Fantastisch Kort II

op 24 februari 2018 door

Vorige week was het de Week van het Korte Verhaal. Die willen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Want ook in de fantastische genres worden heel wat goede korte verhalen geschreven. Maar hoe vind je die?
In Nederland zijn er enkele wedstrijden waar de auteurs hun beste werk naar inzenden. Dit zijn De Harland Verhalenwedstrijd (eerder Paul Harland Prijs), Fantastels en Trek Sagae. Nieuwkomer op het toneel is Edge Zero. Jaren geleden waren er ook nog de Unleash Awards en de Fantasy Strijd Brugge.
Wij hebben een aantal toptienverhalen voor jullie bij elkaar gezocht. Een groot aantal daarvan is gratis te lezen. Als dit niet zo is, staat dit bij het verhaal.
Geniet van dit neusje van de zalm!


Vrouwe van Excalibur – Jaap Boekestein

In 2003 won Jaap Boekestein met Vrouwe van Excalibur de Harland Verhalenwedstrijd. Het begin van het verhaal is hier op Hebban te lezen. Het volledige verhaal staat in de bundel De geur van menselijkheid.
Een menselijke agent vindt op een ander continent een reddingscapsule van een verkenningsschip dat eeuwen geleden verdween. Tegen zijn orders in wekt hij de vrouw van de Oude Aarde die erin zit uit haar diepslaap.

fc9b0733b0b56c566d5e2c62e669b4b5.png

Hoe ik een moordenaar werd - Django Mathijssen

Als op BetaMadi de democratie wordt ingevoerd heeft Damina volgens een ambtenaar een baan nodig.
Hoe ik een moordenaar werd behaalde de vijfde plaats bij de allereerste Fantasy Strijd Brugge (toen nog de Grote Brugse Boekhandel Fantasy Award). Auteur Django Mathijssen won deze editie met zijn andere verhaal Diep gezonken. Beide zijn te lezen in Fantastisch Strijdtoneel I.

De vis in de fles - Thomas Olde Heuvelt

We hebben ook het winnende verhaal van de Harland Verhalenwedstrijd 2012 voor jullie gevonden. De vis in de fles is het tweede verhaal waarmee Thomas Olde Heuvelt deze wedstrijd won, nadat de jury in 2009 ook al niet om hem heen kon. En dat is nog niet alles. In 2015 werd de Engelse vertaling The Day the World Turned Upside Down als eerste vertaalde verhaal bekroond met een Hugo Award (voor beste novelette). De vis in de fles is hier op Hebban te lezen en staat net als De jongen die geen schaduw wierp in de bundel Om nooit te vergeten.
De wereld van Tobi staat twee keer in twee dagen op zijn kop. De eerste keer als zijn vriendin de relatie verbreekt, de tweede keer letterlijk, als de zwaartekracht zich omkeert. In een wereld waarin beneden boven is geworden gaat Tobi op zoek naar zijn ex om haar goudvis, die hij gered heeft door hem in een spacitroenfles - vis en citroen gaan prima samen - te stoppen, terug te brengen.

Die dag stond de wereld op z'n kop.

We wisten niet waarom het gebeurde. Sommigen van ons vroegen zich af of het aan ons lag. Of we tot de verkeerde goden hadden gebeden of de verkeerde dingen hadden gezegd. Maar dat was niet zo; de wereld stond alleen op z'n kop.

Pinnen in een ongure buurt - Corina Onderstijn & Ben Adriaanse

Pinnen in een ongure buurt stond in de top tien van de Unleash Awards van 2012.
De Nederlandse Simon gaat met zijn vrienden wat eten in een tentje in een buitenwijk van de stad. Als ze daar alleen cash blijken te kunnen betalen moet hij een eindje verderop gaan pinnen. Onderweg naar de pinautomaat raakt hij aan de praat met de vreemdste figuren. Wat maakt een buurt eigenlijk onguur?

’s Koonings Jaght – Anne West

Een gedeelde zevende plaats bij de Harland Verhalenwedstrijd van 2013 voor dit verhaal van Anne West.
Een prinses, een menselijke prooi en een koning op jacht.

Jaren achtereen was ze elke avond bij hem gekomen. Ze had verteld over haar leven, over de wereld buiten de stallen. Ze had getracht uit te leggen waar prooien vandaan kwamen.  Haar stem had getrild alsof het een gruweldaad was dat in de wet was vastgelegd dat elk echtpaar hun tweede zoon na de geboorte moest afstaan voor ’s Koonings Jaght. Ze had zich hardop afgevraagd wie zijn ouders waren en of ze die nog kon vinden. Hij kon zich geen voorstelling maken van ouders. Was het die vrouw die hem zo vol liefde had toegesproken toe ze hem instopte lang geleden? Hij wist het niet meer. Zijn enige concrete herinneringen waren de kooi en de opzichter. Zijn enige doel was de beste prooi worden. Beter nog dan Prooi 24 zodat de tijd die de opzichter in hem had gestoken niet voor niets was geweest.

c5c99859a5a92f834d27c72e76aeb47a.jpg

Valstrik - Johan Klein Haneveld

Een aantal verhalen van Johan Klein Haneveld zijn gebundeld in Conquistador. Alle verhalen spelen in hetzelfde universum, alleen in verschillende tijden. Van de oertijd tot de nabije toekomst, steeds staat de vraag wat het betekent om mens te zijn centraal. Een van de verhalen in deze bundel is Valstrik, dat in 2014 Trek Saegae won.

De Historie van een Helm - Wouter van Gorp

Alweer een verhaal dat een hoge notering wist te halen bij de Harland Verhalenwedstrijd. In 2016 was de vijfde plaats voor De historie van een helm van Wouter van Gorp.
Een helm, gemaakt door twaalf magiërs in opdracht van de Donkere Koning, waar mensen voor willen moorden omdat hij een bijzondere kracht zou bezitten. Maar weten de dragers ervan eigenlijk wel wat ze wensen?

“Wat zei de oude man, voordat hij stierf? De Ischrische magiër. Venedras. Jij was erbij toen de beul mijn bevel uitvoerde. Sprak hij laatste woorden?”

Het was een wijdverbreid bijgeloof dat magiërs met hun laatste woorden een vloek konden uitspreken.

“Hij sprak, mijn heer.” De stem van de kamerheer verraadde geen enkele emotie. Maar zijn vingers, die achter zijn rug klam over elkaar heen gleden, vertelden een ander verhaal.

De Donkere Koning wierp zijn dienaar een scherpe blik toe. “Hij sprak? Coherent? Heb je het onthouden?”

Na iedere vraag knikte de kamerheer kort. “Hij zei: ‘De helm zal doen wat de drager ervan verlangt. Maar niet méér dan dat.’”

De droom - Johan Klein Haneveld

Nog een verhaal van Johan Klein Haneveld. De droom won de derde prijs bij Fantastels 2015. Vanaf september is het te lezen in zijn nieuwe bundel Het teken in de lucht.

Tijdschrift Wonderwaan - diverse auteurs

Een ware goudmijn is Wonderwaan 39 met daarin alle Edge Zerowinnaars van 2015. PDF-formaat. In de bundel zijn onder meer de verhalen Hart van steen van Rik Raven, Koningin van Mars van Peter Kaptein en Op een veld van zilveren manen van Tais Teng opgenomen.
Bekend en minder bekend talent van eigen bodem.

Edge Zero is ook verkrijgbaar als E-bookversie 


Meer Fantastisch Kort vind je in het eerste deel van dit drieluik over korte verhalen. Volgende week het laatste deel. Weet jij nog ergens een mooi kort verhaal dat we op internet (gratis) kunnen lezen, aarzel dan niet hieronder een linkje te plaatsen. De lezers zullen je dankbaar zijn!Reacties op: Fantastisch Kort II

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein

Jaap Boekestein schrijft fantasy, science fiction, horror, thriller, kinderboeke...

Django Mathijsen

Django Mathijsen

Django Mathijsen uit Geleen is jazzorganist, TU/e-ingenieur en wetenschapsjourna...

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...

Anne West

Anne West

Anne West is auteur van de Fantasyseries 'De Macht van het Zwaard' en 'De Koning...

Gesponsorde boeken