7 x Engelen

op 07 maart 2019 door

Engelen spreken tot de verbeelding. Een bovennatuurlijk, verstandelijk wezen, dat wordt teruggevonden in verscheidene religies. Zou dat de reden zijn dat engelen vaak worden geassocieerd met het goede, het licht? Wat als een engel afvallig wordt? Wat voor kwaad zou het kunnen aanrichten? Heel wat stof om over na te denken én om over te schrijven. In de YA zijn er talloze boeken waarin engelen voor komen. Dit is een ander verhaal in de adult Fantasy en Scifi. Mocht je op zoek zijn naar een boek over engelen in dit genre, zijn hieronder een zevental aanbevelingen. 

Bobby Dollar 1 - De Weg naar de Hemel - Tad Williams

Bobby Dollar is een engel met een probleem, een groot probleem. Als hemelambtenaar is hij verantwoordelijk voor het begeleiden van zielen naar hun juiste bestemming. Tijdens een van zijn nachtelijke tochten loopt het overbrengen van een ziel echter compleet uit de hand: voor het eerst tijdens zijn carrière raakt Bobby een ziel kwijt. Alle vingers wijzen naar de hel, maar daar wordt elke vorm van betrokkenheid ontkend. De hemelse machthebbers eisen een verklaring van Bobby. Bobby neemt een besluit dat zowel dapper als duivels is: hij verbreekt zijn banden met de hemel en gaat op onderzoek uit, vastbesloten te ontdekken wie of wat er achter de verdwijning van de ziel zit. Met zijn sexy bondgenoot, de demon Casimira, komt hij al snel op het spoor van een complot dat tot in de hoogste regionen van de hemel reikt. 

Archangel's shadowsNalini Singh

In de nasleep van een wrede oorlog, hebben de aartsengel Raphael en zijn mede jager, Elena, te maken met de verraderlijk veranderende getijden van de politiek bij de aartsengelen. Daarnaast hebben zij te maken met de inwoners van een gehavende stad. Het laatste dat hun stad nodig heeft is meer doden, vooral geen doden door de hand ​​van een krankzinnige vijandelijke aartsengel die niet op straat kan of zou moeten lopen. Deze jacht moet in het geheim worden uitgevoerd. Het moet worden afgehandeld door diegenen die zelf schaduwen kunnen worden. Ash is een getalenteerde spoorzoeker en vervloekt met het vermogen om de geheimen te voelen van iedereen die ze aanraakt. Maar er is één man die ze maar al te goed kent zonder een dat huidcontact nodig is: Janvier, de gevaarlijk sexy Cajun-vampier die haar al jaren fascineert en woedend maakt. Nu, terwijl ze een meedogenloze moordenaar opsporen, is hun kat-en-muisspel van flirten en provoceren veranderd in iets dat dieper ligt. En deze keer is het Ash's duistere geheim, dat dreigt beiden te vernietigen.

Bloedengel - Rosalynd Randolph

Robin is zanger in een coverband en heeft een duister geheim: hij is een half-Incubus, een Demon. Daarom leidt hij al eeuwenlang een rustig bestaan in de schaduw van het leven. Wanneer hij daar noodgedwongen uit moet treden, maakt hem dat allesbehalve blij. Ellen is in de zevende hemel als zij een heuse beschermengel blijkt te hebben die haar te hulp zou moeten schieten. Als een tragedie Ellens leven binnenkomt, laat hij het echter afweten en is het Robin die haar steun en toeverlaat wordt. Hun liefde wordt op de proef gesteld als er in Vinkdam vrouwen worden vermoord en Ellen er achter komt dat haar lotsbestemming een zwaar offer vraagt. Op het eerste gezicht hebben een moeder-overste, een gevallen Engel, een half-Incubus en een gewone vrouw niets met elkaar gemeen. Toch raken hun levens met elkaar verstrengeld. Dat zet hen op een pad dat alleen kan leiden tot de ondergang van minstens een van hen. Wat als goed en kwaad in ieder van ons leven heerst, zijn we dan sterk genoeg om de juiste beslissing te nemen?

Mammoth book of angels & demons - George R.R. Martin, Neil Gaiman, Joyce Carol Oates

Ondanks onze neiging om te denken aan demonen als het kwade en een engel als het goede, dragen onze eigen legendes dit niet altijd uit. Engelen kunnen de incarnatie van licht en redding zijn, maar ze kunnen ook vallen. Satan zelf is een gevallen engel. Demonen kunnen echt demonisch zijn, maar deze onaardse wezens kunnen de mensheid soms helpen. Verleiding kan tot openbaring leiden, bovennatuurlijke boodschappers die ware gerechtigheid brengen, zullen niet altijd worden verwelkomd. Wezens die verlossing zoeken, kunnen blind zijn voor sterfelijke behoeften. Verhalen van wereldberoemde auteurs van science fiction en fantasy, waaronder Neil Gaiman, George RR Martin en Joyce Carol Oates, vertellen over engelen in al hun glorie, demonen op hun slechts en een verrassende verscheidenheid aan moderne interpretaties van de oude mythen.

De engelen van de apocalyps - Eduardo Spohr

Vele eeuwen geleden was de hemel het toneel van een verschrikkelijke oorlog waarin een groep engelen, verdedigers van recht en vrijheid, de tirannie van de machtige aartsengelen trotseerden. Zodoende verloren de engelen hun plaats in de hemel, werden ze veroordeeld om in ballingschap te leven en tot het aanbreken van de Dag des Oordeels rond te dwalen op de wereld van de mens. Generaal Ablon is de leider van een groep engelen die aan de lange arm van de aartsengelen is ontsnapt. Tijdens zijn reizen op aarde ontmoet hij de tovenares Shamira, op wie hij hopeloos verliefd raakt, en samen weerstaan zij talloze vijanden, onder wie magiërs, goden en engelen. En nu wordt uitgerekend hij, Ablon, door de zwarte aartsengel Lucifer uitgenodigd zich aan te sluiten bij zijn legioenen, om samen de laatste eindstrijd aan te gaan, de strijd tussen hemel en hel, de Apocalyps. Van de ruïnes van Babylon naar de pracht en praal van het Romeinse Rijk, van de uitgestrekte vlakten van China naar de ijskoude kastelen van het middeleeuwse Engeland. De Engelen van de Apocalyps biedt niet alleen een reis langs verborgen aspecten van de wereldgeschiedenis. Bovenal is het een adembenemend epos, vol heroïek en strijd, romantiek en spanning, het verhaal van de laatste dagen van deze wereld, onze wereld.

Good omens - Terry Pratchett, Neil Gaiman

Er hangt een zweem van Armageddon in de lucht. Volgens de mooie en nauwkeurige voorspellingen van Agnes Nutter, heks (gelukkig opgenomen in 1655, voordat ze haar hele dorp en al haar inwoners, die zich verzameld hadden om haar te zien branden opblies), zal de wereld op een zaterdag eindigen. Aanstaande zaterdag trouwens. Dus de legers van goed en kwaad verzamelen zich, de vier motorrijders van de Apocalyps gaan de weg op en 's werelds twee laatste overgebleven heksenzoekers maken zich klaar om te vechten. Atlantis stijgt. Kikkers vallen. De gemoederen lopen hoog op en alles lijkt naar Divine Plan te gaan. Behalve dat een ietwat kieskeurige engel en een snel levende demon niet erg uitkijken naar de komende scheuring. Ze hebben duizenden jaren onder de Mensheid geleefd en zijn behoorlijk gek op de levensstijl die zij nu hebben. Dus als Crowley en Aziraphale het gaan stoppen, moeten ze de AntiChrist vinden en doden (wat echt een schande is, omdat hij echt een aardige jongen is). Er is slechts één probleempje: iemand lijkt hem te hebben misplaatst.

House of shattered wings - Aliette Bodard

Parijs bevindt zich in de nasleep van de Grote Magiërsoorlog. De straten zijn bezaaid met spookachtige ruïnes, de Notre-Dame is een uitgebrande ruïne en de Seine is zwart, vervuild met as en puin. Ondanks dit alles, gaat het leven toch door. De burgers behouden hun onbedwingbare honger naar het nieuwe en alles dat afleiding kan geven. De Grote Huizen blijven strijden voor de heerschappij over de eens zo grote hoofdstad van Frankrijk. Huize Silverspires, voorheen de leider van dit machtsspel, is één grote chaos. Zijn magie is ziek, de oprichter, Morningstar, is al tientallen jaren vermist en nu besluipt iets uit de schaduwen zijn mensen binnen hun eigen muren. In het Huis moeten drie heel verschillende mensen samenkomen. Een naïeve maar krachtige gevallen engel, een alchemist met een destructieve verslaving, en een jongeman vol haat die betoveringen rondstrooit uit het Verre Oosten. Zij kunnen de redding van Silverspires zijn; of de architecten van zijn laatste, onomkeerbare val.

Welke van deze boeken heb jij al gelezen? Heb je nog een mooie aanvulling in het genre adult Fantasy of Scifi?

385ef1fba2d10f332f3e62119880b6d9.jpgReacties op: 7 x Engelen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tad Williams

Tad Williams

Tad Williams (1957), pseudoniem van Robert Paul Wiliams, groeide op in...

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...