Advertentie

Dan Simmons

Artikelen 1 Spots 9 beschrijving bewerken

Dan Simmons (Peoria, Illinois, 1948) is een Amerikaanse schrijver in de genres sciencefiction, fantasy en horror. Hij behaalde zijn masters 'education' aan de Washington University en stond vervolgens achttien jaar voor de klas, waarvan veertien in Colorado.

Zijn eerste boek werd in 1982 gepubliceerd, op de dag dat zijn dochter werd geboren. Sinds 1987 is hij fulltime schrijver. Tot zijn bekendste werk behoren de Hyperion Canto's, een vierdelige sciencefictionserie die zich tussen de 28ste en de 31ste eeuw afspeelt. Voor het eerste deel uit de reeks, Hyperion  (Hyperion, 1989) ontving Simmons een Hugo Award, een prestigieuze prijs voor het beste sciencefiction- of fantasyverhaal. De prijs werd in 1990 tijdens de 48ste World Science Fiction Convention in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag uitgereikt. In 1998 publiceerde Simmons het vierde deel: De opkomst van Endymion  (The rise of Endymion).

Simmons schreef tientallen boeken in de genoemde genres, het meeste van zijn werk is naar het Nederlands vertaald. In 2013 publiceerde hij The Abominable,  gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de twee Britse bergbeklemmers George Mallory en Andrew Irvine, die in juni 1924 aan hun noodlottige beklimming van de Mount Everest begonnen. 

Naast de Hugo Award ontving de veelbekroonde bestsellerauteur maar liefst twaalfmaal de Locus Award, viermaal de Bram Stoker Award, en ook nog de World Fantasy Award, de British Fantasy Award en de British SF Award.

Laatste bewerking door hoid op 20/03/2019
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Endymion & De opkomst van Endymion - Dan Simmons Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Meer over Dan Simmons

Wat vind jij van Hyperion?
31 augustus 2014 2 reacties
  Meer artikelen

Door lezers

Scifi & Fantasy Club / What sub? Space opera!
25 januari 2019 36 reacties
Scifi & Fantasy Club / 7x Fantastische planeten
07 juni 2018 14 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken