Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Speuren naar Easter eggs

op 01 april 2018 door

De letterlijke vertaling van Easter eggs is Paaseieren, dat is dan ook het eerste waar mensen aan zullen denken bij het zien van deze titel. Het past zeer zeker bij Pasen, maar Easter eggs hebben nog een betekenis, namelijk die van een verstopte verrassing; iets waar je naar op zoek moet. Vandaag gaan we jullie meenemen op een ander soort ei-rapen.

Bij de Scifi/Fantasyclub zijn we dol op die kleine surprises, het zijn een soort insidersjokes (en het is tenslotte ook 1 april). We gebruiken de Engelse term, omdat er simpelweg geen goed Nederlands woord bestaat dat alles erin omvat en tevens dat speelse effect heeft.  

Boeken zitten vol met Easter eggs. Het kunnen kleine voorbodes zijn naar iets in het verhaal verderop, het kunnen referenties zijn naar ander werk van een auteur of geheel iemand anders zijn werk. Niet alleen boeken hebben Easter eggs; films, schilderijen, games, muziek en zelfs auto’s (!) kunnen er ook wat van. Denk eens aan een extra filmpje na de originele film, een extra track, een verwijzing naar een ander kunstwerk, knopjes op je afstandsbediening, het achterstevoren draaien van een LP enzovoort. Google heeft ook Easter eggs verstopt op de homepage (alleen op .com), als je zerg rush met een extra commando intypt, dan krijg je hele leuke activiteiten te zien op je scherm (wat, dat vertellen we natuurlijk nog niet, dit is een onderzoekend leren opdracht). Begin maar eens met de zoekterm: zerg rush .

Als je Easter eggs herkent, ben je helemaal blij dat je ze ontdekt hebt. Het is een ware sport om ze te achterhalen en het te delen met medeliefhebbers.  Een aantal uit ons genre geven we daarom vandaag prijs, maar we kunnen ons voorstellen dat je het te leuk vind om zelf te doen, dus bij deze geven we als waarschuwing: LET OP: EASTER EGG SPOILER ALERT!

Harry P.

Geen boek of element zo vaak benoemd in andere boeken als Harry Potter van JK Rowling.  Harry Potter is vrij beroemd als het gaat om verwijzingen naar hem, zijn side-kicks, toverspreukjes of andere typische zaken in andere boeken. De ene keer is 179ef5720f383af22d5b7b18b3be1a6c.jpghet gewoon de naam benoemen (weinig geheimzinnigs) en soms komt er een zwerkbal om de hoek kijken. Echter soms komen ze op wel heel vreemde plaatsen terug, vandaar dat we deze dan ook even benoemen. Zo ook in De Donkere Toren (deel 7) van Stephen King. In dit deel vinden de karakters in een wapenopslag verschillende kisten met daarop het gezicht van een glimlachende jongen met een litteken als een bliksemschicht op zijn voorhoofd. Hij droeg een bril met ronde glazen en zwaaide met een toverstok naar een zwevende snooi. Op de afbeelding zie je de letterlijke tekst.

Muzikale heerlijkheden

Waar Terry Pratchett op dat moment in de tijd een grapje over wil maken, dat verstopt hij allemaal in zijn boeken. Er zijn heel wat anagrammen, verwijzingen, dubbele woordbetekenissen en andere grapjes in zijn boeken te vinden. Vooral zijn Discwereld zit er vol mee. Fanboys en fangirls van over de hele wereld doen competities wie de meeste en meest obscure referenties kan vinden. We geven er vandaag alvast eentje prijs. In zijn boek Soul Music (Zieltonen), is het thema muziek, er zitten dus vele muzikale knipogen in. Het hoofdkarakter heet Imp y Celyn. Als je dit vertaalt, Imp is een ander woord voor bud, Celyn betekent Holly (hulst) , krijg je Bud y Holly. Geniaal toch?

Edgar Allen Poe

7b02f85f0a3e1c525fd332926f4e3364.jpgWie op een specifieke cover kijkt van Edgar Allen Poe’s Tales of Mystery and Madness merkt ongetwijfeld de zwarte kat op de achterkant op. Als je goed kijkt zie je echter een grafsteen onder de poes zijn staart. Erop staan de initialen V.P. met de jaartallen 1911-1993.  Dit is een insidersjoke van Gris Grimly, de illustrator. Hij was een fan van Vincent Price en gaf hiermee een kleine eer aan hem.

Grendel

Mocht je ooit het boek Grendel van John Gardner in handen krijgen, tel dan eens het aantal hoofdstukken. Dit is exact 12 en dat is met een reden gedaan. In elk hoofdstuk maakt Gardner namelijk een referentie aan een van de 12 sterrenbeelden. Het is een heel symbolisch boek en er zitten nog meer aanwijzingen in als je goed kijkt. We horen er graag meer over als jullie ze tegenkomen!

Het verhaal van de dienstmaagd

In het dystopische boek Het verhaal van de Dienstmaagd van Margaret Atwood worden er nauwelijks kinderen geboren. Als gevolg daarvan worden bepaalde vrouwen als een soort slaven ondergebracht in huizen van leiders om daar kinderen te verwekken. Zo ook Offred. Zij verblijft in een sobere kamer met een bed en een bureau. In hoofdstuk 19 vind  ze teksten ingekerfd op een geheime plek in het bureautje. Op een van de inkervingen staat: M loves G, 1972. Dit is een kleine liefdesode aan haar man Greame Gibson met wie ze trouwde in jawel, 1972.

Through the looking-glass

104c9b1ad8716088200c62917560d7b5.jpegLewis Caroll pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson was een diaken, wiskundige, logicus en kinderboekenschrijver. Hij hield wel van cryptogrammen en rare gedichten en van hem kennen we dan ook het Jabberwocky en de gedichten van Humpty Dumpty uit Alice in Wonderland. In het boek Through the looking glass, in het Nederlands : Alice in Spiegelland of Door de spiegel zit ook een mooie cryptogram in de vorm van een naamdicht. Als je het gedicht goed leest staat van boven naar beneden  “Alice Pleasance Riddell”, de naam van het echte meisje waar Caroll zijn fictieve karakter Alice op heeft gebaseerd.

Stephen King

De Koning van de horror zou ook de Koning van de Easter eggs kunnen zijn. In bijna al zijn boeken zijn connecties te vinden naar zijn andere boeken. Soms is het in de vorm van een plaatsnaam (vaak in Maine), soms een karakter wat even opduikt (denk aan Ronald Deschain en Randall Flagg) en soms op een andere minder opvallende plek, zoals een vluchtige rol als buurman. Er zijn teveel referenties dus een nieuw artikel geheel rondom King lijkt ons een beter idee. Mocht je graag series kijken, kijk dan eens naar Stranger Things waar diverse knipogen naar zijn werk worden gegeven in de vorm van Easter eggs. In ons artikel Flix Fever lees je er meer over.  Een leuk feitje is dat zijn antagonisten vaak de initialen R.F. krijgen, de R is de 18de letter, bestaande uit 3x het getal 6 (666) en de F is de zesde letter. King kennende is dat geen toeval.  

Morgen plaatsen we een heuse Easter egg zoektocht met een leuke prijs om te winnen. Dan kun je wel weer zelf meedoen en eens testen of je ook zo’n Easter egg jager bent! Veel plezier met eitjes zoeken en fijne Pasen!



Reacties op: Speuren naar Easter eggs

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lewis Carroll

Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) was een Engel...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Edgar Poe (1809-1849) werd geboren in Boston, Massachusetts, als zoon van r...

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...

John Gardner

John Gardner

John Gardner (1926-2007) - voluit:John Edmund Gardner - was een Britse schrijver...

Margaret Atwood

Margaret Atwood

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) is een Canadese schrijfster. Ze schrijft romans e...