Week van het Korte Verhaal: Sites, tijdschriften en verzamelbundels met korte verhalen

op 18 februari 2019 door

Het lijkt soms alsof het lastig is om korte verhalen te vinden. Dat valt echter best mee, als je maar weet waar je moet zoeken. Sommige sites publiceren ze en er zijn ook regelmatig verschijnende tijdschriften en verzamelbundels met korte verhalen. Vandaag zetten we er een paar op een rijtje.


Wonderwaan

De Wonderwaan-bundels verschijnen regelmatig. De – naar eigen zeggen – eigenzinnige redacteuren Jaap Boekestein, Roelof Goudriaan en Marcel Orie zijn altijd op zoek naar de beste verhalen van Nederlands en Vlaamse auteurs die geschikt zijn voor de veeleisende lezer. Verhalen hebben meestal minder dan 6000 woorden en worden mooi geïllustreerd.
Wonderwaan werkt met thema’s (onder andere ‘apocalyps’ en ‘ziltpunk’) en verscheen altijd vier keer per jaar. In 2016 en 2017 was de najaarsbundel een speciale EdgeZero-editie. Ook de top-3 van de Harland Awards Verhalenwedstrijd is wel eens opgenomen in Wonderwaan. De redactie is er vooral trots op dat toonaangevende schrijvers als Tais Teng, Mark J. Ruyffelaert en Jan J.B. Kuipers al twaalf jaar hun verhalen in de bundel publiceren en dat het enige Nederlandse verhaal dat ooit een Hugo Award gewonnen heeft (De vis in de fles – ook bekend als The day the world turned upside down – van Thomas Olde Heuvelt) in Wonderwaan te lezen was.
Vanaf 2019 zullen er elk jaar nog maar twee edities verschijnen. Het 49e nummer komt in de zomer uit en heeft als thema ‘leven na de dood’. Je kunt een papieren editie kopen, maar de bundels zijn ook online te lezen.

Ganymedes

Ganymedes is een jaarboek dat gericht is op fantastische verhalen. Het verscheen aanvankelijk bij uitgeverij Bruna en uitgeverij Diram. Vanaf 2013 wordt de bundel uitgegeven door Stichting Fantastische Vertellingen. De jaarboeken worden samengesteld door Paul van Leeuwenkamp en Remco Meisner en bevatten korte verhalen en poëzie.
In de bundel van vorig jaar stonden onder andere verhalen van Jaap Boekestein, Anthonie Holslag, Johan Klein Haneveld, Mike Jansen, Jan J.B. Kuipers, Jorrit de Klerk, Jasper Polane, Pen Stewart, Tais Teng & Roderick Leeuwenhart en Debby Willems.
De bundels zijn te bestellen op de site. Ganymedes-19 verschijnt in augustus. 

Fantastische Vertellingen

Stichting Fantastische Vertellingen publiceert al vanaf 1979 het tijdschrift Fantastische Vertellingen. Na 1982 werd het stil rondom het tijdschrift. Pas in 2013 kwam er een doorstart, met een ‘moderne collectie’.
In het blad staan naast korte verhalen ook essays, boekbesprekingen en poëzie. Er is daarnaast ruimte voor illustraties. In maart verschijnt het 49e nummer, met onder andere bijdragen van Anthonie Holslag, Adriaan van Garde, Frank Roger en Johan Klein Haneveld. De nummers zijn los te koop, maar het is ook mogelijk een abonnement te nemen. Via de site zijn ook nog oudere nummers uit de ‘classical collection’ te bestellen.

SF Terra

SF Terra – genoemd naar de Nederlandse sciencefictionvereniging met dezelfde naam – is een veelzijdig tijdschrift waarin informatie over sciencefiction, fantasy, horror en ruimtevaart te vinden is. Daarnaast zijn er korte verhalen, interviews, achtergrondartikels en recensies van onder andere boeken, strips, games, muziek en films in te lezen. Er verschijnen ongeveer zes nummers per jaar. Het 263e nummer kwam in november 2018 uit.
SF Terra verschijnt op papier en digitaal. Als je een abonnement neemt dan krijg je daarnaast korting op boeken die op de site verkocht worden en is het mogelijk om deel te nemen aan activiteiten als filmmarathons en de jaarlijkse barbecue. 

Holland SF/HSF

Op de site van het Nederlands Contactcentrum voor Science Fiction (NCSF) worden onder andere recensies en interviews gepubliceerd. Tot en met 2015 gaf NCSF daarnaast het verenigingsblad Holland SF uit, waarvan 264 nummers verschenen. Hierin stonden artikelen en recensies van boeken en films, geschreven door Nederlanders en Vlamingen en soms ook door bekende buitenlandse auteurs of critici. De vereniging wilde met het tijdschrift lezers trekken die geïnteresseerd waren in sciencefiction en fantastiek en die verrast wilden worden door verhalen en opinieartikels. Er was aandacht voor boeken, strips en films.
Na een proefnummer uit 2018 (waarvan de meeste artikels op de site te lezen zijn) kwam er begin dit jaar een doorstart van het tijdschrift onder de naam HSF. De eerste editie onder de nieuwe naam, nummer 265, werd op 26 januari 2019 gepresenteerd. HSF zal vier keer per jaar verstuurd worden naar leden.

FantasyWereld

FantasyWereld.nl is het grootste online magazine op het gebied van fantasy en sciencefiction. Het is opgericht door Davey Cobben. Je vindt er recensies van boeken, strips, films, series en spellen. Er worden ook regelmatig interviews, achtergrondartikels geplaatst en je leest er van alles over evenementen. Op de site zijn ook enkele korte verhalen van Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs te lezen, onder andere van Johan Klein Haneveld, Esther Wagenaar, Wouter van Gorp, Mike Jansen en Tais Teng.

EdgeZero

EdgeZero is een verhalenwedstrijd die is bedacht door Peter Kaptein en Mike Jansen. Ze misten een publicatiemogelijkheid voor verhalen die hoog eindigden bij genrewedstrijden. Na jarenlang tevergeefs te hebben gewacht op een dergelijk initiatief besloten er in 2015 zelf mee aan de slag te gaan. Enkel verhalen die al eerder gepubliceerd zijn of die het afgelopen jaar zijn ingezonden voor een (genre)wedstrijd kunnen meedoen met Edge Zero. Een jury bepaalt vervolgens welke 15 tot 20 verhalen er in de bundel komen. Enkel het hoogst geëindigde verhaal van een auteur wordt gepubliceerd. In de bundel van vorig jaar stond onder andere een verhaal van Sophia Drenth, Debby Willems, Tom Thys, Wouter van Gorp en Jaap BoekesteinTais Teng.
De bundel is te koop als fysiek boek en kan ook gedownload worden als eboek. Alle verhalen zijn daarnaast te lezen op de site.

Totem Magazine

Tom Kruijsen begon zijn blog ooit omdat hij het als platform wilde gebruiken voor schrijvers die goede korte verhalen schrijven. Toen bekend werd dat twee van de grootste verhalenwedstrijden voor verbeeldingsliteratuur vanaf 2019 weg zouden vallen besloot hij dat het tijd was om een nieuwe publicatiemogelijkheid te introduceren. Met Totem magazine (naam onder voorbehoud) wil hij auteurs helpen hun verhaal naar een hoger plan te tillen en wil hij deze verhalen vervolgens een podium geven. Hij richt zich op in het Nederlands geschreven sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen van ongeveer 5000 woorden.
De verhalen zullen gebundeld worden in ebooks die tegen een lage prijs te koop zijn, maar zullen uiteindelijk ook gratis online te lezen zijn. De eerste bundel verschijnt naar verwachting ergens in 2019. Je kunt de ontwikkelingen volgen op de site

Pure Fantasy

Pure Fantasy was een magazine waarin korte fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalen van schrijvers uit Nederland en België gepubliceerd werden. Er stonden ook recensies en interviews in. Pure Fantasy werd in 2004 opgericht door Alex de Jong. Hij organiseerde elk half jaar de Unleash Award, een verhalenwedstrijd voor korte genreverhalen, maar miste een magazine waarin de mooie verhalen die hij tegenkwam gepubliceerd konden worden. Zo werd Pure Fantasy geboren. Aanvankelijk een tijdschrift in A4-formaat, later een prachtig boekwerkje met illustraties in kleur.
In de acht jaar dat het magazine bestond publiceerden heel veel auteurs hun verhalen in Pure Fantasy, onder andere Tais Teng, Jaap Boekestein, Peter Schaap, W.J. Maryson en Thomas Olde Heuvelt. Anaïd Haen en Django Mathijsen wonnen vrijwel elke themawedstrijd en sleepten daarmee ook diverse publicaties in de wacht. De redactie bestond uit grote namen uit het genre en stond onder leiding van Alex de Jong en Bianca Mastenbroek.
Het magazine verscheen vier keer per jaar (in het laatste jaar werd het aantal pagina’s van vier uitgaven in drie nummers gestopt). In 2012 werd bekend dat aan het eind van het jaar de laatste Pure Fantasy zou verschijnen.

Fantasize

Fantasize was een online magazine voor en door fantasyliefhebbers. De redactie, die bestond uit Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed, wilde fantasyliefhebbers boeien met spannende verhalen, interessante analyses en nieuws. Op de site werden verhalen, achtergrondartikelen, videoverslagen en recensies van boeken, films en evenementen gepubliceerd. Recente bijdragen zijn onder andere een verhaal van Marieke Frankema en een column van Pepper Kay.
Fantasize bestond vanaf 2015. In augustus 2018 besloten de redactieleden hun samenwerking te beëindigen en afzonderlijk van elkaar verder te gaan met nieuwe projecten.


Natuurlijk zijn er ook nog onregelmatig verschijnende of eenmalige uitgebrachte verzamelbundels en publiceren sommige auteurs al hun verhalen in een eigen bundel. Over dat laatste lees je morgen meer in ons artikel over bundeldebuten.

Welke (online) magazines en verzamelbundels lees jij graag?Reacties op: Week van het Korte Verhaal: Sites, tijdschriften en verzamelbundels met korte verhalen

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken