7x Fantastische planeten

op 07 juni 2018 door

Zeker in de sciencefiction schieten ze voorbij. Planeten. De één realistischer dan de ander. Zo zijn er planeten die daadwerkelijk bestaan en anderen zijn volledig fictief. Hoe dan ook, er blijkt in de boeken toch met grote regelmaat een strijd gaande op die planeten en dat gaat er vaak heftig aan toe. Meestal gaat het om het leven van de bevolking of om het voortbestaan van de gehele planeet. We hebben een aantal planeten voor jullie op een rijtje gezet. Ga er voor zitten en laat je meevoeren naar bijzondere planeten in het heelal.

Eros

De planeet Eros werd vernoemd naar de Griekse god van het verlangen naar schoonheid. Zelf is het absoluut geen mooie plek. Officieel is het een planetoïde, een brok steen die op het smalste punt maar zesenhalve kilometer dik is. Hij bevindt zich op drie maanden reizen van de Aarde. De verduisterde planeet was de verste voorpost van de kruiperds bij de Eerste Invasie. Deze buitenaardse insectachtigen bereidden hier hun aanval op de Aarde voor. Nadat deze mislukte, hebben militairen Eros veroverd. Dit kostte ontzettend veel levens, maar het bestuderen van de planeet leverde ook waardevolle informatie op over het verduisteren van objecten en het manipuleren van zwaartekracht. De planeet is nog steeds belangrijk voor de mensen. Het hoofdkwartier van de Internationale Vloot en de Officiersopleiding zijn hier gevestigd. Na zijn afstuderen bij de Krijgsschool wordt de jonge Ender hier opgeleid tot commandant die de Derde Invasie zal moeten leiden.

Het oppervlak van Eros wordt helemaal gebruikt voor het absorberen van zonlicht en het omzetten daarvan in energie. De ruim tienduizend inwoners leven dus in door de kruiperds uitgehakte ruimtes onder de grond. De plafonds zijn laag en de vloeren van de tunnels die de vertrekken met elkaar verbinden lopen naar beneden. Doordat de zwaartekracht op Eros verhoogd is, heb je steeds het idee dat je bijna omvalt. Voor mensen is het geen prettige plek om te leven. Dat maakt het des te erger dat iedereen die weet waar de planeet zich bevindt of die over andere geheime informatie beschikt de rest van zijn leven hier moet blijven. Geen wonder dus dat zij allemaal verlangen naar de schoonheid van de Aarde. Wil je meer weten? Lees dan Enders game geschreven door Orson Scott Card.

Endor

6ac337dc6152febbb6b615ee4427d9da.jpgIn het Star Wars-universum ligt Endor. Endor is een bosmaan en een groot deel wordt bedekt met gigantische naald- en loofbomen. De maan ligt in het westen van de Outer Rim. Op Endor bevinden zich naast al die bomen ook ecosystemen zoals woestijnen, dorre vlaktes, rivieren, sneeuwvlaktes en bergketens. Er heerst een gemiddeld klimaat. Endor wordt bevolkt door Ewoks, kleine harige wezens van ongeveer een meter hoog. Ze hebben wel wat weg van schattige, kleine beren. Ook al zijn ze erg klein, ze zijn behoorlijk sterk. Ewoks zijn relatief primitief. Als wapens gebruiken zij met de hand gemaakte speren, slingers en pijlen. Hun woningen bevinden zich hoog in de bomen op plateaus die zij daar hebben gebouwd. Zij zijn niet de enigen. Er leven ook andere volkeren zoals de Gorax, giganten waar elk levend wezen op de maan bang voor is. Welke rol Endor en de Ewoks hadden in de strijd tegen het Galactic Empire moeten jullie zelf maar lezen in de Star Wars-trilogie van George Lucas en Donald F. Glut.

Terra 7

In 2192 konden de bewoners van de Aarde alleen maar dromen van vrede. In de hoop op een beter bestaan vestigde een groep mensen zich op planeet AX65, die later bekend kwam te staan als Terra 7. Ze zouden hier een nieuwe, vreedzame samenleving stichten. Bijna vijfhonderd jaar later reizen vier jonge wetenschappers naar deze kolonie om te kijken of het experiment van de Verenigde Naties geslaagd is. Ze ontdekken al snel dat het leven op Terra 7 allesbehalve paradijselijk is. Door genetische manipulatie zijn verschillende volken ontstaan die lijnrecht tegenover elkaar staan. De paranormaal begaafde Beryls of Groenen lopen altijd het risico ontvoerd te worden door de ooit zo machtige Terrazones, die op hun beurt weer onderdrukt worden door de geheimzinnige Afranen die het voor het zeggen lijken te hebben op Terra 7. Benieuwd geworden naar deze planeet? Lees dan ook de eergisteren gepubliceerde duorecensie van Merel en Kim over Het groene kristal van Esther Wagenaar, het eerste deel van de Terra 7-trilogie.

Hyperion

De planeet Hyperion is een outback-planeet. Hyperions zon lijkt kleiner maar helderder dan die van de aarde. Hij heeft één kleine maan. De planeet heeft drie continenten, genaamd Equus, Aguilla en Ursus. De grootste stad is Keats (gelegen op Equus), en heeft als enige stad een ruimtehaven. De planeet heeft diverse ecologische systemen. Zo is er The Sea of Grass, een grote vlakte, bedekt door twee meter hoog gras en bewoond door slangen. Verder vinden we er The Flame Forests, ongelooflijke biomen van planten die zich hebben ontwikkeld om grote ontladingen van elektriciteit en vuur te genereren en/of te overleven. Ze worden gedomineerd door de Tesla-bomen. Deze bomen kunnen statische lading opslaan en alles wat ontvlambaar is ontsteken in hun omgeving wanneer ze ontladen. En bij de Chronos Keep wonen de zwarte vogels, voorboden, die obsceen menselijke gezichten hebben. Hyperion is de thuisbasis van de Shrike. Door sommigen wordt hij als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Verhalen waarvan men niet weet of ze waar zijn, zeggen dat dit wezen - god en moordmachine tegelijk - zelfs tijd en ruimte naar zijn hand kan zetten. Zijn bijnaam is De heer van pijn, dat zegt behoorlijk wat over wat hij anderen aandoet. Langzaamaan blijkt dat het lot van de hele mensheid draait om zijn handelingen. Zal de mens dit overleven? Lees meer over deze planeet in Hyperion, geschreven door Dan Simmons.

Pern

In Drakenrijders van Pern, geschreven door Anne McCaffrey, maken we kennis met de planeet Pern. Het is de derde van de vijf planeten van de ster Rukbat en heeft twee manen. Ook bevat het planetenstelsel een zwervende planeet of plantoïde, die de Rode Ster wordt genoemd en de bron van het Draad is. Er zijn drie continenten, waarvan het zuidelijke het meest vruchtbaar en het grootste is, maar daartegen bevinden zich daar ook aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Hierdoor is de bevolking verhuist naar het noordelijke gedeelte van Pern. Deze bevolking bestaat uit voormalige kolonisten van de Aarde. Eens in de zoveel tijd werden de kolonisten aangevallen door het Draad, sporen uit de ruimte die ervoor zorgen dat organische verbindingen bij contact vernietigd worden. Om zich hiertegen te verdedigen  wisten de kolonisten vuursalamanders door genetische manipulatie te veranderen in draken. De kolonisten leerden hoe zij op de draken konden vliegen. En zo waren de drakenrijders geboren.

Arrakis

3aada54d44144ff9e6c7ead1e8c4feb0.jpgIn Duin van Frank Herbert leren we meer over de woestijnplaneet Arrakis, ook wel bekend onder de naam Duin. De planeet heeft nagenoeg geen (vrij beschikbaar) water. De gehele planeet bestaat uit woestijn, zandduinen en rotsen. De planeet wordt bevolkt door de Vrijmans, de inheemse bevolking, die bestuurd wordt door wisselende dynastieën. In het zand van de woestijn leven zandwormen die specie (melange) produceren. Deze specie is zeer kostbaar en kan alleen op Arrakis worden gevonden. Dit materiaal is geestverruimend en levensverlengend en zorgt voor visioenen. Het goedje is echter zeer verslavend en bij onthouding heeft het de dood tot gevolg. Het winnen van de specie is levensgevaarlijk. De zandwormen die het produceren zijn als kleine exemplaren al 150 meter lang en 20 meter dik en verslinden alles wat op hun pad komt. Dat is niet het enige gevaar. Ook de gevaarlijke stormen gooien roet in het eten. De Vrijmans hebben een manier gevonden om de zandwormen te bestrijden. Maar wat als zij dat gebruiken om de productie te laten stagneren?

Ringwereld

Wat er zo speciaal aan de planeet Ringwereld is, is het feit dat ze ontworpen is en uit een heel sterrenstelsel bestaat! Deze artificiële planeet heeft een oppervlak dat 3.000.000 maal groter is dan dat van de aarde. Ringwereld is gebouwd door de Pak, die hiervoor alle sterren van een sterrenstelsel gebruikten om een platte ring te maken die ongeveer 621.000 kilometer breed is, met aan de zijkante opstaande muren van 621 kilometer hoog om de atmosfeer binnen te houden. Op die muur plaatsten ze op regelmatige afstanden grote motoren/schroeven om ervoor te zorgen dat het geheel in balans blijft en op zijn juiste plaats blijft. In het midden van die platte ring staat de zon van dat sterrenstelsel. Om dag en nacht te creëren hebben de Pak van het overgebleven ‘materiaal’ grote platen gemaakt. Deze zijn met lange kettingen met elkaar verbonden en in beweging gebracht rond de zon. Zo ontstaat er een dag- en nachtcyclus op de Ringwereld. De rotatie van die platen duurt ongeveer 7,5 Ringwerelddagen, oftewel 9,375 aardse dagen.

Wanneer het eerste boek van deze reeks over Ringwereld aanvangt is het 2850 en hebben de Pak Ringwereld allang verlaten en zijn sommige stukken van het oppervlak in bezit genomen door volkeren en wezens die allemaal op een of ander moment op Ringwereld zijn beland. We leren een aardbewoner kennen die zich op zijn tweehonderdste verjaardag verveelt en die besluit om samen met enkele vrienden de ruimte in te gaan. Zo leren we een Nessus - de poppenspeler - kennen (een wezen met twee voorbenen en een achterbeen en met twee lange nekken met een soort slangenkop aan het uiteinde), Spreker-tot-de-dieren (een Kzin, wat een soort op grote tijgers lijkende wezens zijn) en Teela Brown, een jonge aardse vrouw. Hoewel er in 2850 al veel bekende volkeren/wezens en planeten/sterrenstelsels zijn, heeft geen enkel van de expeditieleden ooit van Ringwereld of de Pak heeft gehoord. Per ongeluk ontdekken ze het sterrenstelsel. De automatische defensie van Ringwereld schiet hun ruimtetuig neer, zodat ze wel verplicht zijn om hier te blijven en een oplossing te zoeken. 

Het baanbrekend boek Ringwereld van Larry Niven werd niet voor niets beloond met de Nebula Award (1970), de Hugo Award en de Locus Award (1971), waarmee het de drie hoogste prijzen won die een sciencefictionboek kan winnen. Is dit allemaal nog onontgonnen terrein voor je? Op naar de bieb of de rommelmarkt om dit pareltje uit de oudheid te ontdekken!

Welke planeet zou jij wel eens willen bezoeken? Heb je nog een mooie aanvulling? Laat het vooral weten.Reacties op: 7x Fantastische planeten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Orson Scott Card

Orson Scott Card

Orson Scott Card (1951) is een Amerikaanse auteur, geboren in Richland, Washington. Hij begon zijn carrière als auteur in 1978 en is vooral bekend van zijn sciencefiction- en fantasywerken. Naa...

Esther Wagenaar

Esther Wagenaar

Esther Wagenaar is geboren in Den Helder. Ze komt uit een creatieve familie en schreef in 1992 het manuscript van de Terra 7 trilogie. Pas 25 jaar later stuurde ze haar boek op naar uitgeverijen. Met ...

Anne McCaffrey

Anne McCaffrey

Anne Inez McCaffrey (1926-2011) was een sciencefiction- en fantasyschrijfster. Ze werd geboren in Cambridge, Verenigde Staten. Ze slaagde cum laude voor haar studie Slavische talen en literatuur. In 1...

Frank Herbert

Frank Herbert

De Amerikaanse auteur Frank Herbert (1920-1986) was oesterduiker, fotograaf, tv-cameraman en journalist. Zijn eerste roman, The Dragon in the Sea, later hertiteld tot Under Pressure, verscheen in 1956...

Dan Simmons

Dan Simmons

Dan Simmons (Peoria, Illinois, 1948) is een Amerikaanse schrijver in de genres sciencefiction, fantasy en horror. Hij behaalde zijn masters 'education' aan de Washington University en stond vervo...

Larry Niven

Larry Niven

Laurence Niven (Los Angeles, Californië, 1938) is een Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijver. Hij is tevens een bekend scenarioschrijver voor series als Star Trek en Land of the lost. Zi...