Duorecensie Senlin Ascends

op 10 juni 2018 door

Een tijdje terug zag SFF-er Yvette een leuk Engelstalig fantasyboek en benaderde Reader Lieke voor een duorecensie. Vandaag lezen jullie ons email contact en onze bevindingen over Senlin Ascends van Josiah Bancroft.

In Senlin Ascends gaan Thomas Senlin en zijn nieuwe bruid Marya op huwelijksreis naar de Toren van Babel. Senlin kent de toren alleen uit boeken en kan niet wachten om hem in het echt te aanschouwen. Eenmaal daar aangekomen, loopt alles anders dan gehoopt. Op dag één raken Senlin en Marya van elkaar gescheiden op de markt aan de voet van de toren. Een dagenlange zoektocht mag niet baten: ze is verdwenen. Ten einde raad besluit Senlin om door te reizen naar het beoogde eindpunt van hun trip. Wellicht heeft Marya, die weinig geld op zak heeft en geen bagage, haar weg daarnaartoe ook gevonden. Maar deze bestemming bereiken is nog niet zo eenvoudig. Voordat hij de derde ring van de toren, genaamd The Baths, kan uitkammen, moet Senlin eerst twee andere ringen met vreemde en gevaarlijke gebruiken zien te doorkruisen. Met weinig meer dan een dubieuze Everyman’s Guide to the Tower of Babel tot zijn beschikking.

d219b760356c0177756599421be88298.png

 

Vooraf (5 maanden geleden)

Yvette: Hoi Lieke, ik benader je even op deze manier. Ik zag een leuk boek dat misschien wel geschikt is om een duorecensie over te schrijven..Nog niet echt een bekend schrijver, maar daar kan verandering in komen!
groetjes Yvette

Lieke: Hi Yvette, ik had inderdaad nog nooit gehoord van deze schrijver, maar het boek klinkt super interessant. Je hebt een hele gave uitgezocht! Weer een serie waar ik waarschijnlijk alles van wil lezen. Wat doe je me aan, haha. Lijkt me heel leuk om deze samen te lezen en daar een artikel over te schrijven!  Groeten, Lieke

Yvette:  Leuk dat het je wat lijkt. Je hebt wel een soortgelijke smaak geloof ik. Margaret Atwood :D Groetjes Yvette

The door to ruin is heartshaped and ringed with stone roses

Wat zijn je verwachtingen?
Lieke: Op basis van de beschrijving verwacht ik een goed uitgewerkte en redelijk unieke wereld. Ik kijk heel erg uit naar de karakterontwikkeling van Senlin van zachtaardig schoolhoofd naar badass. Dat is altijd tricky. De transformatie moet niet te snel plaatsvinden, want dat is niet geloofwaardig, maar te langzaam is dan vaak weer frustrerend voor de lezer. En ik verwacht een boek waar ik een beetje moeite voor moet doen. Dat vind ik geen bezwaar trouwens. Boeken die 'lezen als een trein' zijn ook hartstikke leuk, maar die blijven soms wat aan de oppervlakte en blijven daardoor bij mij zelden hangen. Dus, een complexe maar vermakelijke read gaat er bij mij prima in!

Yvette: Ik denk dat Josiah Bancroft en de mensen over de wereld zich altijd aangetrokken voelen tot een mysterieus en mythisch bouwwerk als de Toren van Babel, maar dat niemand echt weet hoe deze uitziet. Bancroft geeft daar nu zijn eigen invulling aan. Daar was ik wel benieuwd naar. Dit boek trok me, omdat de beschrijving anders aanvoelde dan een standaard fantasy.

Wat vind je van het uiterlijk van het boek?

Yvette: Ik vind de stijl heel cool, die harde kleuren in die zachte zandkleur, de woestijn komt er wel in terug.

Lieke: Ja, helemaal eens. De cover past goed bij het verhaal en is erg gaaf. Het is eigenlijk best sober qua kleurgebruik (maar drie kleuren) maar het trekt de aandacht. Ik ben blij dat de andere delen een soortgelijk design hebben gekregen.

Tijdens

c8932f63227dabcf430c6ce56f70ebcd.jpg Yvette: Ik vind hem al erg leuk! Lekkere korte hoofdstukken ook. Alleen dat lettertype vind ik klein, wat vind jij?
Wat mij ook opvalt, Senlin wordt met zijn achternaam benoemd, Adamos met zijn voornaam, evenals Marya en sommige met voor en achternaam zoals Finn Goll.  Waarom dan niet gewoon Thomas? Of noem zijn karakter Senlin Thomas, zonder moeilijkheden!

Lieke: Ik denk dus al een eeuwigheid (tien dagen lang) dat ik een keer het boek door moet bladeren zodat ik jouw vraag kan beantwoorden. En dan vergeet ik het telkens weer te doen. Tssk. Slechte Lieke. Even kijken of ik het boek nog kan vinden. Niet dit stapeltje, niet dat stapeltje... Ah, ik heb 'm! Oeh, ja, ik zie wat je bedoelt: erg kleine lettertjes. Gelukkig is het boek nog geen 400 bladzijden lang.

Wat vind je verder van Senlin?
Lieke: In het begin leek hij me maar een saai sulletje. Ik herinner me dat ik me zelfs afvroeg wat iemand zoals Marya - grappig, eigenzinnig, barstensvol leven - met hem moest. Maar "there is more than meets the eye" als het op Senlin aankomt en dat wordt al snel duidelijk. Hij heeft ook veel humor, maar hij houdt het normaliter allemaal binnen. Hij heeft een erg gecontroleerde façade. Een van de gaafste dingen aan hem vind ik dat hij een geweldig(e) schoolhoofd/schoolmeester is. Dat klinkt niet echt spannend, maar hoe hij lastige leerlingen (waaronder Marya!) aanpakt, is zo goed doordacht, intelligent, effectief en ook gewoon heel erg lief. Ook bewonder ik zijn vertrouwen in mensen. Iedereen drukt hem op het hart dat hij niemand moet vertrouwen en het loopt inderdaad vaak verkeerd af als hij dat doet, maar toch is hij vastbesloten om mensen te blijven vertrouwen en een nieuwe kans te geven. Hij is bijzonder vergevingsgezind. Dat had hem naïef kunnen doen lijken, maar in mijn ogen maakt het hem juist extra sympathiek. Plus, het is ook gewoon slim, want in zijn eentje redt hij het niet en dat weet hij.

Yvette: In het begin is het echt het brave, serieuze hoofdmeestertje dat alles volgens de regels wilt doen en naar buiten toe niemand wil vertellen dat hij zijn vrouw kwijt is.Hij volgt braaf de Everyman's guide op. Gaandeweg gaat Senlin zijn eigen Guide schrijven en alles wat hij heeft geleerd opschrijven. Dat is echt het omslagpunt in het boek: van sullig hoofdmeestertje naar gewiekste man van de straat.

The Tower is a tar pit. Once you put a toe in her, you're caught forever.

Na

Lieke: Ik denk dat ik het boek morgen wel uit heb. Wow, het is heel anders dan ik verwacht had. Heel absurdistisch. Een soort combo van de zeven ringen van de hel en Alice in Wonderland. Heel erg gaaf! Volgens mij verwachtte ik dus meer iets religieus en intellectueels. Die Toren van Babel heeft me helemaal misleid.

 Yvette: Ja, ik vind hem ook gaaf, beetje de avontuurlijke Indiana Jones, de doordachte Alan Quatermain meets de omgeving van Peter Pan. Met luchtpiraten hè. Over bijna elke bladzijde kon ik wel een quote of anekdote schrijven. Mooie beschrijvingen hoor. Er is goed over nagedacht en er zitten echt originele dingen in. Zo vind ik de conclusie wat Senlin over de toren doet (op het eind) erg gaaf en dan vallen de klikjes ook in elkaar bij mij….dat is toch ook wel leuk, om samen met de hoofdpersoon tot dezelfde openbaring te komen! Senlin en ik, we are one!

The sky was a deep indigo, and the starlight painted the Tower the color of a glacier. The night was brutally cold as the day had been hot

Yvette: Wat ik een groot nadeel vind: je moet minstens twee boeken wachten om te weten wat er met Marya gebeurt!

Lieke: Inderdaad een groot nadeel, vooral omdat zij zo'n leuk personage is. Helemaal geen duffe MacGuffin. Ik zag trouwens dat het een 4-delige serie gaat worden, dus je moet nog drie (!) boeken wachten totdat je weet wat er met Marya gebeurt. :).

Yvette: pffffffffffffffffffffffff, ik kan de tussentijd zelf beter de Toren van Babel gaan bezoeken!

En verder

Lieke: Ik kwam er dus pas na het lezen achter dat Senlin Ascends oorspronkelijk in eigen beheer uitgegeven is en daarna pas opgepikt door een uitgeverij. Lees jij vaker ‘self-published’ boeken?

Yvette: Self-published boeken lees ik niet bewust. Ik had het ook pas naderhand door, maar ik vind het wel cool. Selfpubbers hebben niet altijd de reputatie goed te zijn, doordat er soms geen tot weinig redactie meer overheen gaat. Dit boek bewijst dat het ook anders kan. Ik hoop ook dat het vertaald gaat worden, dat verdient het wel.

Conclusie

Yvette: Een cool coming-of-style boek met een mysterieuze setting en boordevol avonturen. Senlin rules! 4,5 ster en afgerond 5 sterren! Dit boek mag wat bekender worden onder de mensen.

Lieke: Senlin Ascends is een gaaf boek met een wereld die supersterk is neergezet en regelmatig verrast en schokt. Met een onwaarschijnlijke hoofdpersoon waar je van gaat houden en een stelletje vreemde en angstaanjagende zijpersonages die het avontuur alleen maar leuker maken. Dit boek verdient meer lezers! 5 sterren!

Lieke schreef natuurlijk ook haar versie van deze duorecensie voor de Readersclub, deze kun je hier vinden. Recensies komen er aan.

En vinden jullie van dit boek?Reacties op: Duorecensie Senlin Ascends

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken