Boek versus... : TV-Serie Midnight Texas

op 15 augustus 2017 door

Sciencefiction-en fantasyliefhebbers hebben tegenwoordig een ruime keus. De ene na de andere film en serie maakt zijn opwachting en sommige zijn gebaseerd op boeken. Soms worden boeken achteraf geschreven naar aanleiding van de film of serie. Ook zijn er boeken die gelijktijdig met de film verschijnen zoals bijvoorbeeld Crimson Peak van regisseur Guillermo del Torro .
In de rubriek Boek versus Serie vertellen we over films en series die we kijken en over de boeken waarmee ze verbonden zijn. We trappen af met de serie Midnight Texas die vorige week op de zender Spike in première is gegaan.

Nederlandse première Midnight Texas

Sinds 8 augustus is de gloednieuwe serie Midnight Texas iedere dinsdag op Spike TV te bewonderen. Afgelopen vrijdag 11 augustus en op maandag 14 augustus werden de eerste twee afleveringen herhaald. Mocht je deze ervaring gemist hebben dan kun je de pilot nog tot aankomend weekend bekijken want Spike biedt je de mogelijkheid om afleveringen één week terug te zien. De serie Midnight Texas is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van Charlaine Harris. Het speelt zich af in dezelfde wereld als True Blood en zit vanzelfsprekend barstensvol bovennatuurlijke wezens. Als je een liefhebber van True Blood of fan van Charlaine Harris bent, moet je deze serie beslist niet aan je voorbij laten gaan.

Midnight Texas: een obscuur klein plaatsje

Het gehucht Midnight Texas ligt aan het kruispunt van Witch Light Road en Davy Road. Het is een wat obscuur plaatsje dat armetierig oogt door zijn dichtgespijkerde ramen. Buiten het pandjeshuis, een restaurant, een tankstation, een new-age winkeltje en een dierenkerkhof is er weinig bedrijvigheid. Het kent maar enkele vaste bewoners en ligt mijlenver van de bewoonde wereld verwijderd. Voorbijgangers tanken benzine en eten wat in het restaurant maar ze voelen al snel de drang om weer verder te gaan. De vaste inwoners zijn een beetje anders dan je zou verwachten. Ze hebben allemaal geheimen, verbergen zich voor vijanden en zijn nogal op zichzelf. Normaal is het erg vredig in het gehucht. Maar nu is er een nieuwe bewoner gearriveerd en wordt er een meisje vermist. Het is gedaan met de rust in Midnight.

De Boeken

In 2014 kwam het boek Midnight Crossroad van Charlaine Harris uit. Dit was het eerste deel van het drieluik ‘Midnight Texas’ dat in 2016 voltooid werd.
f437c3ca28b28f334b69faff3d706158.jpgDe schrijfster introduceert in dit boek het stadje en haar bewoners, waaronder de net gearriveerde helderziende Manfred Bernardo. Hij huurt een huis van pandjesbaas Bobo Winthrop die nog steeds verdrietig is omdat zijn vriendin hem enkele maanden geleden verliet. In de kelder van het pandjeshuis woont iemand die het daglicht schuwt en aan de overkant van de straat woont Fiji met haar pratende kat, Mr. Snuggly. Wanneer Manfred arriveert ontstaan er verontrustende gebeurtenissen. Er wordt een lijk ontdekt en terwijl de gebeurtenissen rondom de moord zich ontwikkelen , licht de schrijfster een tipje van de sluier op over de geheimen van de bewoners.

In Day Shift, het tweede boek, wordt Manuel verdacht van moord wanneer een van zijn klanten tijdens een paranormale sessie sterft. Dat bezorgt het stadje Midnight een hoop ongewenste media- aandacht. De inwoners zoeken naar een manier om de journalisten zo snel mogelijk uit hun stadje te verdrijven. Ondertussen worden de geheimen van de inwoners verder onthuld.

De afsluiter van de trilogie heet Night Shift en daarin raakt heel Midnight in rep en roer. Een Kwade entiteit bevindt zich onder de grond en wordt sterker en sterker. Tegelijkertijd rijden mensen om onverklaarbare redenen speciaal naar Midnight om zelfmoord te plegen. Meestal zijn het mensen die niet zo aardig waren tegen Fiji, de buurtheks. De bewoners proberen erachter te komen met welk Kwaad zij te maken hebben en wat ze hiertegen kunnen doen.

Personages

Wie eerder boeken van Charlaine Harris heeft gelezen zal constateren dat verschillende personages 4fb597dbac3f3bea5d93e74f1b6f3933.jpgal in andere series van de schrijfster opdoken. Zo is Manfred een oude bekende uit de serie ‘Harper Connoly’ en komt Bobo Winthrop uit de ‘Lily Bard Mysteries’. Sherrif Smith is terug te vinden in de Aurora Teagarden boeken en bijpersonages Quinn en Barry hebben we mogen ontmoeten in de serie ‘Sookie Stackhouse’.

Traag tempo

‘Midnight Texas’ kent een trager tempo dan ‘Sookie Stackhouse’ en karakteriseert zich door een aangename knusheid waar je wel van moet houden. Hoewel je beide series tot de Urban Fantasy kunt rekenen, lijkt het in Midnight Texas meer te gaan om het oplossen van moordmysteries met een op Agatha Christie gelijkend tempo. De bovennatuurlijke component is ruimschoots aanwezig maar heeft niet de overhand. In Sookie Stackhouse krijgt juist het bovennatuurlijke de grootste rol en volgen de gebeurtenissen elkaar in sneltreinvaart op.

TV-serie: de verschillen

In tegenstelling tot de boeken ligt het accent in de TV-serie op bovennatuurlijke zaken. De TV-show legt veel meer nadruk op de gaven1c09b8293aa70f4e3bcab2c801dbe67d.jpg van Manfred en vergroot ze uit. Vanaf de eerste minuut zien we geesten die de neiging hebben om ongevraagd bezit te nemen van Manfred Bernardo’s lichaam. In de boeken wordt hij neergezet als een kleine oplichter die mensen de toekomst voorspelt en af en toe per ongeluk zijn gaven echt gebruikt. Het belang van zijn gave wordt juist verkleind.

Het tempo van het verhaal ligt een stuk hoger dan in de boeken. Zo wordt het lichaam van Aubrey, de vermiste vriendin van Bobo, al meteen gevonden. En ook onthult de serie veel sneller welke bovennatuurlijke wezens er in Midnight wonen. Al in de eerste aflevering weten we wat voor wezen Joe is en de Reverend openbaart zijn gevaarlijke natuur al in aflevering twee.

De TV-serie is losjes gebaseerd op de trilogie van Harris en kent vanaf de start al enkele afwijkingen. Sherrif Livingstone uit de serie heet in het boek bijvoorbeeld Sherrif Smith. En vampier Lemuel is een zwarte man terwijl het boek rept over een extreem witte man.
68e0344c67eef218c8484134dd422345.jpgSommige verschillen betreffen de verhaallijn. Zo is de man van de vermoorde Aubrey in de TV-show nog springlevend en net als Bobo een verdachte in de moordzaak. In het boek is hij overleden en speelt hij geen rol meer. In aflevering twee worden we al geconfronteerd met het Kwaad dat onder het stadje huist. In het drieluik komen we daar pas in het allerlaatste boek aan toe.
Wanneer je spiekt bij de afleveringen die nog moeten komen merk je dat de serie de verhaalelementen uit het boek blijft gebruiken maar er een andere draai aan geeft. Als er nog een tweede seizoen komt, zullen er beslist nieuwe verhaallijnen en personages verzonnen moeten worden. Met het tempo van de eerste twee afleveringen is dat onvermijdelijk.

Een snelle blik op de International Movie Data Base leert dat seizoen een uit tien afleveringen zal bestaan. Volgens de beschrijvingen mogen we tot en met aflevering zes nog een oeroud bovennatuurlijk wezen tegemoet zien dat mensen verslindt, zal Bobo zijn tegenstander vinden in een stel Bikers en wordt Fiji gekweld door een demonische entiteit.
Ben jij ook zo benieuwd wat de rest van de serie ons nog gaat brengen?

Vandaag zendt SpikeTV aflevering drie uit waarin een nest gevaarlijke vampiers opduikt in Midnight. Lemuel probeert samen met Manfred en Olivia achter hun intenties te komen.
Gaan jullie vanavond ook kijken?

-Saskia-Reacties op: Boek versus... : TV-Serie Midnight Texas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charlaine Harris

Charlaine Harris

Charlaine Harris (1951) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Ze debuteerde in 19...