Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juli

op 23 juni 2020 door

De zomer is begonnen en wat is het heerlijk om in het zonnetje (of juist niet) te lezen. Nu is de maand juli van de korte of minder-woordenverhalen. Dat komt goed uit, want de eerste week van juli is de Week van het Beeldverhaal. Nu gaan we hier twee vliegen in 1 klap slaan, namelijk een semi-graphic fantasyverhaal. De keuze is alleen welke. Lezen jullie mee?

Wat houdt een Klassieker Meeleesclub in?

Een Klassieker vinden wij een boek dat ouder is dan tien jaar en in zijn tijd een "goed" boek was; een must-read, een bestseller of een bekend boek in het genre. We lezen samen met onze volgers dat boek en delen de ervaringen hier op de Spot. Het is een soort leesclub, maar dan veel laagdrempeliger. We willen gewoon onze ervaringen delen. Wat vinden we goed aan dat boek of juist niet. Het kan ook als een klein stokje achter de deur werken, zodat je die ene grote jongen waar iedereen het altijd over had nog eens kan lezen.

Elke maand houden we een poll alvorens de lancering, waarin we kunnen kiezen uit 3 of 4 boeken uit ofwel fantasy, sf of horror. Jullie kiezen het uiteindelijke boek en dan lezen we allemaal met onze eigen exemplaren mee. De gekozen boeken stellen wij voor, maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf suggesties te doen voor een volgende maand. Denk dus eens na welke boeken je nog allemaal wilt lezen voor je dood gaat (read-before-you-die).

Wat zijn de voorwaarden?

We lezen allemaal binnen een maand het boek en bespreken onze ervaringen in het daarbijbehorende artikel. Je mag ook alleen aan de discussie meedoen als je al eens het boek hebt gelezen. Zowel met de Nederlandse als de Engelse exemplaren kun je meedoen. Gezelligheid staat voorop, dus een beetje respect voor elkaars meningen is belangrijk. Haak je af omdat je het boek echt niet leuk vindt, geen probleem, maar laat het wel even weten waarom je het niks vindt. Vind je dit juist het boek van de eeuw, ook dat willen we weten! Let wel op met spoilers als niet iedereen al zover is.

De leesclub van juli

Waar kun je uit kiezen? (wij nemen de term "klassiek" deze maand wat ruim, aangezien het moeilijker is om aan boeken te komen, kiezen we vooral voor online toegankelijke boeken). Deze keer gaan we voor het werk van Brian Selznick. Het zijn boeken waar je zo doorheen vliegt, die balanceren op genres, toch in de graphic novels vallen, maar ook nog eens zeer verwonderlijk zijn. Laat je eens verrassen.

1) De wonderlingen

Het rijke en verrassende meesterwerk van de auteur van Hugo
In De wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden. Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis. Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy. Aan het einde van het boek komen beide verhalen op grandioze wijze samen. Een verhaal vol mysterie, levendige personages, verrassende twists en een ontroerende ontknoping.

2) De uitvinding van Hugo Cabret

Wees, klokkenmeester en dief.Hugo Cabret woont in de muren van een druk treinstation in Parijs en zorgt ervoor dat de klokken gelijk blijven lopen. Maar wanneer Hugo het pad van een excentriek, leesgraag meisje en een verbitterde oude man kruist, worden Hugo's bestaan en zijn grote geheim in gevaar gebracht.Een tekening, een notitieboekje, een gestolen sleutel, een mechanische man en een verborgen bericht van Hugo's overleden vader vormen de spil van dit ingenieuze, ontroerende en betoverende mysterie.

3) Het wonderkabinet

Ben verlangt naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend, terwijl Rose droomt over een mysterieuze actrice, wier leven ze bijhoudt in haar schetsboek.Wanneer Ben tot een bizarre ontdekking komt in de kamer van zijn moeder en Rose een verleidelijke krantenkop leest, gaan de kinderen er in hun eentje op uit om te zoeken wat ze missen.Het verhaal van Ben is geschreven, terwijl het verhaal van Rose in beelden is getekend. Lezers zullen zich verwonderen en verbazen over de ontwikkeling van de personages en bovenal de bijzondere manier waarop de paden van Rose en Ben elkaar zullen kruisen in een magisch New York.

Welke kiezen jullie?



Reacties op: Lees mee met de Klassieker Meeleesclub juli

Meer informatie

Over

Brian Selznick

Brian Selznick

Brian Selznick is een gevierd auteur en illustrator. Hij studeerde aan de Rhode ...