7x Elfen

op 07 september 2017 door

Elfen... vergeet schattige kleine wezentjes die bevallig uit bloemkelkjes nippen. Vergeet kinderfantasietjes over onschuld, bijtjes als huisdier houden en vlindervleugeltjes. Heel wat fantasy-auteurs hebben hun inspiratie gezocht en gevonden in de oude sagen over sidhe, kelpies, het Heilige en Onheilige hof, aelfen en álfar. En natuurlijk hebben ze daar zo hun eigen draai aan gegeven, zodat we nu boeken kunnen lezen over hele interessante, originele en vooral grillige en bizarre personages. Of je je elfen nu mysterieus en vol schoonheid en prachtige gaven wilt, of verraderlijk, eigenzinnig en ongeremd, fantasy heeft voor iedere smaak de geschikte elf.

1. Drakenelfen van Bernhard Hennen

c1b118beb951cda9a2090ca0546a2890.jpegDrakenelfen zijn elfen in dienst van de hemelslangen, de oudste draken die zeer intelligent zijn en grote macht hebben. Zij worden door de draken geselecteerd en zijn vaak buitenstaanders of zelfs de uitgestotenen. Zij komen als leerling in het witte of het blauwe paleis. Na afronding van hun opleiding en als zij alle testen met succes afronden, voeren zij opdrachten uit voor de hemelslang aan wie zij trouw hebben gezworen. Een van de Drakenelfen is Gonvalon. We maken kennis met hem in Drakenelfen 1- De gevallen koning .Hij is in dienst van de Gouden draak en heeft vele leerlingen onder zijn hoede gehad. Gonvalon is de geliefde zwaardmeester van Nandalee, een jageres met elfenbloed die het vertrouwen wint van Nachtadem, de oudste der hemelslangen. Zij wordt in opdracht van de hemelslangen op pad gestuurd als huurmoordenares. Volgens een voorspelling van de Gouden Draak, zou zij degene zijn die Nachtadem om het leven brengt. Het verhaal van Gonvalon en Nandalee gaat verder in Drakenelfen 2- Het groene licht en Drakenelfen 3 -De diepe stad

2. Rolf Molenbeek uit 'De openbaringen van Riyria' van Michael Sullivan

Rolf Molenbeek is een half-elf die eruitziet als een gewoon mens maar beschikt over de zintuigen van een elf. Hij kan heel ver zien, zijn gehoor is buitengewoon scherp, hij is behendig en een uitstekende klimmer. Hij is ook erg cynisch, pessimistisch en wantrouwend geworden door de manier waarop is hij opgegroeid. Na zijn geboorte werd hij in de steek gelaten en hij groeide op in de straten van Ratibor, de gewelddadige hoofdstad van het koninkrijk Rhenydd. Als snel maakte hij carrière als dief en later werd hij huurmoordenaar bij het dievengilde. Door verraad van een van zijn bendeleden verbleef hij tweeëneenhalf jaar in de gevangenis waaruit hij gered werd door een oude tovenaar. Deze bracht hem in contact met Hadriaan Zwartwater, een zeer deskundige zwaardvechter. Sindsdien vormen beiden het beruchte oplichters-en roversduo Riyria dat zich voor elke klus laat inhuren mits er voldoende rinkelende goudstukken tegenover staan. Tegen hun zin raken zij betrokken bij een complot tegen het koningshuis. Zij redden de troonopvolger , beleven vele avonturen en raken steeds meer verwikkeld in politiek gekonkel.

De serie 'De openbaringen van Riyria’ van Michael Sullivan bestaat uit zes boeken. In Het Koningscomplot maken we kennis met het duo zonder dat we veel over hun achtergrond te weten komen. Het verhaal sleept ons mee en de spannende avonturen worden met veel humor en grapjes verteld. Pas in De opkomst van Nyprhon krijgen we meer achtergrondinformatie. De personages krijgen elk opvolgend deel wat meer diepgang en Rolf en Hadriaan blijken uiteindelijk een stuk belangrijker te zijn dan ze zelf denken.

3. Elfin Leandra de Girancourt uit de serie ’Het geheim van Askir’ van Richard Schwartz

e1faa5fbf8a362618b1bcf720ec9f65a.pngHeerser Kolaron van het Rijk Thalak dient een Kwade God en heeft al meerdere koninkrijken veroverd. Nu belegert hij het elfenrijk Ilian en dreigt alle elfen te doden.
Elfenkoningin Eleanor heeft haar vertrouwelinge Leandra op queeste gestuurd om een bondgenootschap met het mythische rijk Askir te sluiten. Alleen de koningin gelooft dat Askir werkelijk bestaat en ze hoopt dat het de elfen te hulp zal schieten in hun strijd tegen Kolaron. Nadat Leandra zweert dat ze Kolaron tot het eind toe zal bestrijden geeft Koningin Eleanor haar het magische banzwaard Steenhart, dat ook wel het zwaard der Gerechtigheid wordt genoemd.

Als het eerste boek De Eerste Hoorn van start gaat, stapt de 28-jarige Leandra tijdens een hevige sneeuwbui een herberg binnen. Daar maakt zij kennis met Havald die later haar minnaar zal worden. Samen beleven zij in hun zoektocht naar Askir vele avonturen.
Leandra heeft elfenbloed en blijkt ook bedreven te zijn in de kunst van de magie. Ze is zo wit als een albino en heeft violetkleurige ogen. Haar naam betekent de dappere en ze denkt dat ze geboren is in het hertogdom Vlamen. Ze weet echter niet zoveel over haar afkomst want in de vervolgserie ‘De Godenoorlogen’ en in de nog niet vertaalde delen komt Leandra erachter dat zij meer is dan een elfin met magische krachten. Bovendien blijkt zij toch niet uit Vlamen afkomstig te zijn. Is zij degene waar de profetieën over spreken? Is zij de verlosser die de wereld van het Kwaad kan bevrijden?

4. Hearthstone uit de serie 'Magnus Chase' van Rick Riordan

Rick Riordan staat bekend om zijn YA-series over kinderen die een god als ouder hebben. Zo is er Percy Jackson, over kinderen die een Griekse God als ouder hebben en op allerlei gevaarlijke queesten gaan. Maar sinds kort is er ook een serie over kinderen die van een Noorse god afstammen. Magnus Chase komt erachter dat zijn vader Frey is, de god van de lente. Daarvoor heeft hij een tijdlang op straat gezworven samen met twee andere daklozen - Blitz en Hearthstone. Later komt de lezer erachter dat deze twee in feite een dwerg en een elf zijn die Magnus beschermden. 

Hearthstone is geen doorsnee elf. Hij is doof en gebruikt gebarentaal om met Blitz en Magnus te communiceren. Liplezen kan hij ook, maar daar heeft hij wel al zijn concentratie voor nodig. Door deze handicap wordt hij als 'imperfect' gezien door de andere elfen in Alfheim, de thuiswereld van de elfen. Hij is verstoten door zijn eigen familie, maar dankzij Blitz en Magnus heeft hij een veel betere familie gekregen. Zelfs toen hij de keuze had zijn gehoor terug te krijgen en dus geaccepteerd te worden door zijn volk koos Hearthstone er liever voor om magie te leren beoefenen. Door middel van runestenen gebruikt hij deze magie, maar elke keer wanneer hij haar gebruikt slokt dat zijn energie op. 

Elfen worden vaak gezien als het evenbeeld van perfectie en schoonheid, maar Hearthstone laat zien dat zijn handicap hem er niet van weerhoudt zijn leven zo gewoon mogelijk te leiden en zijn vrienden te helpen wanneer ze hem nodig hebben. Hij laat zien dat het oké is om anders te zijn en dat het je niet minder maakt dan wie dan ook.

5. De Sidhé uit The Call van Peadar O'Guilin

6b91907405c715ceaba8c535541f7c57.jpgElfen zijn (gelukkig maar) lang niet altijd mysterieuze wezens met een albasten huidje. Maar Peadar O'Guilin maakt het in zijn The Call wel heel erg bont: zijn elfen, de sidhé, zijn gruwelijke wezens en ze zijn uit op wraak.... op ons.
Dat komt omdat wij mensen hen lang geleden in een valse overeenkomst gelokt hebben waardoor ze verbannen werden naar het elfenrijk, en nee, het is daar niet zo mooi als we allemaal denken.

In The Call is het de elfen gelukt om Ierland te isoleren van de rest van de wereld, en vervolgens iedere tiener op de proef te stellen door hem een paar minuten lang in Elfenland te laten overleven....
Dat levert gruwelijke scenes op want elfen zijn in al hun blijmoedige speelsheid ongelofelijk sadistisch. Ze jagen nietsontziend op de tieners in het bizarre landschap van Elfenland. Hun vermogen om menselijk vlees te vervormen alsof ze beeldhouwen, levert samen met hun creatieve gaven echt de meest huiveringwekkende scenes op. Alles in het leven van de jeugd staat in het teken van het overleven van drie angstaanjagende minuten, maar of zij die terugkeren nou zoveel beter af zijn?
The Call, kun jij de oproep aan?

6. De elfen van Tolkien

In de ban van de ring, Tolkien: voor veel mensen staat dat gelijk aan dé elf. Een prachtig, magisch volk dat ver verheven is boven de gewone stervelingen.
Zo heeft Tolkien ze ook bedoeld: hij zag de Elfen, of Quendi, als een soort betere versie van de mens, vrij van de beslommeringen die ons minder dan volmaakt maken.
Elfen zijn dan ook wijzer, mooier en leven langer dan wij.

Tolkiens verheerlijking van mensen via zijn elfen toont ons veel over zijn opvattingen en de moraal van die tijd: ze zijn monogaam, vinden sex iets speciaals en intiems omdat je er kindertjes mee maakt, sex voor het huwelijk is ongehoord en als ze eenmaal kinderen hebben verdwijnt hun libido als sneeuw voor de zon. Het familieleven en de opvoeding van hun kinderen is voor elfen ontzettend belangrijk.
Het is trouwens onmogelijk voor een elf om verkracht te worden, want ver voor die tijd sterft deze van pure ontzetting. Op die manier blijft een elf het pure vertegenwoordigen.

Volgens Tolkiens overleveringen zouden de Orks trouwens ook uit elfen gemaakt zijn. Vlak na het ontstaan van het ras zou een kwade macht (Morgoth) elfen gekidnapt hebben om ze in Orks te veranderen. En ook zijn de elfen deels schuldig aan de problemen van Midden-Aarde: zij hebben immers de Ringen gemaakt om te voorkomen dat hun landen zouden vervagen. Volmaakt? Hm, misschien bestaat er niet zoiets....

7. 'Merry Gentry' van Laurell K. Hamilton

6c6d1240d2b0c593acd2a7c935820c2b.jpgDe elfen uit de 'Merry Gentry'-verhalen van Laurell K. Hamilton zijn het beste te omschrijven als een losgeslagen zootje ongeregeld. Hamilton heeft haar eigen draai gegeven aan de oude Sidhé-verhalen, waarbij ook zij de creatieve, verraderlijke, en gruwelijke elementen uit oude Schotse sagen gebruikt om haar elfen op te baseren. Merry Gentry probeert aan haar achtergrond in het Onheilige hof (waar de lelijke en zelfs monsterachtige elfen zich in verenigen) te ontkomen door undercover als detective te werken in de VS. Beetje lastig wel als je tante de Koningin van Lucht en Duisternis is, en haar hele Onheilige hof achter je aanstuurt.

Voor de sidhé speelt seks een grote rol bij het ontluiken van hun krachten, dus aan erotiek ontbreekt het niet in de boeken. Verder zien we hier net als in The Call de meer bizarre kanten van het Elfenrijk: zo ontdekt Merry de gave om vlees te vervormen, waardoor ze haar vijanden in een binnenstebuiten gekeerde bal van huid en vlees kan veranderen. En dat is dan toch weer handig als je zoveel vijanden maakt.
De hele 'Merry Gentry'-serie bestaat uit 9 delen en is echt een aanrader voor wie van originele urban fantasy met een amereus tintje houdt. Helaas zijn maar twee van de boeken vertaald naar het Nederlands.

Welke elf is jouw favoriet?Reacties op: 7x Elfen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bernhard Hennen

Bernhard Hennen

Bernhard Hennen is een Duits schrijver van fantasy. Hij is met name bekend ...

Michael J. Sullivan

Michael J. Sullivan

Michael J. Sullivan, geboren en getogen in Detroit, Michigan, begon zijn carri&e...

Richard Schwartz

Richard Schwartz

Richard Schwartz werd in Frankfurt geboren en wilde graag vliegtuigbouwer w...

Rick Riordan

Rick Riordan

Rick Riordan won voor zijn thrillers al de drie belangrijkste prijzen in het gen...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...