Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week van het Korte Verhaal: Verhalenwedstrijden II

op 16 februari 2019 door

Als je graag korte verhalen leest en je wil weten welke auteurs je in de gaten moet houden dan kan het geen kwaad de uitslagenlijsten van grote verhalenwedstrijden eens te bekijken. In de top-20 vinden we regelmatig dezelfde namen terug en dat is natuurlijk geen toeval. Schrijvers die vaak hoog eindigen zijn gewoon erg goed en het is dus zeer de moeite waard enkele van hun verhalen op te zoeken. In deze tweedelige reeks besteden we aandacht aan verhalenwedstrijden en hun winnaars én organisatoren. Eerder kon je al lezen over enkele wedstrijden die helaas niet meer bestaan. Vandaag de ‘wedstrijden van nu’: een oude reus, een wedstrijd die al een paar jaar bestaat en drie nieuwe initiatieven.


Harland Awards Verhalenwedstrijd

De Harland Awards Verhalenwedstrijd komt voort uit een wedstrijd uit 1976 en wordt sindsdien vrijwel elk jaar uitgereikt. Aanvankelijk werd deze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische verhaal van maximaal 10.000 woorden (in de huidige editie is dat aangepast naar 7500 woorden) de King Kong Award genoemd. In 1996 werd de naam veranderd in Millennium Prijs, omdat dit geloofwaardiger zou klinken. Zo heette de prijs tot 2004. Na het overlijden van Paul Harland, die de wedstrijd meerdere keren gejureerd, georganiseerd en gewonnen had, werd de prijs naar hem vernoemd en stond hij jaren bekend als de Paul Harland Prijs. In 2015 werd dat weer veranderd in de huidige naam: de Harland Awards Verhalenwedstrijd.
Zo veel namen, zo veel organisatoren. De prijs werd voor het eerst uitgereikt door Rob Vooren, die ook de eerste naam bedacht en die er een tijdelijk (en onregelmatig verschijnend) magazine aan koppelde. In de jaren erna was hij meestal betrokken bij de wedstrijd. In 1987 nam een roulerend collectief de taak over. Onder andere Dirk Bontes is in de jaren daarna betrokken geweest bij de organisatie. Vanaf 2011 is de organisatie in handen van de Stichting Fantastisch Genre en hebben onder andere Martijn Lindeboom, Floris Kleijne en Esther Scherpenisse zich ermee bezig gehouden. Dit jaar bestaat het team uit Mariska Reniers en Lisa Kuijvenhoven.
Inzenden voor de Harland Awards Verhalenwedstrijd kan altijd in het najaar. Afgelopen jaar was de deadline 31 oktober. De winnaar van deze editie wordt bekendgemaakt in april.
In de vroegere jaren wonnen onder andere auteurs als Paul Harland, Paul Evenblij (Paul Evanby), Jan J.B. Kuipers, Mike Jansen en Tais Teng. Latere jaren leverden winnaars als Jaap Boekestein, Sophia Drenth, Anne-Claire Verham, Dirk Bontes, Christien Boomsma en W.J. Marison op. Sommige namen komen we meerdere keren tegen. De Harland Awards Verhalenwedstrijd is natuurlijk ook de wedstrijd waarmee Thomas Olde Heuvelt bekend werd. Op hoge posities vinden we verder onder andere Fred Rabouw, Martijn Lindeboom, Peter Kaptein en niet geheel verrassend ook hier Django Mathijsen en Anaïd Haen. Als je nu nog niet overtuigd bent dat de verhalen van deze auteurs het lezen waard zijn dan weten wij het ook niet meer.

Edge Zero

Edge Zero is bedacht door Peter Kaptein en Mike Jansen. Ze misten een publicatiemogelijkheid voor verhalen die hoog eindigden bij genrewedstrijden. Na jarenlang tevergeefs te hebben gewacht op een dergelijk initiatief besloten ze in 2015 zelf aan de slag te gaan met hun idee om een groter publiek te laten kennismaken met de fantastische korte genreverhalen van eigen bodem.
Enkel verhalen die al eerder gepubliceerd zijn of die het afgelopen jaar zijn ingezonden voor een (genre)wedstrijd kunnen meedoen met Edge Zero. Auteurs worden aangemoedigd hun verhaal te herschrijven voor ze het insturen. De verhalen worden door een nieuwe jury opnieuw beoordeeld, aanvankelijk alleen op de eerste drie pagina’s. Verhalen die de eerste ronde doorkomen worden helemaal gelezen. Uiteindelijk levert dit een bundelselectie op. Het hoogst geëindigde verhaal van een auteur wordt opgenomen in de wedstrijdbundel, waarin plaats is voor 15 tot 20 auteurs en 90.000 tot 100.000 woorden. De bundel is te koop als fysiek boek en kan ook gedownload worden als eboek. Alle verhalen zijn daarnaast te lezen op de site. Door een onderbouwde top-3 te mailen bepalen de lezers tot slot welk verhaal de wedstrijd wint.
Doordat de jury uit veel lezers bestaat kunnen juryleden en organisatoren zelf ook meedoen. Zij beoordelen hun eigen verhalen dan niet.
Verhalen kunnen tussen begin april en eind mei worden ingezonden. Ook Edge Zero staat bekend om de snelle bekendmaking van de uitslagen. In de weken na de deadline worden de overzichten van afgevallen verhalen en van verhalen die door zijn naar de tweede ronde regelmatig bijgewerkt. In de zomer volgt het overzicht van de verhalen die de bundel gehaald hebben. De winnaar wordt bekendgemaakt in december.
Tot nu toe werd de wedstrijd gewonnen door respectievelijk Ben Adriaanse, Jack Schlimazlnik en Sophia Drenth. In de bundels stonden verder onder andere verhalen van Tom Thys, Jorrit de Klerk, Mike Jansen, Jaap Boekestein en Tais Teng (solo en als duo), Peter Kaptein, Tom Schoonbaert, Floris Kleijne, Iris Versluis, Pen Stewart, Rik Raven, Jan J.B. Kuipers, Johan Klein Haneveld, Debby Willems, Wouter van Gorp en Anaïd Haen en Django Mathijsen (solo en als duo).

Huiveringen

Huiveringen is een wedstrijd voor gevorderde horrorschrijvers. Hij wordt georganiseerd door Jack Schlimazlnik, die hiermee het korte Nederlandse horrorverhaal wil promoten en schrijvers aan wil moedigen verhalen in dit genre te schrijven. De wedstrijd werd in 2018 voor het eerst georganiseerd. De eerste editie loopt nog. Verhalen mochten maximaal 6000 woorden tellen en konden tot 3 november worden ingezonden.
De uitslag zal zo snel mogelijk bekendgemaakt worden op de site van de wedstrijd en via social media.

Waterloper verhalenwedstrijd

De Waterloper verhalenwedstrijd wordt dit jaar voor het eerste georganiseerd. Vrij snel nadat bekend werd dat Fantastels zou stoppen kondigde Rosalynd Randolph, een van de juryleden, deze nieuwe wedstrijd aan. De Waterloper verhalenwedstrijd heeft ongeveer dezelfde doelstellingen als Fantastels. Juryleden zullen uitgebreid feedback geven op de verhalen, die maximaal 10.000 woorden mogen hebben.
De wedstrijd werkt met thema’s. De drie thema’s voor de editie van 2019 zijn te vinden op de site van de wedstrijd. Onder bepaalde voorwaarden mag ook een verhaal dat al eerder voor een schrijfwedstrijd werd ingezonden (een veteranenverhaal) meedoen.
De jury wordt in april bekendgemaakt. Verhalen kunnen worden ingezonden tussen 1 en 31 mei. De prijsuitreiking zal ongeveer half oktober plaatsvinden.

NCSF verhalenwedstrijd

Het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCSF) organiseert dit jaar voor het eerst een schrijfwedstrijd voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige sciencefictionverhaal met een lengte van maximaal 5000 woorden. De organisatie is in handen van Diana van der Pluijm. Zij wordt ondersteund door Marlies Scholte Hoeksema. Meer informatie over de wedstrijd zal in de loop van het jaar bekend worden gemaakt op de site.


Natuurlijk konden we lang niet alle auteurs noemen die vaak hoog eindigden bij deze wedstrijden. Bekijk dus vooral de volledige uitslagen om meer inspiratie op te doen. Deze zijn te vinden op de site van Mike Jansen.


Welk verhaal dat aan een van deze wedstrijden heeft meegedaan vond jij erg goed?
Ga je de nieuwe wedstrijden in de gaten houden? Of misschien zelfs meedoen?



Reacties op: Week van het Korte Verhaal: Verhalenwedstrijden II

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom

Martijn Lindeboom (1971) is een Nederlandse schrijver. Hij richt zich voornameli...

Floris Kleijne

Floris Kleijne

Schrijven en lezen hebben altijd onlosmakelijk deel uitgemaakt van wie ik ben. I...

Paul Evanby

Paul Evanby

Paul Evanby is het pseudoniem van Paul Evenblij, een Nederlands auteur van roman...