Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dagboek van een SFF-groentje 1

op 19 januari 2021 door

Onder het mom van, je moet alles eens een keer hebben uitgeprobeerd, startte Wendy, onze SFF-beginneling aan de uitdaging om een fantasyboek op te pikken. In deze nieuwe artikelreeks zetten Wendy (en andere lezers) hun eerste stapjes in ons genre. Lees hun bevindingen en kijk of we er nieuwe fans bij hebben.

Wendy: Als lezer loop ik nogal verloren in de doolhof van sciencefiction & fantasy, het werd tijd om eerste hulp in te roepen van de specialisten, de Scifi & Fantasyclub. Een mail later was het enige wat ik nodig had de nodige trefwoorden: toekomst –spanning – vlot leesbaar en nee ik ga niet met een draak in mijn zetel zitten. Yvette kwam onmiddellijk met een leestip om me te smijten in een nieuwe wereld.

Yvette: Het zijn niet helemaal je trefwoorden, maar het is een mooi boekje om mee te beginnen, want er zitten ook andere genres in dit boek. Het is thriller, feelgood, horror, historische roman ineen. Mocht je aan Marina van Carlos Ruiz Zafon kunnen komen, raad ik je deze aan.

Wendy: Voor mij is deze schrijver zeker niet onbekend, in 2019 heb ik De schaduw van de wind gelezen. Een boek dat zekere indruk op me heeft achtergelaten, na het lezen zocht ik zelfs superlatieven voor zijn schrijfwijze. Deze ervaring heeft een invloed op mijn verwachtingen, ik hoop op dezelfde schrijfwijze.  De achterflap heeft iets heel mysterieus, misschien een soort mysterie en spanning dat je als lezer als een magneet aan het boek blijft kleven? En ja ik verwacht wel wat beschrijvingen van Barcelona omdat deze stad mijn favoriete citytrip is.

Een week later sloeg ik het boek toe en schudde ik het boek als een magneet van mijn hand, een gil later kreeg ik vragen van Yvette die ik vol enthousiasme heb beantwoord.

Wat vind je van het verhaal?

Het verhaal boeide me vanaf het begin, bij de start voel je al direct een sluimer van mysterie en deze sluimer trekt de auteur doorheen het hele verhaal, je vraagt je je direct af waarom hoofdpersonage Oscar vermist was. En het antwoord op deze vraag doet de auteur pas op het laatste van het boek uit de doeken, hij bouwt een zekere spanning op. Je bent het luisterend oor van Oscar alsof je met hem aan tafel zit, hij vertelt je zijn verliefdheid, zijn momenten van eenzaamheid en twijfel.

Wat vind je van de schrijfstijl?

Er zijn geen woorden voor, wat een schrijftalent had de auteur (spijtig genoeg in 2020 overleden), met momenten lees je zinnen haast op een poëtische manier, vergelijkingen en metaforen springen van de bladzijden en toch kruipt er hier en daar wat humor in om het geheel wat luchtig te houden. Vanaf het eerste deel start de auteur al met een beschrijving van Barcelona en dit doet hij met simpele woorden die hij verweeft tot prachtige zinnen, als lezer kan je niet anders dan verliefd worden op deze mooie stad en terecht.

“De tijd en het geheugen, geschiedenis en fictie, in deze betoverende stad versmolten alles met elkaar als aquarellen in de regen.”

Is het een genremelange? Of onder welk genre valt het?

Voor een lezer die realiteitsknop met momenten niet kan afzetten (ik dus) is dit zeker een mooi begin om in het genre fantasy te kruipen. Literatuur, fantasy, YA roman, historisch maar ook horror wisselen af in het verhaal en dat maakt de eerste stapjes in dit genre makkelijker. Op dit boek kan je niet echt een stempel kleven en misschien hoeft dit niet direct en moet je gewoon als lezer genieten.

Zou je nog meer van deze schrijver gaan lezen (of specifieker YA van deze schrijver)?

Een volmondige ‘ja’ en laat het dan de schrijfwijze zijn die me enorm aanspreekt en de stad Barcelona die voor je ogen tot leven komt. Ook de mix van verschillende genres spreekt me enorm aan, deze kleine stapjes in het genre fantasy zijn zeker een begin en een ontdekkingsreis die me even uit mijn comfortzone trekt.

Eindoordeel/Conclusie

Af en toe moest ik mijn knop van realiteitszin afzetten, toch de gevoelens van twijfel en wantrouwen tegenover de personages brengt de auteur door mysterie en spanning tot bij de lezer en dat is subliem gedaan! Wat is echt, wat is niet echt voor mij wel een heel nieuwe ervaring als lezer. Gooi daar bovenop nog een schrijfwijze die je omver blaast en zo zullen fans van het genre literatuur hier ook hun gading vinden. De rode draad doorheen het verhaal is zeker het thema god complex of hoever kan je gaan voor de liefde? Een verhaal voor een breed publiek, open je deuren en smijt je in deze fantasy wereld! Ik geef het boek zeker vier sterren en misschien moet ik de stap naar de draken gauw zetten?

Aan de Scfi & fantasyclub een dikke dank je wel voor deze eerste stapjes en de hand die jullie me reikte en misschien een tip voor de amateurs in dit genre, stuur gewoon wat trefwoorden en smijt jullie in het diepe!

 

 

 



Reacties op: Dagboek van een SFF-groentje 1

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij debu...