectieven

Dit boek is het debuut van Shelby Mahurin. Dat in gedacten houdend, wat vonden de deelnemers van haar schrijfstijl? En wat vonden ze van de keuze om voor het ik-perspectief te kiezen met hoofdpersonen?

Laurie: "Ik vind de schrijfstijl van Mahurin prettig, het boek las goed door. De vertelperspectieven waren ook goed zoals deze nu zijn, derde persoon enkelvoud had niet bij het verhaal gepast. Naast Lou lezen we ook vanuit Reid en daardoor zie je hem zichzelf echt ontwikkelen. Hij leert meer open te staan voor andere denkbeelden en nu zie je dat ook, als het verhaal alleen vanuit Lou verteld zou worden zou je dit waarschijnlijk minder ervaren."

Dorien: "Ik vind de schrijfstijl echt heel fijn. Ik kan mijn vinger er niet helemaal op leggen wat dat is. Maar het boek leest super fijn!
Ik vind het wisselende perspectief zeker iets extra's toevoegen omdat je op deze manier van beide kanten het verhaal mee krijgt en vanuit beider perspectief de relatie ziet groeien. Wat is soms wel verwarrend vind is dat het niet een om een is of gelijk verdeeld. Soms zijn er best een aantal hoofdstukken vanuit het perspectief van Lou geschreven, en dan ineens weer een vanuit het perspectief van Reid, en daar moet ik dan echt wel weer even aan wennen."

Priscilla: "Ik vond de schrijfstijl heerlijk, al moest ik wennen aan het taalgebruik. Er zal wel voldoende spanning en dynamiek in wat het verhaal niet saai maakte. Ik vond [het gekozen vertelperspectief] enorm aanspreken en bij mij zorgde het er voor dat ik mij beter kon inleven in het verhaal en de personages!"

De verwachtingen 

Wat waren de verwachtingen voor dit boek en zijn ze uitgekomen? Wat verwachten de deelnemers bovendien van deel 2?

Esther: "Ik probeer altijd met zo min mogelijk verwachtingen een boek in te duiken. Maar ik verwachtte een fantasyverhaal waar zich een ingewikkelde (verboden)liefde in gaat ontwikkelen. Wat dat betreft waren mijn verwachtingen juist. Ik verwachtte verder een iets oppervlakkiger verhaal, maar dat was onjuist. Dit boek bevat best veel diepgang."

Zelda: "Nu het eerste boek achter de rug is, probeer ik nog steeds mijn verwachtingen zo laag mogelijk te houden. Het tweede boek kan nog alle kanten opgaan, hoewel natuurlijk het eerste boek voldoende hints bevat waarover het tweede boek over zou gaan. En ik geef het rustig toe: Ik ben verliefd op Lou en Reid en ik hoop dat zij een grote rol blijven spelen in het tweede boek."

Minca: "De sfeer van het verhaal zoals ik die verwacht had (naar aanleiding van de kaft) is zeker uitgekomen. Zelfs wat meer dan ik had gedacht. Verder had ik niet echt bepaalde verwachtingen van het verhaal, behalve dat de relatie tussen Lou en Reid waarschijnlijk ingewikkeld zou zijn maar gaande het verhaal zou opbloeien en dat is dus ook gebeurd. Aan de ene kant is het dus wel al te voorspellen, maar dat vind ik niet zo erg. Het tweede deel verwacht ik ongeveer hetzelfde van maar dan iets meer diepgang in bepaalde personages die dit keer niet zo gedetailleerd uitgewerkt zijn. Hopelijk komt er ook wat meer magie in voor, want dat was in dit boek voornamelijk aan het eind pas echt aan de orde."

Eindoordeel

Tijd voor het eindoordeel! Hier komt het allemaal op neer: hoeveel sterren gaven de deelnemers dit boek?

Cindy: "Verwacht als lezer geen hogere fantasy, maar een heerlijk geromantiseerd fantasy-verhaal over goed en kwaad en liefde en dan zit je helemaal goed." (4 sterren)

Zelda: "Veel elementen waar ik van hou als Fantasy liefhebber kun je vinden in dit verhaal." (5 sterren)

Elise: "Ik heb enorm genoten van dit boek en had het naar mijn gevoel veel te snel uit." (4 sterren)

Do: "Al met al vond ik Serpent and Dove een erg vermakelijk boek met fijne personages en interessante thema’s. Ik ben erg benieuwd naar deel twee, want ik wil zeker meer te weten komen over Lou en Reid." (4 sterren)

Minca: "Een heerlijk verhaal om bij weg te dromen, je eigen wereld even helemaal te kunnen vergeten. Je kunt je verwonderen over gebruiken en gebeurtenissen van andere personages in een magische maar ook bedrieglijke wereld." (4,5 sterren)

Lotte: "Een mix van liefde, haat, verdeeldheid, onbegrip, vooroordelen, vriendschap en familie." (4 sterren)

Roxanne: "Het boek heeft me gegrepen vanaf de eerste pagina en ik kon het boek moeilijk wegleggen. Het is een fantasierijk boek met een goede romantiek en heerlijke plottwists!" (5 sterren)

Dorien: "Dit boek is zeker aan te raden voor mensen die normaal hun boeken zoeken in de feelgood hoek en de fanatasy overslaan." (4 sterren)

Manuela: "Serpent & Dove is een prachtig verhaal vol avontuur, liefde en onvoorspelbare bondgenoten. Van begin tot eind heb ik genoten van dit spannende verhaal." (4 sterren)

Demi: ""Serpent & Dove is een heel fijn boek en een goed debuut. Lou en Reid zijn leuke en goed uitgewerkte personages, maar ik had graag wat meer actie en worldbuilding gezien." (4 sterren)

Elke: "Serpent & Dove gaat over een allesoverstijgende romance tussen twee vijanden, waardoor het boek op dat vlak slaagt. Echter, als fantasy-YA, mist het de diepgang die nodig is om een geweldige fantasievolle wereld op te zetten met complexe bijpersonages, waardoor het nét niet perfect is." (3,5 sterren)

Laurie: "Er gebeurt in eerste instantie niet veel, althans, zo lijkt het. Hoewel Serpent & Dove pas bij het tweede deel echt goed op stoom kwam blijken de eerdere gebeurtenissen toch een belangrijke rol te spelen in het verhaal. Langzaam maar zeker leer je meer over de personages en gaan er puzzelstukjes op hun plaats vallen." (5 sterren)

Manon: "Neem een kijkje in deze fantasie wereld en laat je meeslepen in het verhaal van Lou en Reid. Een verhaal vol religie, liefde, haat, veraad en nog veel en veel meer." (4 sterren)

Priscilla: "Shelby weet de spanning in het verhaal enorm goed op te bouwen en de ontwikkelingen in de relatie tussen de hoofdpersonages vond ik persoonlijk heel gaaf!" (4 sterren)

Silke: "Allebei hebben intense vriendschapsbanden die door de gebeurtenissen in het boek behoorlijk onder druk komen te staan. De manier waarop getoond werd dat ware vriendschap de sleutel tot succes is bepaalde voor mij persoonlijk een groot stuk van het verhaal." (5 sterren)

Esther: “Een magisch verhaal over twee vijanden die de liefde bij elkaar vinden." (4 sterren)

Waardering

De uiteindelijke gemiddelde waardering voor dit boek in deze leesclub was 4,2 sterren! Eén persoon gaf 3,5 sterren, tien mensen gaven vier sterren, één 4,5 sterren, en vier vijf sterren.



Reacties op: Eindverslag: Een romantisch debuut met heksen en jagers

Meer informatie

Gerelateerd