De cadeautiplijst van de Scifi- & Fantasyclub

op 09 december 2018 door

Nog iets meer dan twee weken en dan is het Kerst. Langzaam wordt Nederland weer gehuld in kerstverlichting en in bijna alle huishoudens staat de kerstboom inmiddels al. En wat is een kerstboom zonder cadeautjes onder de boom? De Scifi- & Fantasyclub geeft graag tips voor onder de kerstboom!

We starten onze tiplijst met Amerikaanse Goden van Neil Gaiman. Kim en Demi raden dit boek aan. Kim: Een indrukwekkend boek dat perfect is voor liefhebbers van mythologie. Demi: Een geweldig boek waarin zo'n beetje alle mythologieën en religies over de hele wereld voorkomen: onmisbaar in de kast van de Fantasy liefhebber.

Als tweede, aangeraden door Demi en Janneke, misstaat Zilvergaren van Naomi Novik niet onder de kerstboom. Demi: Een winters en heel sfeervol boek dat losjes gebaseerd is op het sprookje van Repelsteeltje en meerdere perspectieven heeft. Janneke: Als er één boek is wat een winterse sfeer heeft is het Zilvergaren wel. Een heerlijk boek voor de donkere (en lichte) periode.

Stefan Brijs schreef met De engelenmaker de volgende tip van Kim op de lijst. Kim: Een beklemmende roman die perfect in elkaar zit en die bewijst dat verbeeldingsliteratuur ook literair kan zijn.

Succubus Blues van Richelle Mead is de eerste Engelstalige tip op de lijst. Marjolein: Het eerste deel van een serie. Deze serie heeft nooit de bekendheid gehad die ze verdient. Een vrouwelijke demon die eigenlijk niet blij is met de deal die ze met de duivel heeft gesloten.

Het oneindige verhaal van Michael Ende is een klassieker die niet gemist mag worden onder de kerstboom. Kim: Een ode aan de fantasie die de verbeelding van jong en oud zal prikkelen.

Anne Rice is erg bekend om haar vampierverhalen. Daarnaast schreef zij ook The Wolf Gift een boek wat volgens Janneke niet mag ontbreken onder de kerstboom. Janneke: Anne Rice geeft een heel andere kijk op de weerwolf met The Wolf Gift. 

Later op de tiplijst zullen we Jay Kristoff nog een keer tegenkomen. Samen met Amie Kaufman schreef hij Illuminae welke volgens Eline zeer geschikt is als cadeautje. Eline: Dit is een erg uniek en zeer spannend boek en ik zou het aan iedereen aanraden die eens een boek wil lezen dat niet in de klassieke prozavorm geschreven is.

Nog een klassieke cadeautip en de nummer één in de Hebban 1000 is J.R.R. Tolkiens bekende trilogie In de ban van de Ring. Demi: Voor elke Fantasyliefhebber die deze reeks nog niet in bezit heeft is het een heel goed idee om de boxset van deze klassiekers cadeau te doen - het liefst met De Hobbit erbij, natuurlijk.

We blijven even bij de trilogiën want volgens Kim mag ook de Noorderlicht Trilogie van Philip Pullman niet ontbreken op deze lijst. Kim: Een filosofisch verhaal vol avontuur en met een sprookjesachtig decor dat aantrekkelijk is voor jong en oud.

Madeline Miller is een aanrader om cadeau te geven aan iedereen die van mythologie houdt. Eline en Demi raden Circe aan en Demi raadt ook Een lied voor Achilles aan. Demi over Circe en Het lied van Achilles: Op een sfeervolle en toegankelijke manier worden de Griekse mythes van Achilles & Patroclus en Circe herverteld en wordt je meegezogen in de wereld die Miller schept. Eline over Circe: Eén van de mooiste boeken die ik in tijden gelezen heb en een echte aanrader voor mensen die van mythes houden.

Vampieren en heksen, maar dan net even anders. Daarover draait Allerzielen van Deborah Harkness de volgende tip van Marjolein: omdat ik weet dat deze leuk is voor mannen en vrouwen. En hij is lekker actueel, want er wordt een tv-serie van gemaakt

Voor liefhebbers van bordspellen is The Settlers of Catan van Rebecca Gablé in samenwerking met spelbedenker Klaus Teuber een aanrader voor onder de kerstboom. Janneke: een meeslepend verhaal over een groep Vikingen die op zoek gaat naar een land uit de legende over Catan. 

Uiteraard mag de winnaar van onze clubprijs ook niet ontbreken in deze lijst. De tweede tip geschreven door Jay Kristoff is NimmernachtAangeraden door Demi: Een bekend concept dat in een spetterend, origineel jasje is gegoten - de actie spat van de bladzijdes af en de humor zal iedereen wel bevallen.

Een goede tip voor jong en oud is De Zevensprong van Tonke Dragt. Kim: Misschien niet echt fantasy, maar wel een magisch en surrealistisch verhaal van een van de beste verhalenvertellers van ons land. Dit is nog steeds mijn favoriete jeugdboek.

Het Transgalactisch Liftershandboek is het eerste boek in de ultieme sciencefictionserie (of een trilogie in vijf delen) van Douglas Adams. Het absurde, komische verhaal over een reis door de ruimte nadat de Aarde plaats moest maken voor een transgalactische snelweg. Een tip van Eline: Dit boek is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het is één van de grappigste boeken die ik ooit gelezen heb. Een echte aanrader voor fans van scifi en lezers die wel wat absurditeit kunnen verdragen.

Een omnibus van tien boeken, dat is The Great Book of Amber van Roger ZelaznyEen serie over een verscheurde koninklijke familie in een universum opgebouwd uit schaduwwerelden. Janneke: Amber is één van de eerste fantasyseries die ik las en nog altijd een van mijn favorieten die al meermaals herlezen werd. Een aanrader voor alle fantasyliefhebbers die hem nog niet in de kast hebben staan.

Stad van Beenderen van Cassandra Clare is volgens Eline een zeer geschikt cadeau om iemand kennis te laten maken met fantasy. Eline: Dit is een erg laagdrempelig YA/fantasy boek en het begin van een serie. Dit was het boek waarmee ik zelf de wereld van de fantasy binnengestapt ben.

Wanneer je van krachtige vrouwelijke personages houdt raadt Marjolein Bitten aan van Kelley Armstrong. Marjolein: Bitten is ook het eerste deel van een geweldige serie met krachtige vrouwelijke personages. Zo goed dat ook van deze serie een tv serie is gemaakt.

Het Zwaard van de Waarheid is het eerste deel van Terry Goodkinds fantasyepos De Wetten van de Magie. Janneke raadt dit eerste deel aan. Janneke: Het Zwaard van de Waarheid is zo'n fantasyboek wat je niet alleen blijft verrassen maar samen met de rest van de serie, in hardcover editie, ook nog eens schitterend in de kast staat.

Blue Bloods van Melissa de la Cruz gaat over een geheime vampierelite in New York city. Marjolein: Blue Bloods is wederom een serie om van te smullen. Over vampieren en high society.

Wat als de duisternis wint? The Final Empire van Brandon Sanderson geeft hier antwoord op. Het is het eerste deel van de Mistborn trilogie. Eline: Het eerste deel in een serie die heel wat pagina's telt. Laat je zeker niet afgeschrikken door het aantal pagina's, want Sanderson grijpt je vast en laat je niet meer los tot het einde van het verhaal.

Homeland van R.A. Salvatore wordt aangeraden door Janneke. In Homeland maken we kennis met Drizzt do'Urden die inmiddels in meer dan 30 boeken de hoofdrol speelt. Janneke: als je meer dan dertig boeken boeiend over één personage kan schrijven weet je dat die niet in de kast mogen ontbreken.

Wij hopen dat jullie met deze lijst genoeg inspiratie hebben om een zeer geslaagd kerstfeest (en weken na kerst) te hebben. Alle boeken van het lijstje zijn in de hierboven genoemde taal goed online te koop of te bestellen bij lokale boekhandel. Hebben jullie boeken op jullie verlanglijstje staan? Of hebben jullie nog tips om te delen?

26c32e4018e35e56b790c3d0656bda79.pngReacties op: De cadeautiplijst van de Scifi- & Fantasyclub

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...

Naomi Novik

Naomi Novik

Naomi Novik begon met schrijven tijdens haar studie computerwetenschappen aan Co...

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...

Richelle Mead

Richelle Mead

Richelle Mead (Michigan, 1975) is een Amerikaanse fantasyauteur voor zowel ...

Michael Ende

Michael Ende

Michael Ende was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die ...

Anne Rice

Anne Rice

Anne Rice (1941-2021) was een Amerikaanse schrijfster. Ze is de auteur van enkel...

Gesponsorde boeken