De Club van Tien voor even de Club van Toen #7

op 15 maart 2018 door

Wat begon als een typefout, daar volgde al gauw een idee. Het resultaat is een reeks mijmeringen over vroeger: De Club van Tien voor even de Club van Toen.

Welke boeken lazen we in onze jeugd, welke herinneringen hebben we aan een leesperiode of welke verhalen zijn ons het beste bijgebleven? Jullie lezen het elke maand bij de Club van Tien voor Sciencefiction en Fantasy.

Merel

Mijn liefde voor boeken begon al op jonge leeftijd toen mijn ouders voor het slapen gaan altijd een verhaaltje voorlazen. Het dikke boek van Jip en Janneke was dagelijkse kost. Ook gingen we wekelijks naar de bibliotheek om boekjes uit te zoeken. Zodra ik zelf kon lezen werd de kinderboekenweek een jaarlijks terugkerend feest. Mijn zus en ik mochten dan altijd zelf een boek uitzoeken. Dat gebeurde met de grootste zorgvuldigheid en met veel wikken en wegen. Mijn keuze viel door de jaren heen onder andere op Het kleine boek van Merel, De heksen en De griezelbus.

In de bovenbouw van de basisschool las ik alle boeken van Evert Hartman, Jan Terlouw en Thea Beckman. Vooral Kinderen van Moeder Aarde vond ik prachtig en heb ik meerdere keren gelezen. Daarnaast heb ik Maar ik wil dansen diverse malen gelezen, wat maakte dat boek een indruk op me! De opstart van Harry Potter is compleet aan me voorbij gegaan, maar toen ik in de brugklas vrienden had die razend enthousiast waren toen het vierde deel uitkwam, heb ik een inhaalslag gemaakt. Daarna las ik Juniper, In de ban van de ring en Eragon. De toon was gezet, ik was verkocht. Vanaf dat moment heb ik jarenlang alleen nog maar fantasy gelezen (op de verplichte leeslijsten voor Nederlands en Engels na…)

Dat bracht overigens wel een uitdaging met zich mee. Onze bibliotheek, die toch al niet zo uitgebreid gesorteerd was, had slechts een schamel kastje met fantasyboeken. Daar was ik dus zo doorheen en daarom kwam ik steeds minder in de bieb en steeds meer in de boekenwinkel. Tijdens mijn studententijd las ik het laatste deel van Harry Potter uit, kwam eindelijk Erfenis uit en werd ik groot fan van de boeken van Robin Hobb. Ik heb dus al heel wat heerlijke leesuurtjes achter de rug!

Janneke

Al vroeg was ik een echte lezer als ik mijn ouders mag geloven. Al voor ik naar school ging las ik op mijn manier diverse boeken en in groep drie, toen woordjes op papier indruk begonnen te maken, vloog ik door de niveaus heen waarna ik door de juffen vrijgelaten werd om boeken uit de kast op de gang te pakken. Ik weet nog goed dat het boek Help ik ben een leeuw van Thea Dubelaar toen mijn favoriet was. Meermaals heb ik dat boek uit de kast gehaald en verslonden. Ik was toendertijd ook groot fan van de boekjes over Bianca van Yvonne Brill. Uren heb ik mijn ouders gesmeekt of ik mocht paardrijden en tot dat mocht verslond ik elk boek over paarden wat er te vinden was. Naast Bianca las ik ook de boeken over Jody van Ann Sheldon, Sasja van Roswitha Wiedijk en Koosje van Yvonne Kroonenberg.

Mijn interesse in boeken verschoof naarmate ik verder in de bovenbouw kwam. Naast de Tina-boeken over tieners die naar de middelbare school gingen ontdekte ik ook Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling. Al snel ontwikkelde mijn boekenhobby zich, volgens velen, tot bijzonder grote proporties. Ik las elk moment van de dag, ik verstopte boeken in mijn leerboeken terwijl ik huiswerk maakte en het lezen van boeken voor Nederlands vond ik het allerleukste. Op de middelbare school ontdekte ik de Wicca-boeken van Cate Tiernan, In de Ban van de Ring van Tolkien en de Wetten van de Magie van Terry Goodkind. Ik heb toendertijd ook handig gebruik gemaakt van de leeslijst en een deel van deze boeken daarvoor kunnen gebruiken. En om aan de eisen van deze leeshobby te voldoen voldeed niet een enkel bibliotheekabonnement, gezien onze bibliotheek niet groot genoeg was naar mijn zin werd ik ook lid van de bibliotheken in Doetinchem en Rotterdam en kocht ik ontzettend veel boeken (en dat doe ik nu nog steeds!). Zo had en heb ik altijd wat te lezen.

Eline

Al voor ik kon lezen was mijn liefde voor boeken en verhalen groot. Ik herinner me nog goed dat mijn papa elke avond voor ik ging slapen een verhaaltje voorlas uit Kabouter Plop: 50 verhaaltjes voor het slapen gaan. Een avond verhaaltjes overslaan was geen optie, want ik kon absoluut niet slapen zonder. Ik hield zoveel van deze verhalen dat ik uiteindelijk mijn favoriete verhaaltje helemaal uit het hoofd kon vertellen.Toen ik zelf kon lezen, las ik vooral boeken zoals Tiny kartonboekjes 1: Hulp in huis, maar toen was ik vooral geïnteresseerd in het kijken naar de tekeningen en er zelf verhalen bij te bedenken.

Ik werd pas echt verliefd op lezen toen ik 10 jaar oud was. Mijn leerkracht probeerde ons toen meer te laten lezen, door zoveel mogelijk boeken te lezen voor een goed doel. De bedoeling was dat onze ouders per boek dat we lazen een schenking zouden doen. Mijn leerkracht raadde mij het boek Nevelheksen aan en vanaf dat moment was ik niet meer te stoppen. Ik vroeg mijn ouders dag in dag uit om naar de bieb te gaan. Ik leende boeken zoals Dolfje Weerwolfje, maar deze boeken las ik vaak al op één dag uit en mijn ouders waren niet altijd even blij dat ze een dag later dan alweer met mij naar de bibliotheek moesten. Het hielp ook niet echt dat ik een jaartje later Harry Potter begon te lezen in school. We gingen met school elke maand naar de bieb, maar moesten ons boek altijd in de klas laten zodat we het niet kwijt zouden raken, maar ik wilde natuurlijk thuis verder lezen. Ik heb mijn ouders er toen van overtuigd dat het absoluut nodig om na school nog een exemplaar van hetzelfde Harry Potter in de bieb te halen.

Hierna begonnen mijn ouders boeken voor me te kopen en mijn persoonlijke bibliotheek breidde al snel uit. Ik voegde er boeken aan toe zoals Narnia, De macht van het zwaard, mijn eigen exemplaren van Harry Potter, … . Ik blijf hier nog steeds boeken aan toevoegen, maar mijn allereerste boeken hebben toch nog steeds een speciaal plekje in mijn hart.

Kennen jullie onze favoriete jeugdboeken?Reacties op: De Club van Tien voor even de Club van Toen #7

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Evert Hartman

Evert Hartman

Evert Hartman was een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 1973 met de verze...

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Jan Terlouw (1931) is vooral bekend als politicus en bestuurder, voormalig parti...

Thea Beckman

Thea Beckman

Thea Beckman was een schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Omdat ze in haar je...

Robin Hobb

Robin Hobb

Robin Hobb (1952) is het pseudoniem voor de Amerikaanse schrijfster Megan Lindho...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...

Gesponsorde boeken