Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Inhoudsopgave

op 29 mei 2023 door

Inhoudsopgave Scifi & Fantasy Club

Awards

Hebban SF & Fantasy Clubprijs 2018


Favoriete boek van het jaar

Aan het eind van het jaar blikken we samen met jullie terug op alle fantastische boeken die we dat jaar gelezen hebben. Van welk boek hebben we het meest genoten? Welk boek sprak het meest tot de verbeelding, maakte de diepste emoties los, gaf de beste verrassingen tijdens het lezen of liet ons nog weken nasidderen? Welk boek raad je iedereen aan? Elk boek dat je het afgelopen jaar gelezen hebt mag meedoen, of het al jaren oud of net gepubliceerd is en of het nou Nederlandstalig of anderstalig is (in tegenstelling tot bij de Clubprijs, waarbij enkel nieuwe Nederlandstalige boeken genomineerd mogen worden).


Boekbesprekingen: Duorecensies

Twee van ons lezen een boek en gaan met elkaar in gesprek over hun leeservaring. Is het boek de moeite waard?


Boekbesprekingen: Genre Melanges

Enkele lezers van twee of meer Hebban Clubs lezen hetzelfde boek en beoordelen of het een goede melange van genres is.

Boekbesprekingen: Het Oordeel

Drie of meer lezers vellen Het Oordeel. Móét je dit boek lezen? Of kun je het beter niet kopen?

Boekbesprekingen: Hot or Not

Voor de redactionele Hot or Not-artikels  vellen vijf van ons een keihard oordeel : Hot, or Not?


Boekbesprekingen: Individueel

In deze reeks bespreekt een clublid een (nieuw) boek uit een reeks.


Lees mee!

In onze meeleesreeksen kun je zelf ook aansluiten. Minstens twee van ons lezen een boek of serie en gaan in gesprek over de leeservaring. We nodigen je uit om gezellig mee te praten!


Boeken in Beeld

Welke verfilmingen van boeken uit onze genres draaien binnenkort in de bioscoop of zijn te zien op Netflix?

Boekentips

Durf je aan de hand van een paar woorden een boekentip van ons te krijgen?

Of vraag een boekentip bij ons aan via de Hebban Boekentipper.


Boek versus...

Serie

Film

Game


Grafisch versus Gewoon

De boekenkast van...

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe de boekenkasten van de leden Scifi- & Fantasyclub eruitzien? In elk artikel uit deze reeks vertelt een van ons over zijn of haar boekenkast. Foto's van de boeken mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Kun jij raden van wie welke kast is?


Book Talk

Reageer op een vraag/stelling.


Buitengewoon

In de rubriek Buitengewoon kun je kennismaken met boeken die in twee genres vallen.


Club & Co

De leden van de Hebban Scifi- en Fantasyclub gaan in gesprek met vrienden, familie en volgers van de Spot over sciencefiction- en fantasyboeken.

Club van Toen

In 2017 vertelden we jullie elke maand in de Club van Toen welke herinneringen we hebben aan lezen en welke boeken uit onze jeugd ons het meest zijn bijgebleven.


Evenementen

Af en toe doen we verslag van evenementen die we bezocht hebben. Wil je weten welke evenementen je er nog aankomen? Bekijk onze evenementenkalender.


Fantastisch Kort

Ook in de fantastische genres worden heel wat goede korte verhalen geschreven. Maar hoe vind je die? Ter ere van de Week van het Korte Verhaal 2018 hebben wij een aantal toptienverhalen van belangrijke genrewedstrijden voor jullie bij elkaar gezocht.


Fantastische beesten en waar ze te vinden


Flix Fever

Lang leve Netflix! In de serie Flix Fever zetten we op een rijtje welke op boeken gebaseerde sciencefiction-, fantasy- en horrorfilms en -series je niet mag missen.


Genres

In deze artikelreeks duiken we in een subgenre. Wat maakt dit subgenre bijzonder en welke boeken moet je gelezen hebben?

Interviews


In de ban van...

De leden van de Sciencefiction- en Fantasyclub hebben natuurlijk hun favoriete schrijvers. In deze artikelsreeks vertellen wij van wie wij in de ban zijn.


Jack Vance-project

Jack Vance was een van de bekendste schrijvers van verbeeldingsliteratuur van de twintigste eeuw. Hij schreef (soms een mix van) sciencefiction en fantasy en publiceerde tientallen boeken en korte verhalen. Vijf jaar na zijn dood maken wij (opnieuw) kennis met zijn werk.

Klassiekers

Ook in onze genres zijn er natuurlijk veel klassiekers. We zetten er enkele voor je op een rijtje.


Leesclubs

In onze leesclubs lezen we samen een boek en delen we onze leeservaringen op deze Spot. Om het nieuwe boek te kiezen houden we een poll waarbij je kunt stemmen op een van de drie of vier boeken uit het genre dat die maand centraal staat.


Lezen voor de lijst

Voor liefhebbers van verbeeldingsliteratuur kan het lastig zijn om leuke boeken te vinden die gelezen mogen worden voor de literatuurlijst. Wij zetten een aantal boeken op een rijtje waar jij én je docent blij van worden.


Magic Monday

Elke maand bespreken we een magische boekenwereld.


Magische 7

In deze maandelijks artikelreeks zetten we 7 magische volken, gebeurtenissen of boeken op een rijtje, van draken tot dwergen.


Magische bibliotheken

Bibliotheken zijn magische plekken voor elke boekenliefhebber, maar sommige zijn net wat bijzonderder dan andere. In deze minireeks vertellen we je over bijzondere bibliotheken uit de fantasyboekenwereld.


Nieuwe boeken / In de kijker

Welke nieuwe boeken mag je niet missen?


Overig


Quizzen


Reading Challenge 2019Reading Challenge 2018


Reading Challenge 2017


Thema-artikels


Themaweek Week van het Korte Verhaal 2019

Veel mensen lezen enkel dikke boeken en lijvige reeksen terwijl er ook veel schrijvers zijn die fantastische korte verhalen schrijven. In de Week van het Korte Verhaal besteedden we daarom aandacht aan het korte verhaal.Themamaand November Nedermaand 2018

Om al die fantastische oorspronkelijk Nederlandstalige pareltjes ook eens in de schijnwerpers te zetten, organiseerden wij de November Nedermaand. Tijdens deze maand plaatsten we artikels over oorspronkelijk Nederlandstalige fantasyboeken: recensies, een interview, leestips en nog veel meer!Themaweek Week van het Beeldverhaal 2019Themaweek Week van het Beeldverhaal 2018

Na een succesvolle eerste editie organiseren we ook in 2018 weer een Week van het Beeldverhaal. Van 1 tot en met 7 juli staat de SFF-spot op Hebban wederom in het teken van het getekende verhaal. Dit jaar pakken we het zelfs nog groter aan dan vorig jaar: ook de andere Spots besteden aandacht aan stripboeken, graphic novels, comics en aanverwanten.

Themaweek Week van het Beeldverhaal 2017

Van 28 juni tot en met 4 juli 2017 organiseerde de Genreclub voor Sciencefiction en Fantasy de Week van het Beeldverhaal. Tijdens deze week stonden strips en graphic novels met een fantastisch tintje centraal op onze Spot.


Themamaand Nederland Leest Oktober 2017 - Robotica

In 2017 was 'Robotica' het thema van Nederland Leest. Wij doken in de stellingen over dit onderwerp, lazen het geschenkboekje Ik, robot van Isaac Asimov en verzamelden natuurlijk de leukste verhalen over robots en AI's.

Themaweek Kinderboekenweek 2017 - Gruwelijk eng

In 2017 was de Kinderboekenweek Gruwelijk Eng. Griezel je mee?


Undercover / Cover-up / Uncovered / Wie van de drie?

Wat als je de cover van een boek niet kon zien? Wat als je alleen de achterflaptekst mocht lezen? Welk boek zou je dan kiezen?


Wat als je alleen de cover van een boek kon zien? Wat als je de achterflaptekst niet mocht lezen? Welk boek zou je dan interessant vinden?


Wat als je alleen enkel de eerste zin, alinea of pagina van een boek zou mogen lezen? Zou je dan verder willen lezen?


Benieuwd geworden naar de boeken uit onze Undercovers en Cover-ups? Kom er in deze reeks achter of het boek dat je blind koos echt iets voor jou is.

Kun je aan de cover kunt zien tot welk genre een boek behoort? Weet jij het sciencefiction-, fantasy- of horrorboek eruit te pikken puur op basis van de cover?


Verhalenwevers

Verhalenwevers biedt een podium aan talent van eigen bodem. Om de week weeft een Nederlandse of Vlaamse auteur een stukje aan dit vervolgverhaal. In een wereld waarin metaal verdwenen is en hout leeft is een moeder op zoek naar haar zoon en is een man met een stenen hart tot alles bereid om de macht te grijpen.

Wat lees je na...

Kun je geen genoeg krijgen van een bepaalde boekenserie en ben je op zoek naar een boek dat erop lijkt? Wij laten je zien wat je volgende favoriet zou kunnen worden.

What sub?

Fantasy kent een enorm aantal interessante subgenres. Welke subgenres zijn er, wat houden ze in en welke boeken binnen dat subgenre moet je vooral lezen? In What sub? nemen we jullie maandelijks mee op reis door de wondere wereld van de subgenres van fantasy.


De SFF-club gaat op vakantie en neemt mee... (zomer 2019)

De zomer, dé tijd van het jaar waarin je lekker veel tijd hebt om te lezen. Wij vertellen welke boeken wij meenemen op vakantie.


De SFF-club gaat op vakantie en neemt mee... (zomer 2018)

De zomer, dé tijd van het jaar waarin je lekker veel tijd hebt om te lezen. Wij vertellen welke boeken wij meenemen op vakantie.


De SFF-club gaat op vakantie en neemt mee... (zomer 2017)

De zomer, dé tijd van het jaar waarin je lekker veel tijd hebt om te lezen. Wij vertellen welke boeken wij meenemen op vakantie.

7x Fantastische LGBTQ+ karaktersReacties op: Inhoudsopgave

Meer informatie