Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een terugblik: Boeken van eigen bodem op onze spot

op 03 november 2018 door

November is Nedermaand en dus richten we deze maand onze schijnwerpers op auteurs van eigen bodem. Natuurlijk hebben we al eerder oorspronkelijk Nederlandstalige boeken gelezen en Nederlandse en Vlaamse auteurs het hemd van het lijf gevraagd. We beginnen onze Nedermaand dan ook met een terugblik op alle artikelen over Nederlandstalige auteurs en boeken tot nu toe.

Artikelen over oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en auteurs

In Magic monday beschrijven we de wereld uit een serie boeken. We hebben slechts één Magic monday over een oorspronkelijk Nederlandstalig boek geschreven (maar daar gaan we deze maand wat aan doen!), namelijk over De verborgen universiteit. Daarnaast hebben we een in de ban van geschreven over WJ Maryson en Tonke Dragt. Wil je nog meer lezen over Tonke Dragt? We hebben ook nog een Wist je dat... Tonke Dragt met allerlei leuke feitjes geschreven!

En wat is er leuker dan in gesprek gaan met je favoriete auteur? We zijn al in gesprek geweest met Kim ten Tusscher , Peter Van Rillaer & Christophe Vermaelen  en Roderick Leeuwenhart. Daarnaast zijn we ook nog naar de boekpresentatie van Overstekers 2  geweest.

Ook de Harland awards hielden wij goed in de gaten. De nominaties van de Harland awards 2016 en de nominaties van de Harland awards 2017 kun je nog even teruglezen.

Recensies

En natuurlijk hebben we ook een aantal boeken van eigen bodem gelezen. Over de volgende boeken schreven wij een oordeel of een duorecensie:

Bloedwetten

Overstekers

Bloedwetten deel 2

De wereld van Hybrid

Midland de terugkeer

De rode magneet

Wintercode

Concept M

Het groene kristal

Overstekers 2

De horden van Behemoth

Verhalenwevers

In een wereld waarin metaal verdwenen is en hout leeft is een moeder op zoek naar haar zoon en is een man met een stenen hart tot alles bereid om de macht te grijpen.



Toen onze Genreclub pas een paar maanden bestond werd er in het Engels taalgebied een heftige discussie gevoerd over verbeeldingsliteratuur. Ik herinner me niet eens meer waar de discussie over ging, maar weet wel nog dat we het er achter de schermen over hadden. Zoals zo vaak het geval is, kregen we tijdens ons gesprek hierover een idee. We zochten al een tijdje naar een leuke manier om aandacht te besteden aan veelbelovende Nederlandse en Vlaamse (reeds gepubliceerde) auteurs. Ergens tijdens ons gesprek besloten we schrijvers te vragen mee te werken aan een feuilleton. Door ze een aflevering te laten schrijven van een vervolgverhaal konden we ze een podium bieden, waardoor meer lezers kennis met hen zouden kunnen maken. De wereld en de personages stonden vast – iedereen moest verder werken met wat eerdere auteurs hadden bedacht – maar verder hadden auteurs die een hoofdstuk schreven veel vrijheid om binnen 500 tot 1000 woorden (en soms werden dat er stiekem wat meer) hun eigen stempel op het verhaal te drukken. We wilden hen de kans geven hun sterkte punten te tonen en hun schrijfstijl te laten zien.


Adinda en ik begonnen in het voorjaar van 2017 enthousiast aan dit project, dat we Verhalenwevers doopten (Adinda als organisator en verhaalredacteur, ik aanvankelijk als tekstredacteur. Later hielp ik ook mee met de verhaalredactie). We vroegen Roderick Leeuwenhart, die toen net de Harland Awards Verhalenwedstrijd had gewonnen, voor het eerste fragment. Hij verzon een bijzondere wereld waarmee andere schrijvers veel verschillende kanten uit konden. We vonden onder andere Kim Ten Tusscher, J. Sharpe, Pen Stewart, Johan Klein Haneveld en Petra Doom bereid een hoofdstuk te schrijven. Om de week verscheen er een nieuwe aflevering. Elke keer stond ik er weer versteld van hoe een nieuwe auteur iets nieuws wist toe te voegen dat tegelijkertijd zo goed in het verhaal paste. Hoewel je kunt zien dat het verhaal door verschillende auteurs geschreven is, is het een verbazingwekkend samenhangend geheel geworden.


Na ongeveer vijftien hoofdstukken merkten we dat de auteurs langzaam naar het einde begonnen toe te schrijven. Een paar dappere auteurs gingen de uitdaging aan het verhaal netjes af te werken en we strikten Roderick voor het laatste hoofdstuk. Voor een verhaal waaraan negentien schrijvers meegewerkt hebben, denk ik dat het bevredigend is afgerond. Voor wie dat zelf wil beoordelen: in de inhoudsopgave staan de hoofdstukken allemaal onder elkaar, maar je kunt Verhalenwevers – Houten Hart ook als PDF-bestand in een mooie lay-out en met prachtige tekeningen van Adinda downloaden via de knop in ons terugblikartikel.


Verhalenwevers is voor mij nog steeds het mooiste project van onze Genreclub waarbij ik betrokken was. Adinda en ik hebben er ruim negen maanden lang met veel liefde aan gewerkt. Wellicht komt er in de toekomst een vervolg, maar daarvoor hebben we de hulp van een tweede organisator en natuurlijk diverse schrijvers nodig. Zou je graag meewerken aan een nieuw (korter) vervolgverhaal? Je mag altijd contact met ons opnemen.

Wil je meer lezen over auteurs en boeken van eigen bodem? Hou dan deze maand onze spot goed in de gaten!

-Merel & Kim-



Reacties op: Een terugblik: Boeken van eigen bodem op onze spot

Meer informatie

Gerelateerd

Over

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, ...

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...

Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher

Schrijver van fantasy en lezer van alle genres om het spannend te houden.

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart

Roderick Leeuwenhart (1983) schrijft voornamelijk sciencefiction, met uitstapjes...