Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Oordeel: De Stenen Hemel

op 04 februari 2020 door

De stenen hemel is het derde deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde. Een genrebrekende reeks over klimaatverandering, rassenscheiding en onderdrukking in een wereld waarin meedogenloze natuurkrachten complete beschavingen wegvagen. Met hoge verwachtingen lazen Vanessa, Marjolein en Marc dit verhaal. Welk oordeel gaven zij?

De Stenen Hemel is het derde en laatste deel van N.K. Jemisins prijswinnende trilogie De Gebroken Aarde.
De maan zal binnenkort terugkeren. Of dit het einde der tijden zal inluiden, of iets nog veel ergens, hangt af van twee vrouwen. Essun heeft de krachten van Alabaster Tienring geërfd. Daarmee hoopt ze haar dochter Nassun te vinden en een wereld te creëren waarin elk orogene kid veilig kan opgroeien. Maar voor Nassun komt haar moeders beheersing van de obeliskpoort te laat. Ze heeft het kwaad in de wereld gezien, en heeft geaccepteerd wat haar moeder niet wil toegeven: dat corruptie soms niet kan worden genezen, alleen vernietigd.

Behoud het de schrijfstijl van voorgaande delen? Kun je het boek los lezen?


Marjolein: De Stenenhemel gaat echt door op de vorige delen. Qua schrijfstijl vind ik het weer helemaal zoals het eerste deel en dat vind ik best jammer, want ik vond het vervolg veel beter leesbaar. Ik moest mij er echt een beetje doorheen worstelen.

Vanessa: De Stenenhemel behoudt de schrijfstijl van de Obeliskpoort en het Vijfde seizoen. De zinnen lezen niet vloeiend, doordat ze wat lang zijn en een afwijkend ritme hebben. Je moet hierdoor met aandacht lezen. Het boek begint met een korte herinnering aan de gebeurtenissen die zijn geweest, maar gebruikt hierbij veel onbekende woorden die gebruikt zijn in voorgaande delen. Dit derde deel is dus niet als losstaand verhaal te lezen.

Is dit verhaal een mooie afsluiting van de serie?

Marc: Mooi zou ik niet durven zeggen, want daarvoor gebeuren teveel erge zaken, maar wel een waardige afsluiter. Het verhaal komt niet alleen ten einde, maar ook veel zaken die nog onduidelijk waren in de vorige delen worden nu verklaard.

Marjolein: Ja, ik vind van wel. Je leert weer zoveel meer over de wereld die Jemisin bedacht heeft. Het is een hele reis die je weer doormaakt langs verschillende punten in de tijd.

Vanessa: Dit boek is een goede afsluiting van het verhaal van Essun en Nassun. De wereld en de verhaallijnen zijn uniek in opzet en het einde is mooi beschreven. Het verhaal geeft je het gevoel dat dit in onze verre toekomst afspeelt, eentje waarbij we niet zuinig met onze wereld zijn omgegaan.

Zou je de gehele trilogie aanraden?

Marc: Absoluut en misschien toch niet. Als je er aan begint moet je sowieso de drie delen lezen, want deel twee & drie zijn op zichzelf praktisch onleesbaar. Dit heeft weinig te maken met het feit dat het een waar meesterwerk is, maar vooral met het gegeven dat het zo vernieuwend en complex is. Ik vrees dat veel ongeoefende fantasy & sciencefictionlezers hun tanden gaan stukbijten op deze boeken. Wie echter beslagen op het ijs komt, zou zichzelf moeten verplichten om deze werken op zijn te lezen lijst te zetten. Om aldus te voorkomen dat deze moderne hoogtepunten in het genre een witte vlek blijven en zij/hij dit terechte ijkpunt moet missen als maatstaf bij alle nog te lezen boeken.

Vanessa: De boeken zijn niet makkelijk te lezen. Het verhaal vereist je aandacht, anders verdwaal je erin en raak je het spoor bijster, maar voor de geoefende lezer is dit een prachtig epos. De unieke wereld en de prachtige verhaallijnen verdienen het om gelezen te worden.

Marjolein: Dat is een lastige. Ik vind het een heel bijzonder verhaal, maar het is vrij lastig leesbaar. Zeker deel 1 en 3. Ik denk wel dat je ze alle 3 wil lezen als je eenmaal in het verhaal zit. Dus alleen een aanrader voor die mensen die houden van een wat lastiger leesbaar verhaal.

Conclusie:

Marjolein: Ik moest mij er echt toe zetten om door te lezen. Je wordt er niet echt ingezogen, maar aan de andere kant wil je wel weten hoe het gaat lopen met Nassun en Essun. Als ik terug denk aan de boeken kan ik het verhaal ook echt als film voor mij zien dus daar is toch iets goed gegaan. Toch kan ik niet meer dan 3 sterren geven vanwege de moeite met lezen.

Vanessa: Deze trilogie is voor de lezer die van een uitdaging houd een prachtig maar complex verhaal.
Dit boek geef ik ondanks de prachtige inhoud 3 sterren. Het lezen met aandacht zorgt ervoor dat je minder in het verhaal gezogen wordt, waardoor het boek moeilijker tot leven komt.

Marc: Het is/zijn zeker niet de makkelijkste boeken om te lezen, omdat ze vele eeuwen overspannen en de meeste karakters onderweg van naam wisselen. Het is dus aangeraden om notities bij te houden, wil je niet teveel missen van de fantastische verhaal. Ik heb er echt van genoten, maar bewonder vooral het kunnen van de schrijfster om dit huzarenstuk te volbrengen! Ik geef dit verhaal 5 sterren.

Wat vind jij van het werk van Jemisin?



Reacties op: Het Oordeel: De Stenen Hemel

Meer informatie

Gerelateerd

Over