Lees mee: De glazen troon (deel 1)

op 02 maart 2018 door

Vandaag zullen we van start gaan met het eerste boek uit de Glazen troon-serie: De glazen troon. We zullen dit boek de komende twee weken (van 2 maart t/m 16 maart) in vier gelijke delen lezen en dus vier keer een update plaatsen. Tijdens het lezen zullen we af en toe een vraag stellen over het verhaal. Lees en discussieer gezellig met ons mee!

In de duistere, smerige zoutmijnen van Endovier zit een achttienjarig meisje een levenslange straf uit. Ze is getraind als sluipmoordenaar - de beste van haar soort - maar ze maakte een verschrikkelijke fout. Ze werd gevangen. Het toernooi is haar laatste kans op vrijheid. Niet meedoen is dus geen optie. Maar in het glazen kasteel houdt zich iets duisters schuil en het is op rooftocht. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Leesschema en updates

Het leesschema voor de gehele serie vind je hier.

Hoofdstuk 1 t/m 12 (4 maart)

Merel: Voorin het boek staat een landkaart afgebeeld, fijn! Het verhaal begint in de zoutmijnen van Endovier. Voor ik een goed beeld van het slavenleven gekregen heb, is Celaena al opgehaald en meegenomen naar de kroonprins. Ze krijgt het aanbod om kampioen te worden in ruil voor haar vrijheid, natuurlijk neemt ze dit aanbod aan, echt keus heeft ze sowieso niet. Tijdens de tocht naar het glazen kasteel van Klooffort leer je Celaena wat beter kennen. Er worden wat brokstukjes vrijgegeven van haar verleden, zo gedoseerd dat je nieuwsgierig wordt naar hoe het allemaal precies zit: Aan welk lot is ze tien jaar geleden ontsnapt? Heeft ze inderdaad magie in haar bloed? Wie heeft haar uiteindelijk verraden?
Echt hoogte krijg ik overigens nog niet van Celaena. Ze is een gevreesde sluipmoordenaar die ook gevreesd wil worden en arrogant en uitdagend overkomt. Tegelijkertijd is ze ook maar een jonge vrouw die zich druk maakt over haar uiterlijk. En die gevoelig reageert op de slaven die ze in de haven ziet. Dat maakt het lastig om me nu al echt een mening over haar te vormen.
Het toernooi start met een wat knullige voorstelronde onder de verschillende kampioenen. Daarna volgt het eerste onderdeel: Een hardloopwedstrijd. Tot nu toe vind ik het toernooi nog niet al te spannend, maar de échte eerste proef moet nu natuurlijk nog komen. Ik ben heel benieuwd wat die proef zal zijn!

Demi: Ja, ik houd ervan wanneer er kaartjes in het boek staan! Dat maakt het veel gemakkelijker om een beeld te krijgen van de wereld. Ik heb het kaartje al regelmatig geraadpleegd deze eerste twaalf hoofdstukken. Wat Celaena betreft: ze is nog niet heel erg sympathiek tot nu toe, maar aan de andere kant begrijp ik het ook wel. Ooit was ze de meest gevreesde sluipmoordenaar in de wereld, tot ze werd verraden en werd gedumpt in een verschrikkelijke plek om te sterven. Wat ze weigerde te doen. Ik heb bewondering voor haar doorzettingsvermogen, maar ik ben blij dat Philippa, haar persoonlijke bediende, totaal niet onder de indruk is van haar hooghartige gedrag. Ik denk dat zij een goede invloed is om Celaena met haar no nonsense houding. Sowieso denk ik net als Merel dat Celaena ook heel erg worstelt met wie ze is en wie ze wil zijn. Ik weet zeker dat ze een ontwikkeling gaat doormaken in de komende delen. Én, het is al duidelijk dat de befaamde love triangle een rol gaat spelen in deze serie. Dorian en Chaol lijken allebei kandidaten voor Celaena's hart, maar dan is er ook nog die knappe, mysterieuze jongen die ook meedoet aan het toernooi. Tot nu toe mag ik Chaol het meest - hij is serieus en een beetje nors, maar hij is een goed persoon. Van Dorian kan ik nog niet helemaal een beeld vormen. Voor het publiek is hij een charmante prins, maar intern gaat er meer in hem om. Sowieso is hij tegen zijn vader, dus dat zal een interessante plotlijn vormen. Ten slotte zijn er ook wat vragen bij me opgekomen die vast snel of tenminste ooit beantwoord zullen worden: wat is de functie van de vreemde klokkentoren die werd opgericht bij Dorians geboorte? Wat is het teken op de tegel die door de waterspuwer werd aangewezen? Door wat zijn die jachthonden in het kasteel gedood en opgegeten? Wat voor magische krachten had Celaena ooit? Wie heeft haar verraden? Wat voor rol gaat prinses Nehemia spelen? Zal Kaltain haar 'oude' jurk ooit weer schoon krijgen? Ik ben benieuwd!

1. Hoe zou je de relatie tussen Celaena met de kroonprins en Chaol beschrijven? Hoe zou je jezelf opstellen tegenover de kroonprins en Chaol als je in Celaena’s schoenen zou staan?

Hoofdstuk 13 t/m 26 (7 maart)

Merel: De eerste proef wordt theatraal aangekondigd en dat roept spanning op: Wat zullen de kampioenen moeten doen? Gevolgd door een anti-climax: Het is maar boogschieten. Ook de volgende proeven zijn niet buitengewoon spannend. Na de klimproef worden de proeven overigens alleen nog benoemd en niet meer beschreven. Dat voorkomt wel dat het verhaal saai wordt.
De klimproef vind ik tot nu toe wel de beste proef. De proef is daadwerkelijk gevaarlijk en door gebrek aan regels kunnen de kampioenen elkaar goed dwars zitten. Ook heel interessant om te zien hoe Celaena zich tijdens deze proef gedraagt. Achter de arrogante sluipmoordenares zit toch een meisje met gevoel. Als iemand Nox naar beneden probeert te laten storten, redt zij hem, ook al zijn haar winkansen hierdoor verkeken. Des te meer een prestatie omdat Celaena zo slecht tegen haar verlies kan. Ik begin Celaena hierdoor meer te waarderen.
Ondertussen loopt de spanning verder op als er eerst jachthonden, maar kort daarna ook kampioenen, dood en in slechte staat aangetroffen worden. Wat is hier gebeurd? Calaena merkt op dat er Wyrdtekens bij het lijk staan. Eerder heeft zij kampioen Cain zand uit Wyrdtekens zien vegen. Hmmm, zou Cain iets met die moorden te maken hebben?
Zo halverwege het boek komt er meer fantasy aan bod: Celaena ontmoet de (dode) koningin Elena Havilliard, die Fae is en door de poort van de andere wereld is gekomen om Celaena de opdracht te geven om het kwaad te vernietigen. Interessant. Al met al begint de spanning er nu wel goed in te komen.

 

Demi: Ik ben het wel eens met Merel dat de proeven niet zo heel interessant zijn. Het zijn eigenlijk een soort middeleeuwse Olympische Spelen waarin de kampioenen vaardig moeten zijn in meerdere ‘sporten’ en vaardigheden. Plus nog wat freestyle bij het klimmen, waarin Celaena ook nog eens door een gevaarlijk manoeuvre Nox redt. Ik kromp een beetje ineen toen ik las hoe het touw strak kwam te staan om Celaena en ik moet niet denken aan hoe het gevoeld moest hebben! Hoe dan ook is het fijn om meer emotie en empathie bij Celaena te zien. Ze is niet het ijskoude, arrogante meisje meer dat ze was toen ze net uit de mijnen werd gehaald. Ze heeft nu een doel voor ogen en haar vrijheid is binnen hand bereik – alleen moet ze nu alleen het toernooit weten te winnen. De druk wordt nog hoger wanneer de verschijning van Elena haar vertelt dat ze wel móet winnen en dat er veel op het spel staat. Ik vraag me af of het expres was dat Celaena in die specifieke vertrekken werd geplaatst waar ze bij de verborgen gangen kon komen. Het is duidelijk dat maar weinig mensen van die gangen afweten; maar wie dan?

De plot werd in dit gedeelte van het boek uitgebreider en Celaena blijkt nu een soort uitverkorene te zijn. Oók schijnt ze Dorian heel leuk te vinden, maar ook bij Chaol bloost ze nu sneller. Beide (jonge)mannen vechten haast bijna om haar aandacht en ik ben benieuwd hoe dit uitgewerkt gaat worden. Ik hoop dat het hun vriendschap niet verpest.

Ik ben heel benieuwd naar het monster/de monsters die in het kasteel rondlopen. En wie of wat ze heeft losgelaten…

 

Vragen 2 en 3:

- Wie denk jij dat in de top 4 terecht gaat komen in het toernooi? Celaena zal er natuurlijk bij zitten, maar de andere drie? Bekenden, onbekenden?

- Wat denk jij dat er gaande is in het kasteel? Is het een monster dat ronddoolt of zit er toch een kampioen/iemand anders achter?

Hoofdstuk 27 t/m 40 (10 maart)

Merel: De spanning wordt goed opgevoerd in deze hoofdstukken. De kampioenen gaan met bosjes neer, maar het is nog steeds niet duidelijk wie er achter de moorden zit. Wel begint Nehemia zich ineens verdacht te gedragen en bovendien heeft zij een duidelijk motief voor de moorden. Ik ben heel benieuwd wat haar rol hier uiteindelijk in is!
De proeven gaan ondertussen door en het einde van het toernooi komt in zicht. Celaena zelf concludeert dat de proeven niet veel voorstelden en als lezer worden we dan gelukkig ook niet opgezadeld met lange beschrijvingen hiervan. Zoals ik al verwacht had is Celaena het toneelspel zat en vloert zij Verin meesterlijk tijdens een proef. Meegaandheid past niet bij haar en ik vind het leuk dat ze nu meer van zichzelf laat doorschemeren.
De spannende hoofdstukken worden afgewisseld met rustigere hoofdstukken over een puppy, een prachtige baljurk en een beginnende romance. Het brengt af en toe wat rust in het verhaal, maar verder zie ik hier nog niet echt de meerwaarde van.
Tenslotte merken we dat Celaena nog wel meer te vrezen heeft dan het toernooi en het onbekende kwaad. Ik ben benieuwd hoe dit verhaal afloopt!

Demi: Ik heb een heel sterk vermoeden dat de ringen die een tijdje terug zijn uitgedeeld wellicht iets te maken hebben met de kampioenen die massaal sterven. Ze waren niet de enige die die ringen kregen, maar toch. En wie heeft er ook een ring die vaak wordt omschreven en die zich ook verdacht gedraagd...? En vooral toen Cain zich zo vreemd gedroeg werd mijn aandacht op die ringen gevestigd. Maar wat dit alles met die Wyrd tekens en de beestachtige manier van moorden te maken heeft? Nehemia verbergt ook iets; ze houdt zich dom wat betreft haar kennis van de gemeenschappelijke taal, maar wat is haar doel? Plus, ik denk dat Kaltain wordt gemanipuleerd. Die hoofdpijnen kunnen niet toevallig zijn. 

Puppy's zijn altijd welkom in verhalen, en ik denk dat Celaena wel eens gelijk kan hebben dat haar hond, Fleetfoot, de rashonden zal overtroeven. Het is het ultieme underdog (hihi) verhaal. Daarnaast kreeg Celaena ook heel symbolisch een geschenkje van de 'godin' van de Jacht en Maagden. Ik vond het trouwens interessant om meer te weten te komen over de gevoelens van Chaol en hoe hij worstelt met zijn taak als kapitein en zijn groeiende vertrouwen in Celaena. De ene keer heeft hij een goed gesprek met haar, en de andere keer gedraagt hij zich weer nors. Toch vind ik hem nog steeds leuker dan Dorian, waar ik nog steeds niet zo medelijden mee heb ondanks dat hij zoveel moeite heeft met het hofleven. Ik vond het trouwens ook grappig hoe Chaol reageerde toen hij doorhad waarom Celaena zo ziek was. Hij had het echt niet door in het begin en wilde iets vragen, maar wat? Dorian daarentegen was de kamer niet uit te slaan en liet Celaena niet met rust ondanks haar smeekbedes. Mannen?


4. Hoe schat jij Nehemia in? Vriend of vijand?

5. Zowel Dorian als Chaol lijken een oogje te hebben op Celaena. Wie vind jij de beste match voor haar en waarom?

Hoofdstuk 41 t/m 55 (13 maart)

Merel: Eindelijk komen we erachter wat het monster is dat de kampioenen gedood heeft. Kort daarna breekt dan het echte toernooi aan. De eerste twee duels duren nog geen 5 minuten en verlopen zoals verwacht. Daarna begint het toernooi waar het echt om draait: Celaena tegen Cain. Celaena moet dit met een handicap uitvechten en dit maakt het extra spannend: Gaat ze het redden voor het vergif haar aan het hallucineren brengt? Ik vind het mooi dat in dit gevecht ook het magische weer terugkomt, Celaena ziet dingen die niet iedereen kan zien en ook Elena verschijnt weer ten tonele.
Het verhaal is mooi afgerond, maar tegelijkertijd is er al voldoende opbouw naar het volgende deel. Celaena is nu in dienst van de koning. De eerste stap naar haar vrijheid is gezet, maar ze is er nog lang niet. Ook is duidelijk dat, ook al is Cain er niet meer, het geëxperimenteer met de kracht nog niet is afgelopen. Ik kijk uit naar het volgende deel!

 

Demi: Het actie- en spanningsgedeelte kwam in dit laatste stuk van het boek pas echt in gang! Enkele vragen worden beantwoordt, maar de ontknoping van het gruwelijke monster dat rondwaart in het kasteel loopt uiteindelijk helaas met een sisser af. Gelukkig komt dan het eindduel; Celaena tegen Cain. (Namen met een C zijn volgens mij geliefd bij de schrijver; soms moest ik een naam nog eens lezen om er zeker van te zijn dat het bijvoorbeeld Chaol was en niet Cain/Celaena bijvoorbeeld). Dit duel zagen we denk ik allemaal wel een beetje aankomen, maar dat houdt niet in dat het duel niet spannend en goed beschreven was. Celaena’s vergiftiging doet me een beetje denken aan die ene scène uit Gladiator, toen (Spoiler!) keizer Commodus Russell Crowe in de rug stak voordat hij met hem in de arena stapte. Maar dat is slechts mijn eigen hersenspinsel natuurlijk; Celaena begint te hallucineren, en gelukkig blijkt dan dat Nehemia toch een vriend is en geen vijand.

En natuurlijk: na een korte romance maakt Celaena een einde aan haar relatie met Dorian. Dit vond ik een positieve verrassing, omdat je normaal in YA ziet dat mensen toch hun relatie voort willen zetten ook al komen zij/anderen in gevaar. Celaena zet haar vrijheid vóór Dorian, en het is ook voor de bestwil van Dorian dat de relatie niet verdergaat als zoon van een tirannieke koning. Toch is het nog maar de vraag hoe lang ze dit volhouden. Vooralsnog vind ik Chaol een leuker personage dan Dorian, maar ook dit kan weer veranderen.

Het belangrijkste is natuurlijk: wat zal Celaena’s eerste opdracht zijn als kampioen van de koning? Ik ben benieuwd!


Eindoordeel

Merel: De glazen troon legt wat mij betreft een mooie basis voor de rest van de serie. Na het lezen van dit deel heb ik nog voldoende vragen om nieuwsgierig aan het volgende deel te beginnen. Wel ontbrak voor mij de spanning in de proeven en werd ik niet heel enthousiast over de driehoeksverhouding. Ik geef het boek drie sterren.

Demi: Het boek is een mooie introductie op een hopelijk spannende serie. Het hele toernooit was zoals Merel al zei niet zo spannend en goed uitgewerkt zoals ik eerst had gedacht. Ook het monster dat rondwaart in het kasteel was uiteindelijk een teleurstelling. Er worden een aantal leuke personages geïntroduceerd in dit deel en ik kijk ernaar uit om huin ontwikkeling te zien in de rest van de serie. Vooralsnog is dit nog geen boek dat erbovenuit springt in het YA genre. Wel is het heel prettig om te lezen, en vandaar dat ik ook drie sterren uitdeel aan dit eerste deel. Op naar deel 2!

6. Dat Celaena met het wapen van Nehemia vecht is duidelijk symboliek. Hoe verwacht je dat deze gebeurtenis haar rol als sluipmoordenaar van de koning zal gaan beïnvloeden?

7. Welke fantasy elementen ben je tegengekomen in dit boek? Vond je het fantasygehalte in dit boek voldoende?

8. Wat is jouw eindoordeel voor dit eerste deel? Hoeveel sterren ken je het boek toe? 

Lees jij in het Engels of Nederlands? En wat vind je van de cover die je hebt? Laat het ons weten!Reacties op: Lees mee: De glazen troon (deel 1)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Gesponsorde boeken