Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Grafisch versus gewoon

op 01 juli 2017 door

Het lezen van een grafische roman is een andere beleving dan het lezen van een standaard fantasyboek, althans zo verklaren, sinds de start van ons Beeldverhaal projectje, veel mensen zich tegenover ons. Een aantal die-hard fantasylezers zal nooit een grafische versie van een fantasyverhaal oppikken. Waarom niet? Het zou de verbeelding juist tegenwerken. Men kan niet meer zijn eigen fantasie inzetten en het boek beleven; dat wordt voor ze gedaan. De verbeelding en de werkelijkheid komen dan niet overeen, met een teleurstelling tot gevolg (tevens een bekend fenomeen onder boeklezers die een filmversie gaan bekijken).

En toch kan een grafisch verhaal je grijpen. Het is nog steeds fantasy, maar dan op een andere manier. Prachtige tekeningen en ingenieuze weergaven van iemands fantasie, dat maken het toch unieke belevingen.

Wij, bij de Club van Scifi/Fantasy willen toch ook deze kant eens benadrukken en je wellicht een nieuwe weg in fantasyland laten bewandelen. Heb je ervaring in het lezen van zowel gewone als grafische versies, laat dan vooral je stem even horen en deel je bevindingen. Daar is Hebban tenslotte ook voor: leestips en nieuwe dingen ontdekken!

De donkere toren

d64bab205447f8969cc64710a84d6269.jpgStephen King schrijft knoeperds van boeken en de Donkere Toren reeks is geen uitzondering. De dikte is vaak een drempel voor mensen om er in te beginnen, maar dan zou je echt een hele fijne reeks missen. De graphic novels zijn echter geen volledige bewerking van de roman en zijn op zichzelf te lezen. De wereld van de Donkere Toren is hetzelfde als in de gewone boeken en men kan weer in de huid kruipen van Roland in zijn jonge jaren. Roland gaat op zoek naar de Donkere Toren in een wereld vol oude technologie en nieuwe magie. King schreef deze serie in samenwerking met Robin Furth,  Peter David (scenario) en vormgever Jae Lee, een toptalent op grafisch gebied. De jonge jaren van de scherpschutter is het eerste deel dat in vormgeving aansluit bij de nieuwe edities van de klassieke Donkere Toren serie. Als je dan nog niet uitgekeken bent op Stephen King, lees dan ook The Stand als grafisch roman (nog een knoeperd) of ga naar de film The Dark Tower deze zomer.

De Hobbit

ce1b597ae30af3dfc1dbaf453d2a6b42.jpgWie kent de klassieker van Tolkien niet? Toch is de wereld van hobbits, elven en orcen voor velen een ver-van-je bed verhaal. De werelden en personages zouden te complex zijn en mensen haken te gauw af bij het genre-taaltje. De hobbit als graphic novel is laagdrempeliger. Het is gemaakt om het grote publiek kennis te laten maken met Bilbo Baggins, de enige reislustige Hobbit die spannende avonturen meemaakt in Midden-Aarde, een aantal van die avonturen hebben met een bepaalde Ring te maken. Deze versie werd volledig handgeschilderd door bekroond illustrator David Wenzel, die met deze uitgave wereldfaam verwierf. Het verscheen in 2013 - in het kader van 50 jaar De hobbit in de Lage Landen - voor het eerst in het Nederlands. Zeker ook geschikt voor kinderen en jeugdigen die fantasy-fans in de dop zijn!

De boeken van de zieners

b6efcceac061794d1593ca632c596f1b.jpgDe wereld die Robin Hobb met 16 dikke pillen heeft gecreëerd is enorm. Dit fantasierijke epos leent zich uitstekend voor een stripreeks en gelukkig heeft een Franse uitgeverij het aangedurfd om dit immense rijk om te zetten naar een graphic. De eerste trilogie is als tiendelige strip reeks in Frankrijk verschenen en in het Nederlands zijn er nu negen van vertaald. Met de tweede trilogie, het verhaal van de levende schepen heeft de Franse uitgeverij een begin gemaakt. Helaas zijn deze strips nog niet vertaald. Aan de Nederlandse edities werkten een vol team mee: Mat Schifferstein (vertaling), co-auteurs Jean-Charles Gaudin (deel 1-6) en Jean-Luc Clerjeaud (deel 6-10), illustrators Laurent Sieurac, Christophe Picaud, Fabien Alquier, Alexis Sentenac, François Cerminaro, Didier Graffet, Jean-Sébastien Rossbach, Miguel Coimbra en Laura Csajagi.

A Game of thrones graphic novel

6c051dc23d81f9bcef3174f181f0a408.jpgOm Game of thrones kun je niet meer heen. Heb je de tv-serie en de boeken al uit, maar je bent nog niet tevreden? Lees dan ook eens de graphic novels met 50 exclusieve extra pagina’s waaronder behind-the-scenes-commentary en tekeningen door Daniel Abraham, Tommy Patterson en serie editor Anne Groell.  Helaas zijn deze graphics alleen in het Engels beschikbaar, maar laat dit je er niet van weerhouden ze te lezen: de tekeningen zijn prachtig en een aanvulling op de serie. De Starks, de Targaryens, de Lannisters, ze komen langs in deel 1. En denk erom: Winter is coming!

Duistere geest van Shannara

dc8fe859924577d3d09413d4ea0bdc85.jpgMet Duistere geest van Shannara slaat Terry Brooks een nieuwe richting in door voor het eerst een roman exclusief in graphic-novelformaat uit te brengen. Deze roman is het nieuwste deel in de Shannara-serie. De jonge Jair Ohmsford bezit krachten die hij zelf nog maar ternauwernood kan bevatten. Toch moet hij de vernietigende maar verleidelijke magie van het wenslied oproepen tijdens een gevaarlijke missie, om de toekomst te beschermen tegen de kracht van het kwaad. Hou je van goede fantasy vol magische wezens en tovenarijen, lees dan vooral de hele serie van Brooks.

De Magiër 

adbf69ed2267d05a4d807a2694d735c9.gifRaymond E. Feist schreef een epische fantasieserie over Puc en Tomas, twee vrienden, die werkzaam zijn aan het koninklijk hof van Midkemia. Tomas wordt opgeleid als zwaardvechter en verwerft een gouden zwaard van een stervende draak. Puc heeft het talent magie te bedrijven en wordt opgeleid tot magiër. Door een scheur in de dimensies komt een opening tussen Midkemia en een andere wereld, die van de gewelddadige Tsurani van het rijk Kelewan, met een invasie als gevolg. Deze graphic in de stijl van de Amerikaanse comics houdt goed de verhaallijn vast van de boekversies,  misschien wel wat minder gedetailleerd.  De nadruk ligt natuurlijk ook op de tekeningen. Ryan Stegman die eerder ook voor Marvel werkte zorgde voor de graphics.

Nog meer grafische versies van fantasyboeken lezen? Lees dan ook eens:

 Small Gods (Terry Pratchett), Vampire academy (Richelle Mead), Twilight (Stephenie Meyer) , Gullivers travels (Martin Rowson), Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (Ransom Riggs), Fahrenheit 451 (Ray Bradbury), Wool (Hugh Howey/ Jimmy Palmiotti, Jimmy Broxton en Justin Gray), The Graveyard Book (Neil Gaiman),  A Wrinkle in time ( Madeline L’Engle/Hope Larson), Kindred (Octavia Butler), Alex Rider (Anthony Horowitz), City of amber (Jeanne Duprau), Moby Dick (Herman Melville), Artemis Fowl (Eoin Colfer) en nog vele anderen.



Reacties op: Grafisch versus gewoon

Meer informatie

Gerelateerd