De mannen-top 10 van Tolkien

op 19 november 2019 door

Vandaag is het Internationale mannendag, een jaarlijkse feestdag die plaatsvindt op 19 november en gevierd wordt in 80 landen. Jerome Teelucksingh, die het evenement nieuw leven inblies vierde dit vandaag om de verjaardag van zijn vader te eren en ook te vieren hoe op die datum in 1989 het voetbalteam van Trinidad en Tobago het land had verenigd met hun inspanningen om zich te kwalificeren voor het WK voetbal. Teelucksingh heeft Internationale mannendag gepromoot als niet alleen een gendered dag, maar een dag waarop alle problemen met mannen en jongens kunnen worden aangepakt.

Om aan te sluiten bij deze dag en bij de maand van Tolkien, hebben we vandaag een lijstje met tien sterke mannelijke karakters (oplopend in sterkte)  uit de boeken van Tolkien. Fijne Mannendag iedereen en speciaal voor onze topfan Marvin O.!

10. Koning van de Doden

De benaming geeft al aan dat de man macht heeft, maar wie kan er zeggen dat die dood is en nog steeds een leider is van een leger? Het is weliswaar een groep doden/geesten/ etherische verschijnselen maar ze kunnen wel ass-kicken.

De Koning van de doden is een groene, bebaarde geest die vervloekt is en een beetje een Kapitein Barbossa vibe heeft. Aragorn overtuigt hem om aan de goede kant te vechten door een belofte af te leggen dat ze bevrijd zullen worden als ze helpen. Hij was natuurlijk een beetje een watje in het begin en hij moet nog steeds luisteren naar Aragorn, maar door zijn goede keuzes heeft hij het toch tot de lijst geschopt.

9. Boombaard

Even een geheugensteuntje voor als je niet meer weet wie deze boom van een man is: Boombaard is een ent. Hij was zelfs  de belangrijkste Ent en erg oud, een van de oudste wezens van Midden-aarde. Hij was leider van de Entmoet en leidde de Laatste mars van de Enten. De mensen noemden hem Boombaard, maar zijn echte naam is Fangorn (Of tenminste het begin daarvan aangezien zijn naam eigenlijk te lang is om uit te spreken; daar doen Enten een hele middag over).

Alhoewel het twijfelachtig is of je hem tot de mannen kunt scharen, benoemen we hem hier wel in de lijst van sterke leiders (plus het is een mannelijke entiteit). Ze redden Merijn en Pepijn, viel Isengard aan en sloten Saruman en Grima op in Orthanc en braken de dijken. Z e beschermden nog lang Isengard erna.

8. Thorin Eikenschild

Thorin, zoon van Thrain, was Koning van de Durin dwergen in De hobbit. Samen met Gandalf en Thorins gezelschap wilde Thorin naar Erebor reizen om Smaug te doden en weer Erebor te verkrijgen. De reis begon bij Balingshoek, waar Bilbo Balings zich bij het gezelschap voegde. Via het Demsterwold kwam het gezelschap bij Erebor aan. Daar woonde een Draak genaamd Smaug die de stad die daar in de buurt lag,Esgaroth aanviel. Hij werd hier met een pijl gedood door Bard, die hierdoor de bijnaam 'Bard de Boogman' kreeg en hun koning werd. Het gezelschap kon nu dus naar de schat . Iets later als ze uit de grot komen ontstaat er een gevecht tussen de Mensen (onder leiding van Bard), De Elfen (onder leiding van Thranduil) en de dwergen die ze komen helpen (onder leiding van Dain) en Beorn tegen de Aardmannen en de Wargs. Dit was het Gevecht tussen de vijf legers. In deze strijd viel  de held Thorin, doorboord door tientallen orcsperen. Hij werd 196 jaar.

7. Legolas

Legolas was een Elfenprins afkomstig uit het Demsterwold . Hij wordt door zijn vader gestuurd naar de raad van Elrond om te overleggen wat er met de ring moet gebeuren. Hij sluit zich aan bij het reisgenootschap om Frodo  te beschermen bij zijn reis om de ene ring te vernietigen. Legolas is een zeer goede aanwinst voor het team. Met zijn verre zicht en vaardigheden met zijn boog is hij een zeer gevreesde tegenstander. Legolas besluit na de oorlog zijn koninkrijk opnieuw op te bouwen. Hij volgt zijn vader op en settelt zich in het bos van Ithilien vanwege de enorme schade in de bossen van Demsterwold. Legolas blijft bevriend met de dwerg Gimli.

6. Hobbit Sam Gewissies (Samwise Gamgee)

Als er toch iemand het ver heeft geschopt is het wel tuinier Sam. Deze kordate hobbit is sterk, ruig en een ultiem trouw en positief karakter. Zijn diepliggende loyaliteit aan zijn meester is een getuigenis van zijn innerlijke kracht en vastberadenheid. Een echte leider geeft zijn eigen belang op voor dat van een ander. Een inspirerend figuur waar menig man naar mag opkijken. Hij eindigt dan ook als held.

5. Elrond

Elrond was een bekende Elf heer die Vilya, de ring der lucht bezat. Hij was de zoon van Elwing en Earendil. Omdat Eärendil een van de Mensen was en Elwing een Elf, werd Elrond als Half-Elf gerekend, en kon Elrond dus kiezen. In tegenstelling tot Elros koos Elrond ervoor een Elf te worden. Gandalf leidde Thorin, Bilbo Balings en Thorins gezelschap naar Rivendel om hun kaart te ontcijferen. De kaart was in Maanletters geschreven. De kaart verteldde hen over de geheime ingang van Esgaroth. Hij vocht ook bij de Doemberg aan de zijde van Gil-galad in the Lord of The Rings.

4. Hobbit Bilbo Balings (Baggins)

Bilbo Balings is een hobbit. In The Lord of The Rings vieren ze zijn 111ste verjaardag als hij verdwijnt. In De Hobbit zie je zijn verhaal en waarom hij zo oud is geworden (heel onnatuurlijk). Hij woont in zijn holletje in Balingshoek. Wanneer de tovenaar Gandalf op bezoek komt, zet deze een teken op zijn deur. De volgende dag staan er dertien dwergen voor de deur. De leider Thorin wil het goud dat verstopt zit in de berg terughebben en Smaug de draak verslaan. Ze noemen hem de inbreker. Hij gaat samen met de dwergen op avontuur en vecht in de oorlog.Na de oorlog keert hij met de ring terug naar Balingshoek en adopteert zijn ver neefje Frodo.  Nadat Frodo de Ene Ring had vernietigd vertrok hij samen met Bilbo, Gandalf en een grote groep Elfen naar Valinor.

3. Hobbit Frodo Balings (Baggins)

Frodo Balings de ringdrager, zoon van Drogo (geen familie van Kal) is een alleraardigste hobbit uit Midden-aarde. Frodo is de verre neef van Bilbo Balings, met wie hij samen in Balingshoek woont.

Frodo Balings werd door Gandalf omschreven als een dik kereltje met rode wangen, maar hij is langer dan de meeste hobbits. Hij is ook blonder dan de meesten en heeft een spleetje in zijn kin. Hij is heel dapper voor een klein ventje en neemt een zware taak op zich. Hij heeft compassie voor Smeagol en wil anderen niet belasten. Zijn grootste daad is het vernietigen van de Ene Ring in het vuur van de Doemberg, wat hem tot held van Midden-Aarde maakt.

2. Gandalf

Gandalf de Grize, later Gandalf de Witte is een tovenaar en een fenomenaal vuurwerkafsteker. Om zijn doel te bereiken maakte Gandalf gebruik van zijn wijsheid, levenservaring en manipulatieve vaardigheden. Zo leidde hij een groep van 13 dwergen naar Erebor om daar de draak Smaug te bevechten en zo Thorin Eikenschild zijn plaats in te laten nemen als koning van de dwergen. Hoewel Thorin de strijd niet overleefde, was het uiteindelijke doel bereikt, en konden de dwergen weer zitting nemen in Erebor. Ook stuurde Gandalf zijn hobbit-vriend Frodo Balings er op uit om de Ene Ring te vernietigen in het vuur van de Doemberg.

1. Aragorn

De ultieme held is natuurlijk Aragorn, oftewel Stapper, Longshanks of Dunedan. Tolkien omschrijft hem als volgt: een ruig hoofd, donker haar met grijze vlekken, en een bleek streng gezicht met een twee grijze ogen. Hij is mager, donker en lang en in de bijlagen van het boek Het verhaal van Aragorn en Arwen was hij naar verluidt grimmig en verdrietig en sommige momenten van lichtzinnigheid. Een enige tijd na de publicaties van de boeken zei hij dat Aragorn 2 meter en 6 centimeter was.

Aragorn groeide op tussen de elfen van Rivendel en daar leerde hij ook Arwen kennen. Hij was de Zesentwintigste Koning van Arnor en de Vierendertigste Koning van Gondor. Hij stichtte het Herenigde Rijk en leidde de Mensen van het Westen naar de overwinning. Hij was een machtige krijger en de Erfgenaam van Isildur. Hij was de zoon van Arathorn II en Gilraen. Hij droeg de Scherven van Narsil en liet het hersmeden tot Anduril, de Vlam van het Westen. Hij werd de grootste man van zijn tijd genoemd. Conclusie: deze een man is echt een leider als je van jezelf niet vind dat je een leider bent en dan toch uitgroeit tot een Koning.

Aan welk kenmerk moet een sterk mannelijk personage voldoen?Reacties op: De mannen-top 10 van Tolkien

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien werd op 3 januari 1892 in Zuid-Afrika geboren als zoon...