Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub in November Nedermaand

op 21 oktober 2018 door

In november starten we na weer met een Klassiekermeeleesclub! Deze maand staat voor ons in het teken van Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur zijn, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De drie gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van november

In november zetten we de Nederlandse en Vlaame auteurs eens in het zonnetje tijdens onze November Nedermaand. Tijdens deze maand kun je gelijk dan challenge categorie: Een Nederlands debuut (#2) of een Vlaams debuut (#18) afvinken.

Wil je graag meedoen in november, kies dan een van deze boeken uit de lijst beneden. Er is keuze tussen twee Nederlandse en twee Vlaamse auteurs. Vlak voor 1 november maken we bekend welk boek meeleesboek van de maand is geworden. Je kunt de hele maand instromen, dus geen nood als je niet meteen op 1 november je boek al in bezit hebt.

1) De engelenmaker van Stefan Brijs (2005)

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keert Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend, zeker als blijkt dat hij drie zeer jonge kinderen bij zich heeft. De geruchten gaan dat ze ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, maar ook met de dokter zelf.

2) Meestermagiër Het eerste waard: Sperling van W.J. Maryson (1995)

Een eenvoudige jongen wordt aangewezen als leider van een reisgezelschap dat op zoek gaat naar de vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis, om te voorkomen dat hun planeet wordt vernietigd door het kwaad.

3) Sam, of de Pluterdag van Paul van Herck (1968)

Sam is een gewone jongen. Hij schrijft science fiction en heeft daarmee veel succes, maar een nieuwe wet maakt hem brodeloos: science fiction wordt verboden lectuur. Als journalist ontmoet hij Julie, de dochter van minister Vandermasten. Ze is schatrijk. Maar Sam doet zich voor als de zoon van een oliemagnaat in Texas en weet een afspraak te maken voor komende pluterdag? Sam weet het niet en hij is radeloos; de marsmannetjes lachen in hun vuistje. Tijdens zijn jacht op de pluterdag sterft Sam viermaal, gaat naar het verleden en komt in de toekomst terecht, schrijft de bijbel, wordt verdubbeld en nog eens verdubbeld. Het auteurschap van de bijbel heeft hem een vette bankrekening bezorgd, zodat hij een paar schoenen kan kopen. Hij trouwt voor tien dollar met ene Susan en raakt haar weer kwijt aan zijn dubbelganger; in het gesticht ontmoet hij Napoleon en Talleyrand. Tenslotte vindt hij zijn Julie en de pluterdag. Maar is hij er wel op vooruit gegaan?

4) Duivel trilogie 1: Profeet van de duivel van Adrian Stone (2006)

In Profeet van de Duivel gaan we een wereld binnen waarin de jongen Marak, een kind nog, het niet gemakkelijk heeft. Er woedt een verschrikkelijke godsdienstoorlog en de leider en profeet van de Cataristen, Zabatha, de trouwste dienaar van de verboden god Cataris, ontdekt in Marak een uitzonderlijk talent om magie te kanaliseren. In een wereld waarin priesters en monniken de energie van hun god kunnen omzetten in magie, zou Zabatha de jeugdige Marak maar wat graag tot zijn onderdaan maken. De arme Marak weet aanvankelijk van niets. Erger nog, hij wordt beschouwd als een van de zogeheten ondoden, die over ongekend machtige gaven beschikken en om die reden levensgevaarlijk worden geacht. Gelukkig krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Als zijn leven op het nippertje wordt gered door hogepriesteres Verina, stemt hij in met haar verzoek om de Proef te ondergaan, om na te gaan hoe groot zijn talent precies is. De gevolgen blijven niet uit. Tegen zijn zin krijgt Marak een sleutelrol toebedeeld in het spel dat de godsdienstwaanzinnige Zabatha met de wereld speelt.

Lezen jullie mee?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub in November Nedermaand

Meer informatie

Gerelateerd

Over

W.J. Maryson

W.J. Maryson

W.J. Maryson, pseudoniem van Wim Stolk (De Lier, 21 december 1950 – Kats, ...

Stefan Brijs

Stefan Brijs

Stefan Brijs (1969) is een Vlaams auteur van romans en essays. Hij werd opgeleid...

Adrian Stone

Adrian Stone

Ik ben een Nederlandse fantasy auteur, uitgegeven bij Luitingh. Mijn echte naam ...